Vajon mennyire egyszerű megvalósítani a vegán étrendet? Milyen akadályokkal szembesülsz, ha a vegán étrend mellett döntesz? Korábbi cikkemben már írtam a vegán étrend előnyeiről, ezúttal a vegán étrend hátrányait nézzük meg.

A vegán étrend számos előnnyel jár, egészségesebb, karcsúbb, fiatalabb lehetsz. De mint mindennek, a vegán étrendnek is megvannak a nehézségei.

Ha szeretnél áttérni a vegán étrendre, akkor ez számodra elsősorban azt a kérdést veti fel, hogy mennyire vagy képes, tudod megvalósítani a vegán táplálkozást? Melyek azok a tényezők, amelyek leginkább akadályozhatnak abban, hogy ezt az elképzelésedet valóra váltsd?

Elöljáróban annyit, hogy tapasztalataim szerint a vegán étrend megvalósítása leginkább rajtunk múlik. Ami ezen kívül megnehezítheti a dolgunkat, az a környezetünk hozzáállása, az időhiány és a főzési ismereteink, tudásunk esetleges hiányosságai.

Ha a veganizmusról szeretnél többet tudni, itt gyűjtöttem össze a legérdekesebb és leghasznosabb tudnivalókat a veganizmusról: Veganizmus 5 pontban. Ha még nem tudod, hogy mi tartozik a vegán étrendbe, akkor olvasd el a Mit esznek a vegánok? cikkemet is.

A cikkben saját tapasztalataimat osztom meg veled. Bízom benne, hogy ezek segítségével könnyebben tudsz meghozni néhány döntést, hogy végre változtass az életmódodon, és egészségessé-egészségesebbé válj.

Vegán étrend hátrányai 1 – Érzékeny lelkület

Ha a vegán étrend mellett döntesz, akkor teljesen meg fog változni az életed. Vajon mennyire állsz erre készen? Ha a vegán étrendet választod, akkor könnyen a „kisebbség” csoportját gyarapíthatod. És ez számos kellemetlenséggel járhat számodra: előfordulhat, hogy elutasítanak, kinevetnek és esetleg neked támadnak újszerű életmódod miatt.

Mennyire vagy erős, hogy ez ne törjön össze, ha te is az érzékenyebb lelkületű emberek közé tartozol? Mennyire tudod figyelmen kívül hagyni azok (szándékos vagy nem szándékos) bántó megjegyzéseit, akik nem értenek veled egyet? Mennyire mered felvállalni a döntésedet? Mennyire mersz más lenni?

A vegán étrendhez, életmódhoz mindenképp határozottnak kell lenned. Ha ingadozol jobbra-balra, akkor még több fogást találnak rajtad.

Egyik lehetőség, hogy szigorúan elkötelezed magad. Szerintem ez a legnehezebb. A másik lehetőség, hogy az elején eldöntöd, hogy milyen fokozatokban vezeted be a vegán étrendet. Az elején tehetsz kivételeket is, hogy könnyebb legyen az átállás folyamata. A lényeg, hogy konzekvensen csináld, amit csinálsz. Így az esetleges támadások, szurkálódások mennyiségét jelentősen lecsökkentheted.

Vegán étrend hátrányai

Nem biztos, hogy mindenki támogatni fog a vegán étrend kialakításában.

Vegán étrend hátrányai 2 – Elutasító környezet

A környezetünk folyamatosan hat ránk, ha tetszik, ha nem. Te tudod, hogy mennyire támogat a családod, a baráti köröd vagy éppen a munkatársaid.

A legideálisabb helyzet, ha mindhárom csoport támogatását élvezed. A legnehezebb a helyzet, ha éppen a legbelső köröd, a családtagjaid nem akarnak támogatni a vegán étrend bevezetésében. Különösen gyengíti a motivációt, ha férjünk, feleségünk vagy a gyerekeink állnak ellen. Szintén sok nehézséget és szomorúságot okozhatnak a rokonok, gondolj csak a családi összejövetelekre, ahol a közös étkezés mindig az együttlét központi eleme.

