Mire érdemes a csokoládé vásárlásánál figyelni? Melyik a valódi csokoládé és melyik a csokoládéutánzat?

Általában véve igaz, hogy a magas kakaótartalmú csokoládék minőségi csokoládét jelentenek, míg az olcsóbb árfekvésűeknél fennáll a veszély, hogy csak egy sokkal gyengébb minőségű utánzatról van szó, így az ízében is nagy valószínűséggel csalódni fogsz.

Mi számít csokoládénak?

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint csokoládé az a termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag. A csokoládé nem tartalmaz a kakaóvajon kívül más növényi zsiradékot (pálmazsír!).

Tehát ha valamelyik terméken csokoládé elnevezés szerepel, annak csokoládénak kell lennie. Persze nem árt az összetevőket sem végigolvasni.

Mi az alapja az egyes csokoládéknak?

Étcsokoládé

cukor, kakaóvaj, kakaó oldat, esetleg vanília

Tejcsokoládé

cukor, kakaóvaj, kakaó oldat, esetleg vanília + tej vagy tejpor

Fehér „csokoládé”

cukor, kakaóvaj, tej vagy tejpor és vanília

Érdekesség: A fehér csoki tartalmaz ugyan kakaóvajat, de kakaóport nem, ezért hivatalosan nem tartozik a csokoládék közé

Melyek a csokoládéutánzatok?

A nem igazi csokoládék csomagolásán a következő elnevezéseket olvashatod:

  • kakaós massza
  • kakaós tejmassza
  • fehér és színes bevonómassza

Miből állnak a nem igazi csokoládék?

Kakaópor, cukor, növényi zsiradék, szükség szerint tejkészítmények. A növényi zsiradék lehet kókusz-, pálma- vagy egyéb növényi olaj, amelyek olcsóbbak, mint a kakaóvaj.

A sokszor (nem is olyan) olcsó nápolyik, kekszek, péksütemények, cukrásztermékek csupán olcsó, gyenge minőségű utánzattal vannak töltve vagy bevonva. Az egyik kekszen például ezt olvastam:

„kakaós masszával (23%) mártott, omlós keksz”A kakaós masszának semmi köze a csokoládéhoz, a csomagolás szerint cukorból és teljes mértékben hidrogénezett növényi zsírból (kókusz és pálma) áll, amelyet egy kis E476 (lásd lejjebb) és aroma is kiegészít. Vagyis teljes mértékben „műanyag” és a lehető legegészségtelenebb választás.

Melyik csokoládé a legegészségesebb?

A minőségi, magas kakaópor-tartalommal rendelkező csokoládék élettani hatása sokkal kedvezőbb, mint a tejcsokoládéé vagy a fehér csokoládéé. A csokoládé mértékletes fogyasztása nem jelent kockázatot az elhízásra nézve, sőt sokat javítanak a hangulunkon is: A csokoládé triptofánt (szerotonin előanyaga) és feniletilamint (amfetamin-vegyület, „szerelem-vegyianyag”) tartalmaz. Az olcsó(bb) csokiutánzatok minősége sokkal gyengébb, összetételük miatt nagyobb valószínűséggel okozhatnak elhízást.

Forrás: