A vegán életmód, azaz a veganizmus nagy elkötelezettséget igényel. Nem csak a vegán étrendet foglalja magába, hanem egy olyan életszemléletet, életmódot is, amiért bizony erőfeszítéseket kell tennünk.

Főleg az elején, amikor még csak ismerkedünk a vegán életmóddal. Újra kell gondolnunk a táplálkozásunkat, a világhoz való hozzáállásunkat. Az új alapanyagokon, az újfajta vegán ételek elkészítésén túl egy csomó minden mást is meg kell tanulnunk: belátóbbakká kell válnunk, érzékenyebbé és empatikusabbá. Érezni, hogy a világnak adni számunkra is egyre többet ad, míg ha folyton csak elveszünk, attól végső soron mi is kevesebbek leszünk.

Talán sok mindenről le kell mondanunk, főleg a vegán életmód kezdő lépéseinél, de végül határozottan érezni fogjuk, hogy megérte meghozni a döntést.

Ebben a cikkben a vegán életmód néhány előnyét szeretném kiemelni, amelyekből motivációt, erőt meríthetsz, hogy a kezdeti nehézségeket áthidald és kitarts a célod mellett.

Ha a veganizmusról szeretnél többet tudni, itt gyűjtöttem össze a legérdekesebb és leghasznosabb tudnivalókat a veganizmusról: Veganizmus 5 pontban. Ha még nem tudod, hogy mi tartozik a vegán étrendbe, akkor olvasd el a Mit esznek a vegánok? cikkemet is. Ha részleteiben érdekel a vegán életmód, ajánlom neked Bonifert Anna: Miért vegán? című könyvét is.

Tégy magadért és egy szebb, békésebb és egészségesebb világért!

Vegán életmód előnyei

Tégy valamit magadért és a világért!

Vegán életmód előnyei 1 – Állatvédelem

Talán már hallottál a nagyipari állattartásról, ami az állatokat természetes körülményeik helyett természetellenes és sokszor igen kemény és kegyetlen körülmények között tartja. A húsukért nevelt állatokat csupán árucikként kezeli és egyáltalán nem törődik, fordít figyelmet az állatok életkörülményeire.

A vágóhidakról külön cikket lehetne írni. Bár jogszabályok írják elő az állatok humánus leölését, sok esetben nem tartják be ezeket az előírásokat és ezzel a szükségtelennél sokkalta nagyobb szenvedést okoznak az állatoknak. Másrészt gondolj bele: Vajon mennyire humánus állatokat tömegesen leölni? Létezhet egyáltalán humánus megoldás?

Csupán már ez is bőven elég indok arra, hogy vegán életmódra váltsunk. Vagy legalább ne támogassuk a nagyipari állattartást, amely óriási szenvedést okoz az állatoknak. Ha nem tudunk lemondani a hús fogyasztásáról, akkor a nagyipari húsnál még mindig sokkal jobb megoldás, ha „boldog”, azaz rövid életüket a lehető legjobb körülmények között leélő állatok húsát választjuk.

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy mennyire humánus, hogy a tojásipar a tyúkokat kis ketrecekbe zárva, összezsúfolva tartja, ahol soha nem látnak napfényt és soha nem kapnak természetes táplálékot?

Vagy mennyire humánus, hogy a tejipar a teheneket kis helyre bezárva, napfénytől, friss levegőtől és természetes tápláléktól megfosztva tarja? Vagy az óriási, természetellenes tejhozamot erőltetett fejéssel, hormonokkal és természetellenes táplálékkal kényszeríti ki?

Ha teljes mértékben a vegán életmód mellett döntünk, akkor természetesen semmilyen állat elpusztítását vagy szenvedését nem támogatjuk és így semmilyen állatot nem is fogyasztunk el.

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a vegán életmód kialakítása nem minden élethelyzetben lehetséges. Éppen ezért bármilyen elhatározás, tett, ami például a kevesebb hús fogyasztására irányul, nagyon sokat jelent és értékelendő. Tégy annyit, amennyit most ebben a pillanatban meg tudsz tenni. A semminél bármi több!

Vegán életmód előnyei 2 – Környezetvédelem

Könnyen belátható, hogy a mai nagyipari állattartás károsan hat a környezetünkre.

Néhány példa:

  • 100 kg sertéshús előállításához 1134 köbméter szükséges. Míg 100 kg növényi táplálék előállításához mindössze 137 köbméterre van szükség.
  • 1 liter tej előállításához 1000 liter víz szükséges, 1 kg sajt előállításához pedig 5000 literre.
  • A hús előállításához sokkal több termőföldre van szükség, mint a növényi élelmiszerek előállításához. Körülbelül a mezőgazdálkodásra alkalmas földterület  80%-át használjuk fel az állatok takarmányozására. Ebből is látszik, hogy az állattartás nagyon nagy területigénnyel bír.
  • A globális felmelegedést az üvegházhatású gázok erőteljesen megemelkedett koncentrációja okozza. Az üvegházhatású gázok (metán, szén-dioxid) mennyisége egyrészt a kibocsátás (közlekedés stb.), az erdőirtás miatt, másrészt az állattartás miatt emelkedik rohamosan.
  • Mivel a világ húsigénye egyre nő (fejlődő országoké is), egyre nagyobb területekre van szükség, amelyeket a természettől, az erdőktől, őserdőktől veszünk el, hogy azon újabb legelőket létesítsünk vagy takarmánynövényeket termesszünk. Ez nagymértékű erdőirtással, az esőerdők pusztításával és latorlásával jár. Az intenzív takarmánytermesztés pedig kimeríti a talajt.
  • A halászat pusztítja a tengerek és óceánok élővilágát: a merítőhálók letarolják az óceánok fenekét és élővilágát. A halászhálók nem csak halakat, de rengeteg vízimadár pusztulását is okozzák. A halfarmokon törtnő haltenyésztés hihetetlen mennyiségű szennyvizet termelnek, nem beszélve arról, hogy rengeteg vegyszert, antibiotikumot és növekedési hormonokat is használnak.
Vegán életmód előnyei

A növényi élelmiszerek előállítása sokkal gazdaságosabb, mint az állati eredetűeké

Vegán életmód előnyei 3 – A világ élelmezése

Az állati eredetű termékek előállítása sokkal forrásigényesebb, mint a növényi eredetű élelmiszerek előállítása. Többek között mert az állatoknak meg kell termeszteni a takarmányt (nagy területigény) és a hús előállítása sokkal több vizet igényel, mint a növények termesztése.

