A következő interjút a LifeTv készítette velem. Az interjúban az egészséges életmódról kérdeztek. Remélem, tapasztalataimmal hozzájárulok, hogy akár Te is meghozd végre a döntést, hogy kicsit tudatosabban, egészségesebben élj.

Mi az egészséges életmód titka, alapjai? Miben hiszel?

Az hogy mit jelent az egészséges életmód, mindenki számára egyedi. Az egészséges életmód titka, hogy egyensúlyba kerüljünk önmagunkkal. Számomra ez azt jelenti, hogy jól érzem magam a bőrömben, energikus és kicsattanóan egészséges vagyok.

Ez természetesen nemcsak az elfogyasztott ételen múlik, bár ez is jelentősen befolyásolja az állapotunkat, hanem azon is, hogy hogyan érzünk magunkkal és a világgal kapcsolatban, hogyan gondolunk magunkra és a világra. Az élethez való pozitív hozzáállás, a pozitív életszemlélet mindenképp hozzájárulnak az egészséghez, azaz az egyensúlyhoz. Némi rugalmasság, nyitottság az újra szintén nagy előny jelent.

Az elején a változtatáshoz egy kis erőkifejtés és kitartás is szükséges, de ahogy az idő telik egyre egyszerűbbé válik a folyamat, míg végül önjáróvá válik. Ez tulajdonképpen egy csodálatos önfelfedező túra is.

Milyen változásokat éreztél miután életmódot váltottál?

Az életmódváltás több lépcsőfokban és hosszú évek alatt zajlott le nálam. Ennek részben a tudatlanságom volt az oka. Fogalmam se volt az egészséges alapanyagról és életmódról, arra hagyatkoztam, amit mások mondtak vagy amit itt-ott olvastam vagy láttam.

A legnagyobb változást az hozta, amikor egy fehérjedús diétát követően végérvényesen lezártam a fogyókúrás próbálkozásaimat.

Ezt követően egyre jobban éreztem magam a bőrömben, egyre energikusabbá váltam, megszűntek a bőr- és emésztési problémáim és úgymond acélos egészségre tettem szert. Kifejezetten terhelhető vagyok mind munka, mind sport terén. Az utóbbi négy évben még csak náthás se voltam. Így legalább tehermentesítem az egyébként túlterhelt háziorvosokat.

Ez igaz a férjemre is, aki nem ugyanolyan életmódot folytat, mint én, de egy kis támogatással szintén megtalálta a számára megfelelő életmódot, ami egészséges testsúlyt és kicsattanó egészséget biztosít a számára.

Egészséges életmód interjú

Miért gond ha valaki fogyókúrázik?

Ha valakinek bevált valamelyik fogyókúra, egészséges és a súlyát gond nélkül több éve tartja, annak bevált az adott fogyókúra. De hányan vannak ezzel így? A legtöbb fogyókúrázó 1-2 éven belül visszaszedi minimum a leadott kilókat, sok esetben ennél sokkal többet is.

A fogyókúra legnagyobb hátránya, hogy egy kúráról beszélünk, ami egy bizonyos időszakra vonatkozik. A fő cél, hogy x mennyiségű kilótól megszabaduljunk. Ami vagy sikerül, vagy nem. Még ha sikerül is, ott van a mindenki által rettegett jojóeffektus.

Én több mint 20 évig kitartóan fogyóztam, diétáztam, hogy megszabaduljak néhány kilótól, ill. hogy tartsam a súlyomat. Kb. 7-8 éve döbbentem rá, hogy hibás az elképzelésem az egész témával kapcsolatban.

A fogyókúra tulajdonképpen kényszert jelent, magunkra kényszerítjük valaki más elképzelését arról, hogy mit, hogyan és mikor kellene ennünk. A fogyókúrával az a gond, hogy elvágjuk magunkat a testünk valódi igényeitől. Ezért 6-7 éve úgy döntöttem, hogy soha többé nem fogyókúrázom, elengedem a divatdiétákat és a sok esetben függőséget okozó diétás termékeket és ezek helyett a saját igényeim szerint fogok táplálkozni és élni.

A fogyókúra és a fogyókúrásnak hirdetett termékek ha tetszik ha nem, függőséget okoznak. Így a folyamat elején vissza-visszatértem a régi kerékvágásba. Végül azonban sikerült leszoknom a fogyókúrákról és a fogyókúrás gondolkodásmódról. Megtaláltam azt az életmódot, ami engem egyensúlyban tart. Könnyedén tartom a súlyomat, nem éhezek, eszek csokit és sütit is. Persze olyan sütiket, amelyek számomra megfelelnek.

