Tudtad, hogy Arnold Schwarzenegger szinte húsmentes étrendre váltott? Saját bevallása szerint 99%-ban nem eszik húst. Mégsem éhezik, sőt edz és korát meghazudtolva csúcsformában van.

A Schwarzenegger név mindenkinek azonnal eszébe jut, ha meg kell neveznie egy testépítőt, akkor is, ha soha életében nem követte nyomon ezt a sportot.

Azt már kevesebben tudhatjuk, hogy a jelenleg 73 éves, sokszoros Mr. Olympia bajnok, politikus, filmcsillag 2018-ban szívműtéten esett át, és az utóbbi években szinte teljesen húsmentes étrendre váltott és főként a teljes értékű növényi étrendet követi. Teljesen ugyan nem zárta ki étrendjéből az állati eredetű táplálékot, viszont arányaiban sokkal kevesebbet fogyaszt belőlük, jobban érzi magát a váltás óta, és láthatóan remek formában van.

húsmentes étrendre váltott Arnold Schwarzenegger is?

Húsmentes étrend: De az igazi férfi húst eszik, nem igaz?

2018 óta a terminátor egy új oldalát ismerhetjük meg a Game Changers c. filmből.

„Azelőtt sok húst ettem. Reklámokat mutatnak nekünk, ahol azt sugallják, az igazi férfi húst eszik. Meg kell viszont értenünk, ez csak marketing. Ez nem a valóságon alapszik” – nyilatkozza Schwarzenegger a Game Changers film előzetesében.

Remek példája a húsevés kultuszának a Kommandó c. filmben elhangzó mondat, amikor John Matrix (Arnold Schwarzenegger) éppen egy motelszobát tesz használhatatlanná egy kiadós verekedés közben, miközben a jelenetet figyelő Cindy-től elhangzik a mondat: „Biztosan túl sok vörös húst esznek.” A húsevést összekötöttük az energiával. Egyél húst, hogy erős és férfias legyél, mint a gladiátorok? Nos, nem igazán. Az osztrák és svájci egyetemek is csak főként vegetáriánus étrendre utaló jeleket találtak az arénában elásott harcosok csontmaradványaiban. A gladiátorok étrendjéről, hogy mit ettek a gladiátorok valójában, itt olvashatsz többet.

Az új film, a Game Changers rengeteg tudományos tényt és számos sportolót felvonultat, akik elkötelezték magukat a teljes értékű növényi étkezés mellett, a film mindenki számára tanulságos és informatív darab. Kellemesen mutatja azt is, hogy a köztudatban egyre inkább elterjed a tény, nincs szükségünk húsra ahhoz, hogy erősek és fittek legyünk, de még ahhoz sem, hogy akár bajnokok legyünk.

húsmentes étrendre váltott Arnold Schwarzenegger is?

Miből állt Arnold Schwarzenegger étrendje testépítőként?

Mielőtt a csaknem húsmentes étrendre (99% húsmentes az étrendje) tért volna át, Arnold Schwarzenegger rengeteg húst, illetve napi 10-15 tojást fogyasztott. A barátai körében gyakran viccelődött azzal, amikor étteremben rendeltek valamit, hogy neki csak söpörjék össze a padlóra hullott, vagy mosogatóban ragadt ételmaradékot, jó lesz neki, imádni fogja. Persze testépítő korszakában étrendjét tekintve gondosan követte az akkor korszerűnek nevezett táplálkozási irányelveket, erről rengeteg bajnoki cím és díj tanúskodik. Nem sok diétát próbált ki, a hatalmas mennyiségű állati protein mellett a súlyzós és a kardiovaszkuláris edzés azok, amikre esküdött.

Az edzést és a fehérjét ma is különösen fontosnak tartja, viszont állati fehérjék helyett ma már növényi alapanyagokból fedezi a szükségleteit. Hát persze, mondhatjuk, testépítő korában kellett neki a hús, öreg nyugdíjasként nyilván megfelel a brokkoli is. Ha még mindig lenne bennünk ilyen kétség, nézzük meg a már említett filmet, a Game Changers-t, amiben Arnoldon kívül olimpiai bicikliző és erősember-verseny győztes is érvel nem csak a húsmentes étrend, hanem a teljes értékű növényi étrend mellett.

