Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy mivel helyettesítheted a húst, azaz mit használhatsz hús helyett.

Annak hogy ezt az írást olvasod több oka is lehet:

  1. Az egészségügyi állapotod nem engedi meg, hogy továbbra is a korábbi mennyiségben fogyassz húst (vagy általában véve állati fehérjét), ezért szeretnéd csökkenteni a húsfogyasztásodat kisebb vagy nagyobb mértékben. Az is lehet, hogy egészségügyi okokból egyáltalán nem ehetsz több húst.
  2. Úgy alakult, hogy nem szeretnél többé húst enni, mert mondjuk úgy döntöttél, hogy vegetáriánus vagy vegán leszel (Veganizmus 5 pontban – Mi az a vegán és kik azok a vegánok?).
  3. Véletlenül keveredtél ide. No, ezt nem hiszem el. Véletlenek nincsenek 🙂

Bármilyen okból látogattál el erre az oldalra, remélem, megtalálod kérdésedre a választ. Most pedig térjünk rá a lényegre és nézzük meg, hogy mit használhatunk hús helyett!

Hús helyettesítése 1. – Szója

A szója három legismertebb változata, amelyeket hús helyett használhatsz: tofu, szójakocka, tempeh.

A tofu viszonylag könnyen beszerezhető és árban is elérhető. Ha megtanuljuk helyesen elkészíteni, finom ételeket tudunk tofuból készíteni (ötletek: tofu receptek). Ez igaz a tempeh-re is (fermentált szójabab). Hátránya, hogy nehezebben beszerezhető (pl. vidéken), mert viszonylag drága, ezért a bioboltok keveset vagy nem is rendelnek belőle. Pár évvel ezelőtt én voltam Szegeden az első, aki tempeh-t rendelt a bioboltba.

Magyarországon is régóta kapható szójakocka. Létezik  szójagranulátum és szójaszelet is. Mindhármat ugyanúgy tudod használni, bár a formájuk nyilván meghatározza, hogy melyikből mit érdemes készíteni. A szójagranulátum például a darált húst helyettesítheti. Kis ügyességgel és bátorsággal megdöbbentően jól lehet másolni a hagyományos húsos ételeket mind ízben, mind pedig kinézetben.

Hús helyettesítése 2. – Szejtán

A szejtán szintén alkalmas a hús helyettesítésre. A szejtán – más néven búzahús – búzafehérjéből készül. A búzafehérjét- amely tömény glutén – víz és fűszerek hozzáadásával összegyúrjuk, majd vízben kifőzzük. Az így kapott szejtánt ugyanúgy felhasználhatjuk, mint a húst: felszeletelhetjük, ledarálhatjuk stb. Hogy mit főzöl belőle, csak a fantáziádon múlik. Ha ügyes vagy, jól le tudod koppintani szejtánnal a korábbi húsos ételeidet.

Tudtad, hogy az ugyanolyan mennyiségű szejtán és csirkemell megközelítőleg ugyanannyi fehérjét tartalmaz (100 gramm szejtán 23 gramm fehérje, 100 gramm csirkemell 21,2 gramm fehérje)?

Itt találsz egy szuper szejtán alapreceptet tippekkel: Szejtán elkészítése avagy búzahús készítése házilag

Hús helyettesítése 3. – Hüvelyesek

A hüvelyesekből nagyon finom ételeket készíthetünk. Előnyük, hogy jó pár fajtájukat ismerjük, olcsók és kiadósak. A hüvelyesről érdemes tudnod, hogy kiegyensúlyozottan tartalmaznak fehérjét és összetett szénhidrátokat.

Hús helyettesítése 4. – Gomba

A gomba szintén szuper húshelyettesítő. Előnye, hogy könnyen beszerezhető, és viszonylag sokféle fajtáját lehet kapni, és így változatos ételeket készíthetünk belőle.

Hús helyettesítése 5. – Meglepetés!

Fehérjét természetesen nem csak a szója, a szejtán vagy a hüvelyesek tartalmaznak. Minden növény tartalmaz fehérjét kisebb vagy nagyobb mértékben.

Idetartoznak a gabonák (köles, búza stb.), a diófélék és az olajos magvak, minden zöldség és gyümölcs. Még a levélzöldségek is, mint például a spenót, a sóska, a mángold stb.

Hogy melyikben mennyi fehérje van, inkább egy másik cikkben írom meg, mert ennek boncolgatása már nagyon elvinne bennünket a témától. A fehérjék, a szükséges fehérjebevitel és a „teljes értékű fehérjék” kérdése igen összetett. Leginkább azért, mert nagyon sok tévhit él az emberekben az állati fehérjékkel és a növényi fehérjékkel kapcsolatban.

Hús helyettesítése - Mit használjunk hús helyett?

Ha szeretnél kevesebb húst fogyasztani, készítsd el kezdésképpen egyik húsmentes receptemet. A húsmentes receptek gyűjteményét itt találod. Ha inkább közvetlenül szeretnéd megtapasztalni, hogy milyenek az igazán finom húsmentes ételek, nézd meg aktuális húsmentes főzőtanfolyamaimat vagy online főzőtanfolyamaimat!

Sok sikert az életmódváltáshoz: Szilvi