Nagyon nehéz megválaszolni azt a kérdést, hogy mi az egészséges életmód. Ha viszont tudjuk rá a választ, akkor meg is tettük az első lépést egy egészségesebb élet felé. Ezért is született meg ez a cikk.

Úgy gondolom, hogy ezek a gondolatok segíthetnek neked is, hogy esetleg átgondold, újragondold a hozzáállásodat. Vagy éppen megerősítsenek abban, hogy igenis jó úton jársz!

Hogy honnan tudom, mi az egészséges életmód?

Mióta egészséges életmódot folytatok,  energikus és egészséges vagyok. Többé nincs szükségem fogyókúrákra, a súlyomat könnyedén tartom. Pont eleget kínlódtam már ahhoz, hogy érezzem, mi a különbség a korábbi és a mostani életvitelem, energiaszintem és közérzetem között.

Volt olyan időszakom, amikor görcsösen ragaszkodtam többé-kevésbé általam egészségesnek hitt ételekhez, élelmiszerekhez. Ez igen megnehezítette az életemet és rengeteg időmet emésztette fel. A mostani rugalmasabb hozzáállásommal sokkal könnyebb tartom meg a testi-lelki egyensúlyomat. A rugalmasság azt jelenti, hogy az általam meghatározott és számomra elfogadható határokon belül.

Vannak kisebb-nagyobb ingadozások nálam is. Az egyensúly olykor felborul, de viszonylag gyorsan helyre is áll. Sok minden hat ránk: a környezet, amiben élünk, a korábbi és a jelenlegi életmódunk, hogy milyen érzékenyen reagálunk eseményekre. Ha ezeket a helyén tudjuk kezelni, és az egészségünket szolgáló tudatos döntéseket hozunk, akkor előbb-utóbb mindannyian elérhetjük az egyensúlyt részben vagy akár teljesen.

Mi az egészséges életmód?

Az egészséges életmód 3 alappillére az alábbi 3 részterületet foglalja magába:

 1. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás (egészséges receptek, egészséges alapanyagok, egészséges ételkészítési technikák)
 2. Kiegyensúlyozott, egészséges életvitel (sport / mozgás, pihenés stb.)
 3. Egészséges gondolkodás, egészséges viszonyulás magunkhoz és a világhoz (testi-lelki egyensúly feltétele)

Mi NEM az egészséges életmód? – Ami nem tesz bennünket egészségesebbé

 • Ha fenti pontok közül elhanyagoljuk valamelyiket vagy éppen túlhangsúlyozzuk. Ha nem figyelünk a táplálkozásunkra, ha a világot rossznak látjuk, ha nem szeretjük magunkat, ha soha nem pihenünk, ha nem foglalkozunk a testünkkel, akkor nem tudunk egyensúlyba kerülni. A túlzásba vitt sport, a szinte rögeszmés egészséges táplálkozás szintén nem segít abban, hogy ráleljünk az egyensúlyra.
 • Ragaszkodás a megszokott ételeinkhez és szokásainkhoz. Ez elzárja előlünk annak lehetőségét, hogy ráébredjünk, ráérezzünk arra, hogy valójában mi a jó a számunkra.
 • Ha állandóan az egészségünkkel foglalkozunk, görcsösen ragaszkodunk egészségesnek mondott/hitt ételekhez. Az egészséges táplálkozással való túlzott, rögeszmés foglalkozás is egyfajta betegség (orthorexia). Ez a fajta hozzáállás kontraproduktív: ragaszkodásunk, elvakultságunk miatt előfordulhat, hogy pont azokat az ételeket nem fogyasztjuk el, amelyek egészségesebbé tennének bennünket.

Mi az egészséges életmód? – Amikor valóban egészséges életmódot folytatunk:

 • energikusak vagyunk.
 • egészségesek vagyunk és csak nagyon ritkán betegszünk meg (ha megtaláljuk az egyensúlyt, még a nátha is elkerül bennünket).
 • egészséges a testsúlyunk. Nincs szükségünk fogyókúrára, a súlyunkat könnyedén tartjuk és a súlyunk csupán az egészséges keretek között ingadozik.
 • ha túlsúlyunk van, akkor a túlsúly az egészséges életmód hatására fokozatosan eltűnik.
 • a korunknál (jóval) fiatalabbnak és fittebbnek nézünk ki.