Nem utolsó sorban ez az „öregember” még ma is minden nap legalább két órát edz, ami több annál, mint amit legtöbbünk általában hetente – két hetente sportolásra fordít.

Miből áll most Arnold Schwarzenegger étrendje?

Mit találnánk jelenleg Arnold hűtőszekrényében? Főleg gyümölcsöt, zöldséget, néhány tojást. Az edzésekhez mandulatejből, banánból és cseresznyeszirupból, néha dinnyéből készült turmixszal ad extra lendületet. A fenti videón Arnold egy nyers tojást is a turmixgépbe dob, pucolás nélkül, illetve elmondja, hogy egy kis Tequilával is meg lehet ízesíteni a keveréket.

Utóbbiakról egyelőre nem bizonyosodott be, hogy esszenciális tápanyagokat tartalmaznának, és inkább azt javaslom, kalóriaforrásként ne az alkoholt használjuk, és a kalciumot lehetőleg ne a nyers tojás héjából akarjunk nyerni.

Manapság sokkal több figyelmet fordít a zabpehelyre, zöldségekre és az egészséges táplálékokra.

2017-ben ugyan még evett húst, heti 1-2 alkalommal, főleg csirkét és halat. 2019 óta elmondása szerint 99%-ban nem fogyaszt húst.

Tehéntejet egyáltalán nem fogyaszt. A cukros élelmiszereket teljesen mellőzi, ahogy a fehér kenyeret is. Táplálékkiegészítőkből jelenleg multivitamint fogyaszt.

„A táplálékkiegészítőket azért hívjuk így, mert kiegészítik azt, amit eszel. A legfontosabb, amire támaszkodhatsz, az a jó minőségű étel.” – hangzik étrendjének tanulsága.

Az egykori testépítő mindent alárendelt az izomépítésnek és a győzelemnek, ami sikerült is neki. Ma már az egészség és az egészséges táplálkozás lett számára a legfontosabb.

Arnold viccesen azt is elmondja, szeret steak-et sütni, mert sok barátja nagyon szereti, akik meglátogatják. Ez remekül mutatja, hogy nem kell sanyargatnunk magunkat csak azért, hogy vegánnak, vegetáriánusnak, vagy bármi egyébnek címkézhessük magunkat.

Ha megkívánunk néha valami kevésbé egészségeset, azt is megehetjük. Fontos viszont az, hogy ne használjuk ezt az érvet arra, hogy naponta rossz minőségű, haszontalan, vagy rosszabb esetben egészségre káros táplálékot együnk.

Arnold is elment néha még a testépítő versenyek táján is a Piték Házának nevezett étterembe, de nem lett volna bajnok, ha azt választotta volna napi szinten.

Sport és inspiráció Schwarzenegger módra

Arnold az edzést ma sem hagyja ki életéből, rendszeresen jár edzőterembe, biciklizik, és otthon is szokott edzeni. A méretesebb súlyokat ma már pihenni hagyja, a gyors ismétléseket sem erőlteti, hogy ezzel is kímélje szívét. A legfontosabb dolog ma már szerinte az egyensúly az edzésben és a táplálkozásban is. Fontosabb, meddig élünk és milyen minőségben, mint azon versengeni másokkal, kinek hány kiló izom van a testén.

Ami még fontos az edzés mellett szerinte, az az inspiráció. Számos példaképe volt élete során, politikusok, testépítők és humanitárius aktivisták, akik nélkül nem tudhatna ilyen eredményes életpályát maga mögött. Nagy vágya, hogy ő is példát mutathasson és példakép lehessen más emberek számára, ezzel segítve a személyes fejlődésüket.

Úgy gondolom, sikerült neki. Megmutatta, kitartó edzéssel hová lehet jutni, illetve ha értékes étellel tápláljuk a szervezetünket, az többszörösen meghálálja. Köszönjük, Arnold!