Az egészséges életmód 3 alappillére az egészséges életmód alapelveit foglalja magában, amelyek segítenek egészségesebbé válnunk és megőrizni az egészségünket.

Nagyon nehéz megválaszolni azt a kérdést, hogy mi az egészséges életmód. Ha viszont tudjuk rá a választ, akkor meg is tettük az első lépést egy egészségesebb élet felé. Ezért is született meg ez a cikk.

Úgy gondolom, hogy ezek a gondolatok segíthetnek neked is, hogy esetleg átgondold, újragondold a hozzáállásodat. Vagy éppen megerősítsenek abban, hogy igenis jó úton jársz!

Az egészséges életmód 3 alappillére

Az egészséges életmód 3 alappillére az egészséges életmód alapját jelenti. Ezek azok a legfontosabb tényezők, amelyek ha rendben vannak, akkor egész biztosan egészségesek vagyunk.

Fontos, hogy mindegyik alappilléren, részterületen dolgozzunk. Ha a 3 részterület nincs egyensúlyban, azaz egyiket-másikat túlzásba visszük vagy elhanyagoljuk, azt az egészségünk sínyli meg. Hiába táplálkozunk egészségesen – bár ez is nagyon fontos – ha nem mozgunk, ha soha nem megyünk ki a friss levegőre, ha folyton aggódunk és stresszelünk.

Egészséges életmód 1. alappillére

Kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás

  • Egészséges alapanyagok: Fontos, hogy ismerjük az alapanyagokat, hogy melyek azok, amelyek valóban egészségesek a számunkra.
  • Egészséges ételkészítési technikák: Ha ismerjük az alapanyagokat, érdemes azt is megtanulnunk, hogy hogyan készítsük el ezeket egészségesen.
  • Egészséges, finom és tápláló ételek: Az egészséges alapanyagokkal és ételkészítési technikákkal, fűszerezéssel finom és egészséges ételeket tudunk készíteni. A megfelelő ételkombinációkkal valóban táplálni és egészségesen tudjuk tartani testünket-lelkünket.
  • Szélsőséges táplálkozás: Az egészségtelen táplálkozás, az állandó fogyókúrázás, a rendszertelen táplálkozás, az egészségtelen divatos diéták óriási stressznek teszi ki a szervezetünket. Felborítják a már egyébként is kibillent egyensúlyt és csak még súlyosabbá teszik a helyzetet.

Egészséges életmód 2. alappillére

Kiegyensúlyozott és egészséges életvitel

  • Fontos a testmozgás: sportoljunk bármit, amit szívesen csinálunk. Menjünk minél többet a friss levegőre! Egy hosszabb séta a friss levegőn szintén mozgásnak számít.
  • Nyújtás: Napi szinten nyújtsuk meg izmainkat, hogy testi-lelki szinten oldjuk, lazítsuk testi-lelki görcseinken. Ez segít abban, hogy hajlékonyabbak legyünk és lazábban vegyünk a napi kihívásokat.

Egészséges életmód 3. alappillére

Egészséges gondolkodás és egészséges viszonyulás magunkhoz és a világhoz

  • A testi-lelki egyensúly szintén fontos feltétele, hogy nyitottan, szeretetteljesen, bizakodóan forduljunk magunk és a világ felé.
  • A folytonos aggódás és stresszelés fölösleges terhet ró a szervezetünkre: gyorsabban öregszünk, lassabban regenerálódunk és sok boldog pillanattól foszt meg bennünket. A negatív felhőktől sokszor nem látjuk a napsütést.

Mióta egészséges életmódot folytatok,  energikus és egészséges vagyok. Többé nincs szükségem fogyókúrákra, a súlyomat könnyedén tartom. Pont eleget kínlódtam már ahhoz, hogy érezzem, mi a különbség a korábbi és a mostani életvitelem, energiaszintem és közérzetem között.

Volt olyan időszakom, amikor görcsösen ragaszkodtam többé-kevésbé általam egészségesnek hitt ételekhez, élelmiszerekhez. Ez igen megnehezítette az életemet és rengeteg időmet emésztette fel. A mostani rugalmasabb hozzáállásommal sokkal könnyebb tartom meg a testi-lelki egyensúlyomat. A rugalmasság azt jelenti, hogy az általam meghatározott és számomra elfogadható határokon belül.

Vannak kisebb-nagyobb ingadozások nálam is. Az egyensúly olykor felborul, de viszonylag gyorsan helyre is áll. Sok minden hat ránk: a környezet, amiben élünk, a korábbi és a jelenlegi életmódunk, hogy milyen érzékenyen reagálunk eseményekre. Ha ezeket a helyén tudjuk kezelni, és az egészségünket szolgáló tudatos döntéseket hozunk, akkor előbb-utóbb mindannyian elérhetjük az egyensúlyt részben vagy akár teljesen.

Ha szeretnél még mélyebben betekinteni, hogy mi számít egészséges életmódnak és mi nem, olvasd el a Mi az egészséges életmód (és mi nem az)? cikkemet is. Saját tapasztalataimról pedig a LifeTv-nél készített interjúban olvashatsz itt: Egészséges életmód interjú.