Hogy mit jelent az egészséges táplálkozás és mi az egészségtelen táplálkozás, végtelen viták sorához vezethet. Mindenkinek megvan a saját álláspontja azzal kapcsolatban, hogy mit tekint egészségesnek és mit egészségtelennek.

Az egészséges táplálkozással kapcsolatban teljes a káosz a fejekben, a rengeteg fals információ, a divatos diéták és az élelmiszeripari propaganda megtette a hatását.

Ami biztos: Hogy hogyan táplálkozunk, az egyáltalán nem mindegy:

  • Ha mindegy az lenne, hogy mit eszünk, akkor Magyarországon ma nem lenne az felnőttek 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott (hogy esetleg te beleesel-e ebbe az arányba, és hogy a túlsúlyos ill. elhízott mit jelent pontosan, itt találod: BMI kalkulátor).
  • Ha nem számítani, hogyan táplálkozunk, akkor  a magyarok nem tartoznának Európában az életmóddal, a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rosszindulatú daganatok halandósági rangsorában a legrosszabbak közé.

Mit jelent az egészségtelen táplálkozás?

Tudtad, hogy Magyarországon a dohányzás mellett az egészségtelen táplálkozás a halálozás vezető tényezője?

Egészségtelen táplálkozás kockázata Magyarországon:

28% (EU: 18%)
Dohányzás kockázata Magyarországon:

21% (EU: 17%)

Tudtad, hogy az EU országaiban a magyarok a legelhízottabbak?

Ha megnézed a diagramot, akkor láthatod, hogy Magyarország (Hungary) oszlopa a legmagasabb.

mit jelent az egészségtelen táplálkozás

A magyarok a legelhízottabbak az EU-ban (Forrás: OECD Health at a Glance: Europe 2014)

Mit jelent az egészségtelen táplálkozás?

Az 2014-ben Magyarországon elvégzett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) szerint a magyar lakosság rossz egészségi állapota és az elhízás a lakosság helytelen táplálkozási szokásaira vezethető vissza.

Azaz az egészségtelen táplálkozás olyan helytelen táplálkozási szokásokat jelent, amelyek rövidebb-hosszabb távon károsítják az egészségünket. Ha túlsúlyunk van, ha krónikus betegségben szenvedünk, nagy a valószínűsége, hogy helytelenül táplálkozunk.

Ez első olvasásra rossz hírnek tűnhet. De ha jobban belegondolunk, akkor még örülhetünk is ennek a hírnek, hiszen van megoldás!

Ha tudjuk, mi a gond, akkor javítani tudunk az egészségünkön is. Adott esetben egy egészségesebb, átgondoltabb táplálkozással.

A Helytelen táplálkozás 8 pontja cikkben olvashatsz arról, hogy mi az a 8 helytelen táplálkozási szokás, ami az elhízást és a krónikus betegségek nagy részét okozza.

Miért fontos tudnunk, hogy mi az egészségtelen táplálkozás?

Ha hiteles forrásból tudjuk, hogy jelenleg milyen táplálkozási szokások okozzák a legtöbb és legsúlyosabb egészségügyi problémát, ha tudjuk, hogy mi betegít meg bennünk, akkor lehetőségünk van arra, hogy másként döntsünk. Eldönthetjük, hogy mi elhagyjuk ezeket az egészségtelen étkezési szokásokat és a jövőben felelősséget vállalva tudatosan javítunk az egészségünkön.

A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás az egészséges életmód egyik fontos alappillére.

Tégy és vállalj felelősséget Te is az egészségedért!

Felhasznált irodalom:

OECD Health at a Glance: Europe 2014

OECD Health at a Glance: Europe 2019

Erdei G., Kovács V. A., Bakacs M., Martos É. Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014. I. A magyar felnőtt lakosság tápláltsági állapota. Orv. Hetil., 2017, 158(14), 533–540

Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014.

State of Health in the EU – Magyarország – Egészségügyi országprofil 2019