Mire érdemes a csokoládé vásárlásánál figyelni? Melyik a valódi csokoládé és melyik a csokoládéutánzat?
Általában véve igaz, hogy a magas kakaótartalmú csokoládék minőségi csokoládét jelentenek, míg az olcsóbb árfekvésűeknél fennáll a veszély, hogy csak egy sokkal gyengébb minőségű utánzatról van szó, így az ízében is nagy valószínűséggel csalódni fogsz.
Mi számít csokoládénak?
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint csokoládé az a termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag. A csokoládé nem tartalmaz a kakaóvajon kívül más növényi zsiradékot (pálmazsír!).
Tehát ha valamelyik terméken csokoládé elnevezés szerepel, annak csokoládénak kell lennie. Persze nem árt az összetevőket sem végigolvasni.
Mi az alapja az egyes csokoládéknak?
Étcsokoládé
cukor, kakaóvaj, kakaó oldat, esetleg vanília
cukor, kakaóvaj, kakaó oldat, esetleg vanília + tej vagy tejpor
Fehér „csokoládé”
cukor, kakaóvaj, tej vagy tejpor és vanília
Melyek a csokoládéutánzatok?
A nem igazi csokoládék csomagolásán a következő elnevezéseket olvashatod:
- kakaós massza
- kakaós tejmassza
- fehér és színes bevonómassza
Miből állnak a nem igazi csokoládék?
Kakaópor, cukor, növényi zsiradék, szükség szerint tejkészítmények. A növényi zsiradék lehet kókusz-, pálma- vagy egyéb növényi olaj, amelyek olcsóbbak, mint a kakaóvaj.
A sokszor (nem is olyan) olcsó nápolyik, kekszek, péksütemények, cukrásztermékek csupán olcsó, gyenge minőségű utánzattal vannak töltve vagy bevonva. Az egyik kekszen például ezt olvastam:
„kakaós masszával (23%) mártott, omlós keksz”A kakaós masszának semmi köze a csokoládéhoz, a csomagolás szerint cukorból és teljes mértékben hidrogénezett növényi zsírból (kókusz és pálma) áll, amelyet egy kis E476 (lásd lejjebb) és aroma is kiegészít. Vagyis teljes mértékben „műanyag” és a lehető legegészségtelenebb választás.