Ilyenkor már attól is kirekesztettnek érezheti magát az ember, hogy „egyedül” eszi a vegán ételét, mert mondjuk a többiek nem hajlandók megkóstolni. Sajnos az is előfordulhat, hogy nem fogadják nagy örömmel az újfajta ételt és nem veszik jó néven, hogy az asztalra akarjuk tenni a szokatlan ételünket. Két megoldás kínálkozik: Először egyeztess a vendéglátóval, hogy vihetsz-e egy tál valamilyen vegán ételt, amit mások is megkóstolhatnak. A legjobb, ha ezt segítségképpen ajánlod fel, hiszen a vendéglátó nem biztos, hogy tudja, hogyan készítsen vegán ételt, ill. plusz munkával járna neki, hogy a századik fajta ételt is elkészítse a családnak, barátoknak.

Ha abszolút elutasítják ezt a lehetőséget (ez azért ritka), ragaszkodj hozzá, hogy viszel egy adag vegán ételt legalább magadnak. Ha ez sem lehetséges, mond el, hogy mit eszel és mit nem. Biztonságképpen azért vigyél magaddal valami számodra is fogyaszthatót (titokban), mert nem biztos, hogy a beígért vegán étel vegán is lesz. Idő kell ahhoz, hogy az új vegán ételeket mások is megtanulják (mit használhatnak hozzá és mit nem), így ezt ne vedd ellened irányuló támadásnak. Tapasztalataim szerint jobb mindig előrelátónak lenni.

Vegán étrend hátrányai

A vegán étrend baráti és családi összejöveteleken is járhat némi kellemetlenséggel.

Vegán étrend hátrányai 3 – Újra kell tanulnod főzni

Ha a vegán étrend mellett döntesz és máshol akarsz ebédelni, hamar megtapasztalod,  hogy a legtöbb helyen maximum főtt rizst, párolt zöldséget és sült krumplit tudsz enni. Esetleg sima paradicsomos tésztát. Ez sajnos túl egyoldalú és nem egészséges. Éppen ezért a saját kezedbe kell venned a megfelelő étrend kialakítását.

A vegán ételek elkészítéséhez új alapanyagokat és főzési technikákat kell megismerned és megtanulnod. Ha tapasztalt konyhatündér vagy és nyitott az új dolgokra, ez elég gyorsan sikerülhet. Ha nem annyira tudsz főzni vagy bátortalan vagy az új alapanyagok kipróbálása és az új ételek megalkotása terén, akkor érdemes segítséget kérned. Kezdésképpen nézz szét az oldalon vegán receptek között (vagy bárhol az interneten), biztos találsz kedvedre valót. Vagy ha szeretnéd közelről megkóstolni, megtapasztalni az ételeket,  különféle konyhai technikákat tanulni, gyere el valamelyik vegán főzőtanfolyamomra.

Vegán étrend hátrányai

A vegán étrend kialakításához új alapanyagokat és főzési technikákat kell megtanulnod.

Vegán étrend hátrányai 4 – A vegán étrend több időt vehet igénybe

A vegán étrendre való áttérés sok időt vehet igénybe. Főleg, ha még nem ismersz túl sok vegán alapanyagot és a főzésben se mozogsz magabiztosan.

Ha a vegán étrendet választod, akkor előre kell tervezned. Ennek legfőbb oka, hogy nem tudsz bárhol vegán ételt vásárolni. Ha pedig egészséges vegán ételt szeretnél, akkor még inkább csökkennek a lehetőségeid.

Ha nagyvárosban élsz, nyilván könnyebben találsz vegán éttermet, könnyebben tudsz vegán ételt rendelni. Kisebb településeken ez igen nehézkes. Valószínűleg neked kell elkészíteni a reggelidet, ebédedet, ha nem akarsz állandóan főtt rizst, sült krumplit vagy paradicsomos tésztát enni.

