A vegán étrend a vegán életmód szerves részét képezi. Ebben a cikkben a vegán étrend előnyeit nézzük meg.

Ha a veganizmusról szeretnél többet tudni, itt gyűjtöttem össze a legérdekesebb és leghasznosabb tudnivalókat a veganizmusról: Veganizmus 5 pontban. Ha még nem tudod, hogy mi tartozik a vegán étrendbe, akkor olvasd el a Mit esznek a vegánok? cikkemet is.

Biztos elgondolkodtál már rajta: Szuper, hogy vegán ételeket fogyasztunk (bármilyen okból kifolyólag), de vajon milyen előnyei vannak a vegán étrendnek?

Egészségesebbek leszünk? Esetleg karcsúbbak? Szebbek és fiatalabbak? Energikusabbak?

A vegán étrend előnyeit az egészségre gyakorolt pozitív hatásoknál kezdjük, hiszen étrendről beszélünk. Így valószínűleg az érdekel, hogy milyen hatással lesz a testedre a vegán étrend, ha kipróbálod. Vagy ha már gyakorlod, akkor esetleg azt szeretnéd tudni, hogy hosszú távon milyen hatással lesz az egészségedre.

Ami még fontos: Minél több állati eredetű terméket ettél korábban, annál erőteljesebben hat a vegán étrend az egészségedre. Még pedig pozitív értelemben.

A cikkben saját tapasztalataimat osztom meg veled. Bízom benne, hogy ezek segítségével könnyebben tudsz meghozni néhány döntést, hogy végre változtass az életmódodon, és egészségessé-egészségesebbé válj.

Vágjunk is bele!

Vegán étrend előnyei 1 – Energikusabb élet

A vegán étrend óriási előnye, hogy sokkal több energiád marad, hiszen a növényi ételek megemésztése kevésbé terheli meg a szervezetünket, mint egy hagyományos húsból, tojásból, tejtermékekből összeállított étel. Ez természetesen a túl zsíros, finomított vegán ételekre nem igaz. Bár még mindig kevésbé terhelik a szervezetünket, mint a hagyományos magyar ételek.

Ez saját tapasztalatom is. Mióta egészséges vegán ételeket fogyasztok, sokkal több energiám van. Kajakóma rég a múlté, kiadósabb ebéd után is egyből tudok dolgozni. A férjem elsősorban ezért szerette meg a vegán ételeket (aki egyébként nem vegán).

A magasabb energiaszintet az is okozza, hogy a korábbihoz képest bombasztikus mennyiségű vitamint és ásványi anyagot viszünk be a szervezetünkbe. Ettől aztán kivirul testünk-lelkünk!

Szerintem a vegán étrenddel sportolni is sokkal jobb. Akkor is, ha igazán keményen edzünk. Nekem egyszerűen több energiám van „ezerrel pörögni”, ha nem eszem húst és más állati eredetű termékeket.

Vegán életmód előnyei 7 pontban

A vegán étrendtől sokkal energikusabb leszel!

Vegán étrend előnyei 2 – Karcsúbb alak

A vegán étrend nagy előnye, hogy mivel a növényi ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak, könnyebben lehet tőlük fogyni, ill. könnyebben tudjuk megtartani karcsúbb alakunkat. Természetesen ez hosszú távon is csak a megfelelően összeállított, teljes értékű vegán étrendre igaz.

Amikor ezt a cikket írom, a testsúlyom a gimi 1. osztályában mért súlyomnak felel meg. Az elmúlt 25 évben plusz/mínusz 15 kilót ingadozott a súlyom a rengeteg fogyókúra miatt. De végre ez is megoldódott. Jókat eszem, nem fogyókúrázok, nem számolok kalóriákat és mégis karcsú vagyok.

Hogy milyen vegán étrenddel lehet fogyni, annak egy teljes cikket szentelek majd.

Vegán életmód előnyei 7 pontban

A vegán étrenddel karcsúbb is lehetsz

Vegán étrend előnyei 3 – Szebb bőr

Ha eddig bőrproblémáid voltak, akkor a vegán étrend nagyon sokat segíthet, hogy egészségesebb, szebb és simább legyen a bőröd. Ez szintén saját tapasztalat. Nagyon foltos volt a bőröm és állandóan kicsattogtam. Komolyan azt hittem, hogy nekem soha nem lesz szép bőröm. A vegán étrend nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végre én is elégedett legyek a bőrömmel (saját magam viszonylatában).