1 hektár termőföld egy évben rizstermesztés esetén 19 embert tud eltartani, burgonyatermesztés esetén 22 embert, míg marhatartás esetén mindössze 1 embert (WHO)! A hús, tojás és tej előállítása szintén minden esetben gazdaságtalanabb, mint a növényi élelmiszerek előállítása.

Vegán életmód előnyei 4 – Egészség

A vegán életmóddal járó vegán étrend óriási előnye, hogy sokkal több energiád marad, hiszen a növényi ételek megemésztése kevésbé terheli meg a szervezetünket, mint egy hagyományos húsból, tojásból, tejtermékekből összeállított étel. Ez természetesen a túl zsíros, finomított vegán ételekre nem igaz. Bár még mindig kevésbé terhelik a szervezetünket, mint a hagyományos magyar ételek.

Ez saját tapasztalatom is. Mióta egészséges vegán ételeket fogyasztok, sokkal több energiám van. Kajakóma rég a múlté, kiadósabb ebéd után is egyből tudok dolgozni. A férjem elsősorban ezért szerette meg a vegán ételeket (aki egyébként nem vegán).

A magasabb energiaszintet az is okozza, hogy a korábbihoz képest bombasztikus mennyiségű vitamint és ásványi anyagot viszünk be a szervezetünkbe. Ettől aztán kivirul testünk-lelkünk!

Szerintem a vegán étrenddel sportolni is sokkal jobb. Akkor is, ha igazán keményen edzünk. Nekem egyszerűen több energiám van „ezerrel pörögni”, ha nem eszem húst és más állati eredetű termékeket.

Ha egészséges növényi ételeket fogyasztasz, akkor búcsút inthetsz az állandó vagy túl gyakori náthának, az influenzának. Mióta áttértem a vegán életmódra, összesen kétszer voltam beteg. Egyszer amikor a majdnem 13 éves cicám elhagyott bennünket náthás lettem, egy másik nagyobb lelki válságnál pedig magas lázam volt. A szervezetem ellenállt, de a szomorúság és fájdalom végül leterítette az immunrendszeremet. Viszont nagyon gyorsan helyre is jöttem.

A vegán étrend hatására egész biztosan megszűnik a székrekedés, ami általában a rost- és mozgásszegény életmód következménye. Mivel könnyebb ételeket fogyasztunk, a korábbi teltség és puffadás is megszűnik, amit a nehezen emészthető állati eredetű ételek okoztak. Ez még arra is visszavezethető, hogy a bélflóránk a növényi étrend hatására fokozatosan egyre egészségesebbé válik (átmeneti kellemetlenségek, mint pl. a puffadás, csak az átállás elején tapasztalhatók).

A növényi étrend pozitívan hat a szív- és érrendszerre, hiszen egyáltalán nem tartalmaz koleszterint. A növényi étrend nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Magas vérnyomás, magas koleszterinszint esetén a vegán étrend nagy valószínűséggel segít a vérnyomás és a koleszterinszint természetes csökkentésében.

A vegán étrend a legújabb kutatások szerint segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását, ill. hozzájárul annak teljes vagy jelentős visszafordításához, gyógyításához. A legújabb kutatások szerint a cukorbetegség kialakulását nem a szénhidrátoknak, hanem a magas zsírbevitelnek és állati eredetű fehérjék (hús, tej, tojás) fogyasztásának tulajdonítják a szakértők.

Az állatok húsát, tojást vagy tejtermékeket fogyasztva az állattartás során használt növekedési hormonok és antibiotikumok is bekerülnek a szervezetünkbe. Ezek negatívan hatnak hormonháztartásunkra, illetve feleslegesen terhelik a szervezetünket.

Vegán életmód előnyei 5 – Karcsúság

A vegán életmóddal járó vegán étrend nagy előnye, hogy mivel a növényi ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak, könnyebben lehet tőlük fogyni, ill. könnyebben tudjuk megtartani karcsúbb alakunkat. Természetesen ez hosszú távon is csak a megfelelően összeállított, teljes értékű vegán étrendre igaz.

Amikor ezt a cikket írom, a testsúlyom a gimi 1. osztályában mért súlyomnak felel meg. Az elmúlt 25 évben plusz/mínusz 15 kilót ingadozott a súlyom a rengeteg fogyókúra miatt. De végre ez is megoldódott. Jókat eszem, nem fogyókúrázok, nem számolok kalóriákat és mégis karcsú vagyok.

Vegán életmód előnyei

Ha kedvet kaptál kipróbálni a vegán étrendet, készítsd el kezdésképpen egyik vegán receptemet. A vegán étrend receptek gyűjteményét itt találod. Ha inkább közvetlenül szeretnéd megtapasztalni, hogy milyenek az igazán finom ételek, nézd meg aktuális vegán főzőtanfolyamaimat!

Sok sikert az életmódváltáshoz: Szilvi