Vajon mit esznek a vegetáriánusok? Egyik vegetáriánus irányzat sem eszik húst? És tojást vagy tejtermékeket?

Röviden összefoglalva: A vegetáriánusok (röviden: vegák) nem fogyasztanak olyan ételeket, élelmiszereket, amelyek állatok leöléséből származnak. Így a vegetáriánus irányzat követői egész biztosan nem fogyasztanak húst (csirke, kacsa, sertés, marha, hal stb.), állati zsiradékokat vagy zselatint.

Mit esznek a vegetáriánusok? – Vegetáriánus irányzatok

A vegetáriánus irányzat (vegetarianizmus) több ágra bomlik aszerint, hogy a követői milyen állati eredetű terméket fogyasztanak ill. nem fogyasztanak. Van olyan vegetáriánus, aki tejet és tojást egyaránt fogyaszt (ovo-lakto vegetáriánus). De vannak olyan vegetáriánusok is, akik tejtermékeket fogyasztanak, de tojást nem (lakto vegetáriánus). Az olyan vegetáriánusok, akik csak tojást fogyasztanak állati eredetű élelmiszerként, az ovo vegetáriánusok.

A vegetarianizmusnak vannak egyéb alternatív irányzatai is. Ide tartoznak például a peszkatariánusok, akik halat is fogyasztanak. A szemi-vegetáriánus pedig olyan embert jelöl, aki alkalmanként fogyaszt halat vagy csirkét.

A vegán irányzat követőit szigorú vegetáriánusnak is nevezik, mert a vegánok minden állati eredetű táplálékot kizárnak és kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztanak. Így a vegánok nem fogyasztanak halat, húst, állati eredetű zsiradékokat, zselatin, tejet, tejtermékeket és tojást sem. A vegán étrendről itt olvashatsz többet: Vegán étrend – Mit esznek a vegánok?

Mit esznek a vegetáriánusok?

Mit esznek a vegetáriánusok? – Összefoglalva

Az egyértelműség és átláthatóság kedvéért itt olvashatod, hogy melyik vegetáriánus mit eszik:

  • Ovo-lakto vegetáriánus: növényi étrend + tojás + tej
  • Lakto vegetáriánus: növényi étrend + tej
  • Ovo vegetáriánus: növényi étrend + tojás
  • Vegán: növényi étrend

Remélem, segített ez az írás, hogy legalább nagy vonalakban kiigazodj a vegetáriánus irányzatok rengetegében. Mint látod, igazából nem is olyan bonyolult ez a téma.

Ha bizonytalan vagy, hogy a vega (vegetáriánus) vendéged mit eszik, a legegyszerűbb, ha megkérdezed tőle. Így biztos lesz a siker 🙂

Szép napot, Szilvi