Az utóbbi években egyáltalán nem voltam beteg, még csak náthás se. Ez a férjemre is igaz, pedig nem egyformán táplálkozunk. Ebből is látszik, hogy az egészség elérése és megőrzése mindenki számára egyedi.

A fogyókúra tulajdonképpen kizárólag a fogyásra és előírásokra koncentrál. Előírja, hogy mit egyél, de nem foglalkozik azzal, hogy mi a túlsúly oka, hogy az adott módszer hogyan hat ki az illető egészségére. A fogyókúrák jelentős része egyoldalú, egészségtelen, olykor még veszélyes is.

Pedig a túlsúlynak nemcsak táplálkozásbeli okai lehetnek, hanem lelki okai is. Sőt, a legtöbb esetben a túlsúly lelki háttere, a hozzáállás és a szokások jelentik a legnagyobb akadályt a testsúly és az egészség helyreállításában.

Miért vega és vegán ételeket készítesz?

Ez egy hosszú út mostani állomása. Jelenleg az ilyen ételek biztosítják számomra, hogy egészséges és energikus legyek. Korábban én is ettem húst, de ezen többszöri próbálkozásra több mint 5 éve túlléptem. A családomból senki se vega vagy vegán, a férjem nagyjából 90%-ban követi az én életmódomat. Ez azt jelenti, hogy fogyaszt sajtot, tojást és olykor-olykor halat is. Én most már csak növényi alapon főzök, de ez senkinek se okoz problémát a környezetemben. Az ételek nagyon finomak, így mi kifogásuk lehetne a növényi ételek ellen?

A férjem azért szereti a főztömet, mert finom, jól lakik vele, és sokat ehet belőle úgy, hogy nem hízik. Saját bevallása szerint, amit én is osztok, a vegán ételektől sokkal energikusabb, mint a hagyományos ételektől. Hozzátenném, hogy elsősorban teljes értékű alapanyagokkal dolgozom, finomított és erősen feldolgozott hozzávalókat nem vagy csak ritkán használok. Ezek is energiához juttatnak, de az ilyen ételeket inkább gyorsan felhasználható „üzemanyagnak” hívnám, amelyek nem igazán kímélik a motort.

Mi a LovelyVeg Életmód- és Főzőiskola célja?

A LovelyVeg Életmód- és Főzőiskolát azért hoztam létre, hogy segítséget nyújtson egy újfajta személet kialakításában: Megtalálni azt a fajta életmódot, ami a leginkább illik hozzánk. Elsősorban a mennyei finom és egészséges ételekkel szeretnénk meggyőzni az érdeklődőket arról, hogy igenis lehet növényi alapon is szuper finom, egészséges és laktató ételeket készíteni. Méghozzá elérhető áron.

Nem célom, hogy bárkit „vegán életmódra térítsek”. Úgy hiszem, a több zöldség, teljes értékű étel egészségesen elkészítve még senkinek sem ártott meg. Ha hetente néhány alkalommal ilyen ételeket fogyasztunk, már az is sokat jelent az egészségesünk szempontjából. Persze, ha valaki vegán életmódra szeretne váltani, az ajtók nyitva állnak előtte is, hiszen ezen a téren is nagyon sok tapasztalattal rendelkezem.

Az újszerű és egészséges konyhai technikákat, fűszerezéseket, ételkészítést hagyományos kis csoportos főzőtanfolyamokon és online főzőtanfolyamokon tanítom.  De természetesen a LovelyVeg blogban is találhatók ingyenes receptek, ha valaki még csak ismerkedik a főzőiskolánkkal.

Az ételeket könnyen beszerezhető alapanyagokból készítjük, hogy az ételek ne csak egészségesek, hanem megvalósíthatóak és elérhetők is legyenek a változtatni kívánók számára. A vegán ételek nem feltétlenül drágák. Főleg, ha ismerjük az alapanyagokat és magunk készítjük el az ételeinket.

A LovelyVeg célja még, hogy felkeltse az emberekben a vágyat, hogy tudatosabb döntéseket hozzanak és ne dőljenek be szépen csengő, de üres ígéreteknek. Ezért szoktam olyan cikkeket is írni, amelyekben kiemelem egy-egy felkapott téma előnyeit és hátrányait is, rámutatva, hogy önmagában semmi se csodaszer. Rengeteg tévhit kering életmód témában, úgyhogy lenne még bőven miről írni.