Ha tartósan egészségtelenül táplálkozunk, akkor elég nagy a valószínűsége, hogy előbb-utóbb valamilyen egészségügyi problémánk lesz. A helytelen táplálkozás legtöbb esetben a gyarapodó súlyunk elhízáshoz vezet és ezzel párhuzamosan (sokszor az elhízás következményeként) krónikus betegségek egész sora is kialakulhat.

Ki ne tudná, hogy mik azok a népbetegségek? Többek között a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az érelmeszesedés, az agyvérzés, a 2-es típusú diabétesz, a rák, az elhízás sújtja manapság a jóléti társadalmakat. Mindez döntően az egészségtelen táplálkozás következménye. Ez akár jó hír is lehet a számunkra: Hiszen van megoldás. Méghozzá egy nagyon egyszerű: Egészségesebben és tudatosabban kellene táplálkoznunk!

A Mit jelent az egészségtelen táplálkozás? cikkben írtam arról, hogy milyen döbbenetesen rossz a magyarok egészségi állapota. A magyar lakosság körében végzett felmérés szerint (OTÁP 2014) a magyar felnőtt lakosság 2/3 túlsúlyos vagy elhízott.

Szintén nem túl hízelgő ránk nézve, hogy a magyarok tartoznak Európában az életmóddal, a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rosszindulatú daganatok halandósági rangsorában a legrosszabbak közé. Igen, a legrosszabbak közé.

Mit jelent a helytelen táplálkozás?

Az 2014-ben Magyarországon elvégzett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) szerint a következő helytelen táplálkozási szokásaink okozzák az egészségügyi problémáinkat:

Helytelen táplálkozás 1. pont

Túl sokat eszünk! A felnőtt lakosság 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott. A túlsúly és az elhízás mértéke az életkor előrehaladtával nő: az idős férfiak 87%-a, az idős nők 75%-a rendelkezik súlytöbblettel.

Helytelen táplálkozás 2. pont

Túl sok állati eredetű zsiradékot, húst és húskészítményt fogyasztunk rendszeresen! Az energiabevitel túl nagy hányadát adják a zsírok, a zsírok közül is a kedvezőtlenebb élettani hatású telített zsírok.

Helytelen táplálkozás 8 pontban

Helytelen táplálkozás 3. pont

Kevés szénhidrátot eszünk, ezek közül is inkább az egészségtelenebb finomított szénhidrátokat fogyasztjuk (finomliszt, finomított cukor). Különösen alacsony a teljes kiőrlésű gabonákból készült élelmiszerek fogyasztása.

Helytelen táplálkozás 4. pont

Túl kevés rostot fogyasztunk, és 2009 óta csökkent a rostfogyasztásunk.

Helytelen táplálkozás 8 pontban

Helytelen táplálkozás 5. pont

A hozzáadott cukor fogyasztása magasabb az ajánlásoknál. Sajnos egyre több hozzáadott cukrot fogyasztunk. Nőtt a finom pékáruk és az ízesített gabonaszeletek fogyasztása, amelyek hozzáadott cukortartalmuk miatt jelenthetnek kockázatot. Kockázatot jelent a cukrozott üdítőitalok nagyarányú fogyasztása is.

Helytelen táplálkozás 6. pont

Még mindig túl sok sót fogyasztunk.

Helytelen táplálkozás 7. pont

Kevés friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk: 2009 óta 20%-kal eszünk kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt.

Helytelen táplálkozás 8. pont

A táplálkozási szokásaink alapján nem meglepő, hogy a vitaminbevitelünk sem megfelelő.

Miért fontos tudnunk, hogy mit jelent a helytelen táplálkozás?

Ha hiteles forrásból tudjuk, hogy jelenleg milyen táplálkozási szokások okozzák a legtöbb és legsúlyosabb egészségügyi problémát, ha tudjuk, hogy mi betegít meg bennünk, akkor lehetőségünk van arra, hogy másként döntsünk. Eldönthetjük, hogy mi elhagyjuk ezeket az egészségtelen étkezési szokásokat és a jövőben felelősséget vállalva tudatosan javítunk az egészségünkön.

A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás az egészséges életmód egyik fontos alappillére.

Tégy és vállalj felelősséget Te is az egészségedért!

Felhasznált irodalom:

OECD Health at a Glance: Europe 2014

OECD Health at a Glance: Europe 2019

Erdei G., Kovács V. A., Bakacs M., Martos É. Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014. I. A magyar felnőtt lakosság tápláltsági állapota. Orv. Hetil., 2017, 158(14), 533–540

Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014.

State of Health in the EU – Magyarország – Egészségügyi országprofil 2019