Lehet, hogy hallottad már a vegetáriánus és a vegán szavakat. De vajon mi a különbség a  vegetáriánus és a vegán táplálkozás között, ha egyáltalán van különbség?

Vegetáriánus táplálkozás

A vegetáriánus olyan embert jelent, aki nem fogyaszt olyan ételeket, élelmiszereket, amelyek állatok leöléséből származnak. Így a vegetáriánus irányzat követői egész biztosan nem fogyasztanak húst (csirke, kacsa, sertés, marha, hal stb.), állati zsiradékokat vagy zselatint.

A vegetáriánus irányzat (vegetarianizmus) több ágra bomlik aszerint, hogy a követői milyen állati eredetű terméket fogyasztanak ill. nem fogyasztanak. Van olyan vegetáriánus, aki tejet és tojást egyaránt fogyaszt (ovo-lakto vegetáriánus). De vannak olyan vegetáriánusok is, akik tejtermékeket fogyasztanak, de tojást nem (lakto vegetáriánus). Az olyan vegetáriánusok, akik csak tojást fogyasztanak állati eredetű élelmiszerként, az ovo vegetáriánusok.

A vegetarianizmusnak vannak egyéb alternatív irányzatai is. Ide tartoznak például a peszkatariánusok, akik halat is fogyasztanak. Mivel a hal is állat és az elfogyasztásához a halat meg kell ölni, ez az irányzat a vegetarianizmus alapvető elve értelmében nem tekinthető vegetáriánusnak. A szemi-vegetáriánus pedig olyan embert jelöl, aki alkalmanként fogyaszt halat vagy csirkét.

A vega szó a vegetáriánus szó rövidebb, köznyelvi változata (és nem a vegán szó rövidítése). A vega és a vegetáriánus szó így ugyanazt jelenti.

Vegetáriánus táplálkozás összefoglalva:

  • Ovo-lakto vegetáriánus: növényi étrend + tojás + tej
  • Lakto vegetáriánus: növényi étrend + tej
  • Ovo vegetáriánus: növényi étrend + tojás
  • Peszkatariánus: növényi étrend + hal*

*A hal szintén állat, amelyet a húsáért ölnek le.  Így ezt a vegetáriánus étrendet nem mindenki tekinti vegetáriánusnak.

Vegán táplálkozás

A vegánt szigorú vegetáriánusnak is nevezik, mert a vegánok minden állati eredetű táplálékot kizárnak és kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztanak.

Így a vegánok nem fogyasztanak halat, húst, állati eredetű zsiradékokat, zselatin, tejet, tejtermékeket és tojást sem. A vegán étrendről itt olvashatsz többet: Mit esznek a vegánok?

Vegetáriánus és vegán táplálkozás – Mi a különbség?

A fentiekből kiderült, hogy a vegetáriánus és a vegán táplálkozás között annyi a különbség, hogy a vegánok semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak, míg a vegetáriánusoknál bizonyos állati eredetű élelmiszerek – mint a tojás vagy a tej és más tejtermékek – előfordulhatnak.

Vegetáriánus és vegán táplálkozás – Csupán egy étrend?

A vegatarianizmus és a veganizmus nem csak a vegetáriánus vagy vegán étrendet foglalja magába, hanem egyfajta életszemlélettel és életmóddal is jár. A veganizmus hátteréről itt olvashatsz többet.

Remélem, segített ez az írás, hogy legalább nagy vonalakban kiigazodj a vegetáriánus és vegán táplálkozás rengetegében. Mint látod, igazából nem is olyan bonyolult ez a téma.

Ha bizonytalan vagy, hogy a vega vendéged mit eszik, a legegyszerűbb, ha megkérdezed tőle. Így biztos lesz a siker 🙂

A vegán recepteket itt találod, a vegetáriánus recepteket pedig itt.

Szép napot, Szilvi