Manapság talán egyre kevésbé divat főzni, de azért még mindig vagyunk jó néhányan, akik törekednek arra, hogy finom és egészséges ételt tegyenek a család asztalára. Az egészséges főzés pedig külön tudománnyá válik lassan.

Talán az a legnagyobb nehézségünk az egészséges főzéssel, hogy teljesen összezavar bennünket a sokféle vélemény, hogy mi számít egészségesnek és mi nem. Az álláspontok sajnos nem mindig pártatlanok, hiszen az egészségesnek beállított étel, alapanyag mögött sokszor az értékesítési szándék áll. Azaz el akarnak nekünk valamilyen terméket adni.

Nincs is ezzel semmi baj. Örülünk a valóban egészséges termékeknek. De valóban azok?

A zöld címkétől vagy a túlzó állításoktól még nem lesznek azok. Így nem árt résen lennünk és a csomagolást megfordítva elolvasni, hogy mit is tartalmaz az állítólag olyan egészséges termék.

Én arra szavazok, hogy a lehető legtöbb ételt mi magunk készítsük el. Ennek egyszerű oka, hogy ilyenkor legalább tudjuk, hogy mi van az ételben és hogyan készült.

Egészséges főzés – Mit kell ehhez tudnunk?

Az elmúlt több mint 25-30 évben rengeteget sütöttem-főztem. Rengeteget kísérleteztem, rengeteg alapanyagot és sokféle konyhai technikát próbáltam ki. És rengeteg receptet is, főleg még a pályafutásom elején. Ha még nem ismersz, itt többet is megtudhatsz a személyes történetemről.

A tapasztalataim alapján az írott receptekkel akkor tudunk a legjobban boldogulni

  1. ha már van tapasztalatunk és gyakorlatunk a konyhában
  2. ismerjük a receptben szereplő alaptechnikákat és alapanyagok tulajdonságait.

Ez az, ami segít eldönteni, hogy egy recept jó-e, vagy nekünk való-e.

A hagyományos receptek egészséges receptté átalakítása szintén gyakorlatot kíván meg: itt ismernünk kell az egészségesebb konyhai technikákat és az egészséges alapanyagokat.

Hogyan tanulj meg egészségesen főzni?

Így ha egészséges ételeket szeretnél készíteni, akkor a következő 4+1 lépés segítségével tudsz előbb-utóbb odáig eljutni, hogy bármilyen receptet el tudj készíteni, vagy akár önállóan is képes legyél egészséges ételeket megalkotni. Hogy meddig mész ezen az úton, csakis rajtad múlik 🙂

Egészséges főzés – 1. lépés

Ismerkedj meg az egészséges alapanyagokkal!

Ez több-kevesebb utánajárást igényel, hiszen hatalmas a választék. Ráadásul, mint ahogy fentebb is írtam, sok olyan alapanyagot is egészségesnek állítanak be, ami nem az, vagy nem jár azokkal az előnyökkel, amelyekkel (drágán, drágábban) eladják.

Egészséges főzés – 2. lépés

Sajátítsd el az alapvető egészséges konyhai technikákat!

Ha megvannak az alapok, sokkal hatékonyabbak lehetünk a konyhában: mind időben, mind pedig pénzben. Ha tudjuk, hogyan kell hatékonyan előkészíteni az alapanyagokat (pl. zöldségeket), ha tudjuk, mit és hogyan érdemes az alapanyagokból készíteni, akkor kevesebbet fogunk pazarolni és az időnket vesztegetni. Az egészséges konyhai technikákkal pedig hatékonyan és egészségesebben tudunk az alapanyagokból ételeket elkészíteni.

Egészséges főzés – 3. lépés

Tanuld meg jó pár egészséges étel elkészítését! Első körben olyan egészséges ételekét, amelyeket szívesen fogyasztana el te és a családod is. Ezek az ételek valószínűleg a hagyományos ételek egészségesebben elkészített változatai lesznek.

  1. Ha ismered az egészséges konyhai technikákat és az egészséges alapanyagokat, akkor ebbe akár önállóan is belevághatsz. Ha van elég időd, akkor kereshetsz recepteket, videókat a neten és kipróbálhatod őket.
  2. Ha nincsenek meg a szükséges főzési alapismereteid és nincs kedved kísérletezni, akkor érdemes olyantól tanulnod, aki ezt hatékonyan meg tudja neked tanítani. Ehhez érdemes néhány csoportos főzőtanfolyamra ellátogatnod, hogy megtapasztald az egészséges főzés mibenlétét. Vagy ha nincs erre lehetőséged, vagy ha igazán hatékonyan szeretnél tanulni, akkor elvégezhetsz néhány online főzőtanfolyamot.

Egészséges főzés – 4. lépés

Készítsd el az alap receptek variációit! Ha megtapasztaltad az alap receptek elkészítését és tudod, hogy azok milyenek és hogyan működnek, akkor biztonsággal el kezdheted őket variálni.

Egészséges főzés 5. lépés

Alkoss te magad is új recepteket, ételeket! A leghaladóbb szinten már ismered és hatékonyan használod az alapanyagokat és tudod, mit hogyan készíts elő, melyik ételt milyen konyhai technikával érdemes elkészíteni. A főzés inkább intuitív tevékenységgé válik. Nem gondolkodunk a pontos mennyiségeken, bármilyen alapanyagból képesek vagyunk valami finomat varázsolni az asztalra. Olyan ételeket is, amelyek teljesen újak. Innentől teljesen szabadon alkothatunk.

Ez tényleg működik? Nekem is sikerülhet?

Igen, ez tényleg működik. Én is végig mentem ezen a folyamaton. Teljesen egyedül, autodidakta módon.

Neked nem feltétlenül kell több mint 25 évet rászánnod a tanulásra. Ha nekem lett volna segítségem, biztos igénybe vettem volna.

De nem volt, így elég sokáig tartott idáig az út. De te lerövidítheted a tiédet.

Hogyan lehetek én is önálló a konyhában?

A fenti lépések elsajátításával. természetesen addig haladsz ezen az úton, amíg jól esik. Ha jó recepteket jól tudsz elkészíteni, az is nagyszerű eredmény. Ha kreatívabb típus vagy, úgyis tovább fogsz haladni a következő szintre.

A főzőtanfolyamaimon én is ennek a 4 + 1 lépésnek a segítségével tanítok.

Mindegy, hogy csoportos vagy online főzőtanfolyamról van szó. A különbség annyi, hogy a csoportosan viszonylag kevesebb dolgot tudunk megtanulni (3-4 óra főzés 6 fővel), míg az online főzőtanfolyamokon lehetőség van nagyobb témákat is áttekinteni, többféle ételt elkészíteni.

Ha szeretnél hatékony segítséget, akkor várlak szeretettel csoportos főzőtanfolyamainkon vagy online főzőtanfolyamainkon.

Sok sikert kívánok neked az egészséges főzés elsajátításában!