A szejtán elkészítése kicsit időigényesebb, viszont sokkal olcsóbb, mint kész szejtánt vásárolni.

Igazából, ha nagyobb adagot készítünk, akkor a fel nem használt szejtánt le is fagyaszthatjuk, így legközelebb nem kell a teljes és kissé munkaigényes folyamattal bajlódnunk.

Ha még nem ismered a szejtánt (más néven búzahús), akkor annyit mindenképp érdemes róla tudnod, hogy búzasikérből készül. A búzasikér búzafehérje (glutén), azaz glutént tartalmaz (gluténérzékenyek nem fogyaszthatják).

Szintén hasznos tudni, hogy a szejtán kiváló húspótló: 100 g szejtán (búzahús) nagyjából annyi fehérjét tartalmaz, mint 100 gramm csirkemell.

Ha mégsem fogyaszthatsz szejtánt, akkor szerencsére más húshelyettesítők közül is választhatsz, amelyekről a Hús helyettesítése cikkben olvashatsz.

Szejtán (búzahús)

Mennyiség: 4 adag

Elkészítési idő: kb. 1 óra (+ hűtés)

Szejtán alaprecept hozzávalók

  • 25 dkg búzasikér
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt paprika
  • 1 tk fokhagymapor
  • 2,5-3 dl víz
  • főzéshez: víz + vegamix + só

Szejtán elkészítése

  1. Keverd el a búzasikért a fűszerekkel egy tálban.
  2. Keverd hozzá a vizet spatulával, majd gyúrd át a szejtánt (kb. 5 perc) és pihentesd 10-15 percig.
  3. Vágd a búzahúst nagyjából 3 egyforma részre.
  4. Forralj vizet egy nagy lábasban, add a vízhez a sót, a vegamixet (vagy más ízfokozót nem tartalmazó fűszerkeveréket, amit szeretsz). A lábas tényleg legyen nagy, mert a szejtán darabok 2-3-szorosukra is megnőhetnek!
  5. Főzd a szejtánt 30 percig.
  6. Csepegtesd le a szejtánt, töröld le róla a nedvességet.
  7. Ezt követően úgy szeletelheted, darálhatod és készíthetsz belőle ételeket, mintha hús lenne.

Szejtán elkészítése tippek

A búzasikerhez kevert víz legyen szobahőmérsékletű. Semmiképp ne legyen meleg vagy forró, mert a sikért azonnal össze fogja rántani.

A főzővizünk lehet akár zöldségleves alaplé is. Ennek elkészítése időigényesebb, ugyanakkor finomabb szejtánunk is lesz 🙂

A szejtánba kevert fűszereket szabadon variálhatod ízlésed szerint.

Az összegyúrt szejtán kissé gumis állagú és nem lehet tovább formázgatni. Ettől nem kell megijedni, főzés után tetszés szerint csíkokra, kockára vághatjuk, szeletelhetjük, ledarálhatjuk.

A szejtán kb.  hétig eláll a hűtőben, de akár le is fagyaszthatjuk.