A Mit esznek a vegánok? – Hasznos tippek nem csak vegánoknak cikkben azokon a legfontosabb élelmiszereken mentünk végig, hogy mit esznek a vegánok. Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogy mit nem esznek a vegánok. Ezen kívül hasznos tippeket is kapsz, hogy mire figyelj vásárlásnál.

Így már megközelítőleg teljes lesz a kép és sokkal magabiztosabban készíthetsz vegán ételeket magadnak, a családodnak vagy a barátaidnak 🙂

Ha szeretnéd tudni, hogy mi az a vegán, akkor olvass tovább itt: Veganizmus 5 pontban – Mi az a vegán és kik azok a vegánok?

1# Mit nem esznek a vegánok? – Általánosságban

Mivel a vegánok növényi eredetű ételeket fogyasztanak, a vegán étrend nem tartalmaz állati eredetű összetevőket. Valószínűleg ez az a pont, ami gondot okozhat a számodra.

Bizony kellemetlen meglepetések érhetnek, ha

  • semmilyen információd sincs a növényi étrendről.
  • nem szoktad ellenőrizni a bevásárolt alapanyagok és élelmiszerek címkéjét.

Ha szeretnéd, hogy az étel valóban csak növényi eredetű hozzávalókat tartalmazzon, akkor tudatosan kell az alapanyagokat összeválogatnod és vásárolnod.

 

2# Mit nem esznek a vegánok? – Az egyszerűbbik fele a dolognak

Ide azok az állati eredetű élelmiszerek, alapanyagok tartoznak, amelyeket vegán ételek, vegán sütik elkészítésénél nem használunk:

  • Hús, szalonna, belsőségek:  A húsleves akkor is tartalmaz húst, ha a húst csak belefőztük, majd kivettük belőle. Ha a zöldségeket hússal egy tepsiben sütöd, az szintén nem jó megoldás.
  • Állati eredetű zsiradékok: disznózsír, libazsír, kacsazsír, vaj, méz stb.
  • Tejtermékek: tej, tejföl, joghurt, kefír, vaj, tejszín, túró stb.
  • Tojás
  • Zselatin

Mit nem esznek a vegánok?

3# Mit nem esznek a vegánok? – A nehezebbik fele a dolognak

Ha kész- vagy félkészterméket használsz fel a vegán étel vagy vegán sütemény elkészítéséhez, akkor mindig ellenőrizd az összetevőket a csomagoláson! Ezért ez a nehezebbik fele a dolognak. Sok olyan növényi élelmiszer van, amelyről nem gondolnád, hogy állati eredetű összetevőt is tartalmaz. Jó példa erre a kenyér, amibe szinte mindig kerül tejpor is.

Tehát erre figyelj:

  • A csomagoláson mindig olvasd el az összetevőket. Ha a fenti állati eredetű összetevők valamelyike szerepel a csomagoláson, akkor ne vedd meg. Leggyakoribb rejtett állati eredetű összetevők: vajsav, tejpor, tojáspor, zselatin stb. A „nyomokban tejet vagy tojást tartalmazhat” azt jelenti, hogy tejet és tojást is feldolgozó üzemben készült a termék. Ez a vegán étrendbe belefér, viszont ha az illető allergiás a tejre vagy a tojásra, akkor ezt sem használhatod (ezért írták a csomagolásra).
  • Ha a csomagolás szerint a termék vegán (azaz ez konkrétan szerepel rajta), akkor a termék rendben van. Bár itt sem árt ellenőrizned az összetevők listáját, ha nem szeretnél adalékanyagokkal és ízfokozóval feltuningolt egészségtelen vegán terméket venni.

Remélem, a cikk kielégítette a kíváncsiságodat, ill. kicsit biztosabb lábakon állsz a vegán étkezéssel kapcsolatban.

Ha nem tudod, milyen vegán ételt főzz, nézz körül itt: Vegán receptek