Vegán étrend hátrányai

A vegán étrend több idődet veheti igénybe, főleg az elején.

Vegán étrend hátrányai 5 – Megváltozik az ízlésed és ízérzékelésed

Ezt akár előnynek is felírhattam volna. Ha huzamosabb ideig egészséges vegán étrenden élsz, akkor borítékolhatóan megváltozik az ízlésed és az ízérzékelésed. De ez csak abba az esetben igaz, ha valóban egészséges vegán étrendet alakítasz ki, azaz nem finomlisztes, cukros és más finomított alapanyagokból álló és zsíros vegán ételeken élsz.

Egyszerűen nem fogod kívánni a korábbi egészségtelen ételeidet. Ha pedig mégis elcsábulsz, gyorsan ki is ábrándulsz, mert a korábbi kedvenceid eltúlzott egyeníze már nem fog tetszeni.

Ez egyrészt előny, mert automatikusan az egészségesebb ételeket fogod választani. Másrészt hátrány, mert nem tudsz akármit, akárhol megvenni.

Vegán étrend hátrányai

Vegán étrend hátrányai 6 – Éhesebbnek érzed magad

A vegán ételek általában kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos ételek. Ez megint a valóban egészséges vegán ételekre igaz (vannak igazi vegán kalóriabombák is).

Másrészt a zöldségek nem okoznak olyan telítettséget, mint a hagyományos nehéz ételek. Könnyebben emészthetők, ezért könnyebben és gyorsabban távoznak a gyomorból.

Ezért ha hamar megéhezel egy vegán ebéd után, annak annak két oka lehet: Keveset ettél vagy még nem szoktad meg, hogy a vegán étel nem nehezít el, és a teltségérzet hiányát azonosítod be mint éhségérzetet. A vegán ételektől folyamatosan energikus maradsz, folyamatosan tudsz tevékenykedni, nem okoznak kajakómát.

Vegán étrend hátrányai

A fokozott rostbevitel puffadást okozhat, de ez is elmúlik pár héten belül.

Vegán étrend hátrányai 7 – Átmeneti kellemetlenség: a puffadás

A vegán étrend csupán az étrend bevezetésekor okozhat némi kellemetlenséget: Ha hirtelen váltunk, és korábban hagyományosan étkeztünk, akkor valószínűleg hirtelen megugrik a rostbevitelünk. Ennek pedig puffadás lesz a következménye. Jó hír, hogy ez tapasztalataim szerint 1-3 hét alatt teljesen elmúlik. Fontos, hogy a vegán étrend esetén is betartsuk a fokozatosság elvét! Ne akarjuk 10-20-30 év elmaradását pár hét alatt bepótolni!

Szintén fontos, hogy a korábbi finomított ételeket (fehér liszt, fehér cukor, fehér rizs és más finomított termékeket) teljes értékűre cseréljük (teljes kiőrlésű gabonák, lisztek stb.)!

Vegán étrend hátrányai – Összegzés

Mint mindennek, a vegán étrendnek is vannak előnyei és hátrányai. Ezzel a cikkel nem a kedvedet akartam elvenni, épp ellenkezőleg. Ha tudatában vagy annak, hogy milyen nehézségeid támadhatnak a vegán étrend bevezetésénél, felkészülhetsz rá és így könnyebben fogod venni az akadályokat. Persze meglepetések mindig érhetik az embert, a cikkben megfogalmazottak elsősorban a saját tapasztalataimat tükrözik. A te tapasztalataid ettől teljesen eltérőek is lehetnek.

Ha erőt szeretnél gyűjteni a változtatáshoz és egy kis motivációra vágysz, akkor mindenképp olvasd el a Vegán étrend előnyei cikkemet is vagy próbálj ki egy-egy vegán receptet! A vegán étrend receptek gyűjteményét itt találod.