Az egészséges alapanyagok listában azokat az egészséges alapanyagokat, egészséges hozzávalókat és egészséges élelmiszereket gyűjtöttem össze, amelyekből mindenképpen érdemes otthon tartanod többet-kevesebbet, ha szeretnél egészségesen sütni-főzni.

Elöljáróban még annyit, hogy a lista tartalma nincs kőbe vésve, csupán egyfajta iránymutatás. Ha alaposan megvizsgálod a lista elemeit, látni fogod, hogy a növényi alapanyagokon van a hangsúly, míg az állati eredetűekből jóval kevesebb szerepel rajta, ill. ezeknek csak a mérsékelt fogyasztása javasolt.

Ezért kérlek, fogadd ezt a listát nyitottan és kezeld élethelyzetednek megfelelően. Önmagában egyik alapanyag sem tekinthető kizárólag jónak vagy rossznak. Viszont vannak olyan élelmiszerek, amelyek jók valakinek, míg másoknak nem.

Ha már van/lesz elég tapasztalatod és érzed, hogy mi a jó a számodra, akkor előfordulhat, hogy ezek a csoportok nálad többé-kevésbé másként néznek ki/fognak kinézni.

Ha még nincs tapasztalatod vagy bizonytalan vagy a témában, akkor az egészséges alapanyagok listája segít neked elindulni az egészséges életmód olykor rögös útján.

Egészséges alapanyagok listája

Az egyes csoportokon belül az alapanyagok sorrendje nem a fontossági sorrendet tükrözi, hanem egyszerű felsorolása az alapanyagoknak!

Egészséges alapanyagok listája – 1. csoport

Ez a csoport a legfontosabb. Ezekből az egészséges növényi eredetű élelmiszerekből érdemes bespájzolnod:

  • Gabonafélék: barna rizs, bulgur, köles, hajdina, árpa, tönkölybúza, zabpehely, búzacsíra, búzakorpa, zabkorpa, stb.
  • Gabonalisztek: teljes kiőrlésű lisztek vegyesen, Graham-liszt, zabpehelyliszt stb.
  • Alternatív lisztek: rizsliszt, lenmagliszt, mandulaliszt, kókuszliszt, stb.
  • Durum tészta, teljes kiőrlésű tészták (“tojásos” tészták inkább nem, a legtöbb finomliszttel készül!)
  • Hüvelyesek: bab, lencse, csicseriborsó, stb.
  • Fűszerek: friss és szárított zöldfűszerek, vega-mix (nátrium-glutamátot/ízfokozót tartalmazó fűszerek nem!), és egyéb fűszerek (fűszerpaprika, curry stb.)
  • Édesítőszerek: méz, stevia, nyírfacukor/xilit, eritritol, nádcukor
  • Mirelit zöldségek: 2-3 féle mirelit zöldség: borsó, brokkoli, vegyes zöldségkeverékek, stb.
  • Friss idényzöldségek: répa, krumpli, karalábé, brokkoli, paradicsom, paprika, uborka, saláta, stb.
  • Friss idénygyümölcsök: friss hazai szezonális gyümölcsök + citrom, banán, narancs, mandarin stb.
  • Mirelit gyümölcsök (télen, szezonon kívül): mirelit málna, eper, erdei gyümölcs
  • Olajos magvak: dió, mák, lenmag, lenmagpehely, szezámmag, mandula, stb.
  • Növényi zsiradékok: kókuszzsír, sütéshez való étolajok, hidegen sajtolt olívaolaj, lenmagolaj, stb.

Egészséges alapanyagok listája – 2. csoport

Ha fontos számodra az egészség, az egészséges testsúly, akkor a következő állati eredetű alapanyagokkal inkább takarékoskodj, és csak annyit fogyassz belőlük, amennyire a szervezetednek szüksége van (ez egyéni: van akinek nincs szüksége ezekre az élelmiszerekre, van akinek bizonyos élelmiszerekre van szüksége ezekből)!

Ennek leginkább az az oka, hogy ezek az alapanyagok erősen megterhelik a szervezetünket. Többek között nehezebb őket megemészteni, savasító hatással vannak a szervezetünkre, és magas koleszterintartalmuk miatt károsan hatnak a szív- és érrendszerre. Sajnos az ízületeinket sem kíméli az állati fehérjében dús táplálkozás, így ez (a sok közül) már a második ok, hogy mérsékletesen fogyaszd a következő négy állati eredetű élelmiszercsoportot:

  • Húsok: sovány húsok (hal, csirke, pulyka, ritkábban sovány sertés és marha – ha lehet ne az ipari hústermelésből származót, hanem megfelelő tartásból származót válasszunk)
  • Tej és tejtermék: (elsősorban cukrozatlan) túró, joghurt, tejföl, kefír, stb. (ha lehet, ne nagyipari tejtermékeket, hanem megfelelően tartott szarvasmarháktól származó tejtermékeket válasszunk)
  • Tojás (ha lehet, ne ipari tojást, hanem szabadtartásból származót válasszunk)
  • Állati eredetű zsiradékok (vaj, kacsazsír, stb.)

Egészséges alapanyagok listája – 3. csoport

  • Csokoládé – Igen, a csokoládé is fontos egészséges alapanyag. Szuper falatka-desszert vagy az egészséges sütik szuper alapanyaga. De minimum 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét válassz, a tejcsokit vagy a fehér csokoládét inkább ritkábban használd.

Egészséges alapanyagok listája

Egészséges alapanyagok listája – Tippek, megjegyzések

  • Ha az érdekel, hogy mi fér bele a vegán étrendbe, olvasd el el a Mit esznek a vegánok? cikket is.
  • Ha a vegetáriánus táplálkozás vonz, akkor ezt a cikket javaslom neked: Mit esznek a vegetáriánusok?
  • Nem célom, hogy bárkit vegetáriánus vagy vegán életmódra vegyek rá. Nem titkolom viszont, hogy fontosnak tartom a manapság jellemző túlzott hús- és más állati eredetű termékek fogyasztásának a mérséklését. Ezzel párhuzamosan pedig a minél több növényi eredetű étel fogyasztását: azaz a gyümölcsökét, egészséges gabona- és zöldségételekét, hüvelyesekét.