Összességében a növényi étrend, azon belül pedig a tejtermékek elhagyása segített abban, hogy az újra és újra fellángoló bőrproblémáim elmúljanak. A növényi étrenddel szinte 100%, hogy kevesebb méreganyagot viszel be, így segíted a szervezeted méregtelenítését és ezzel a bőröd megújulását, tisztulását is.

A híresztelések igazak: Az egészséges vegán étrend valóban megszépít és megfiatalít 🙂

Vegán életmód előnyei 7 pontban

A vegán étrend: a szép és egészséges bőr titka

Vegán étrend előnyei 4 – Viszlát megfázás, nátha és influenza!

Ha egészséges növényi ételeket fogyasztasz, akkor búcsút inthetsz az állandó vagy túl gyakori náthának, az influenzának. Mióta áttértem a vegán életmódra, összesen kétszer voltam beteg. Egyszer amikor a majdnem 13 éves cicám elhagyott bennünket náthás lettem, egy másik nagyobb lelki válságnál pedig magas lázam volt. A szervezetem ellenállt, de a szomorúság és fájdalom végül leterítette az immunrendszeremet. Viszont nagyon gyorsan helyre is jöttem.

Vegán étrend előnyei 5 – Viszlát emésztési problémák!

A vegán étrend csupán az étrend bevezetésekor okozhat némi kellemetlenséget: Ha hirtelen váltunk, és korábban hagyományosan étkeztünk, akkor valószínűleg hirtelen megugrik a rostbevitelünk. Ennek pedig puffadás lesz a következménye. Jó hír, hogy ez tapasztalataim szerint 1-3 hét alatt teljesen elmúlik. Fontos, hogy a vegán étrend esetén is betartsuk a fokozatosság elvét! Ne akarjuk 10-20-30 év elmaradását pár hét alatt bepótolni!

Szintén fontos, hogy a korábbi finomított ételeket (fehér liszt, fehér cukor, fehér rizs és más finomított termékeket) teljes értékűre cseréljük (teljes kiőrlésű gabonák, lisztek stb.).

A vegán étrend hatására egész biztosan megszűnik a székrekedés, ami általában a rost- és mozgásszegény életmód következménye. Mivel könnyebb ételeket fogyasztunk, a korábbi teltség és puffadás is megszűnik, amit a nehezen emészthető állati eredetű ételek okoztak. Ez még arra is visszavezethető, hogy a bélflóránk a növényi étrend hatására fokozatosan egyre egészségesebbé válik (átmeneti kellemetlenségek, mint pl. a puffadás, csak az átállás elején tapasztalhatók).

Vegán életmód előnyei 7 pontban

Vegán étrend: a kicsattanó egészségért!

Vegán étrend előnyei 6 – Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, gyógyítása

A növényi étrend pozitívan hat a szív- és érrendszerre, hiszen egyáltalán nem tartalmaz koleszterint. A növényi étrend nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Magas vérnyomás, magas koleszterinszint esetén a vegán étrend nagy valószínűséggel segít a vérnyomás és a koleszterinszint természetes csökkentésében.

 

Vegán étrend előnyei

Vegán étrend előnyei 7 – Cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

A vegán étrend a legújabb kutatások szerint segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását, ill. hozzájárul annak teljes vagy jelentős visszafordításához, gyógyításához. A legújabb kutatások szerint a cukorbetegség kialakulását nem a szénhidrátoknak, hanem a magas zsírbevitelnek és állati eredetű fehérjék (hús, tej, tojás) fogyasztásának tulajdonítják a szakértők.

Ha kedvet kaptál kipróbálni a vegán étrendet, készítsd el kezdésképpen egyik vegán receptemet. A vegán étrend receptek gyűjteményét itt találod. Ha inkább közvetlenül szeretnéd megtapasztalni, hogy milyenek az igazán finom ételek, nézd meg aktuális vegán főzőtanfolyamaimat!