Bulgur elkészítése – Párolt bulgur recept

LovelyVeg » Alapreceptek » Bulgur elkészítése – Párolt bulgur recept
  • párolt bulgur

A bulgur elkészítése nagyon egyszerű és gyors (a bulgurnál talán csak a kuszkusz elkészítése egyszerűbb).

A bulgur nagy előnye a rizzsel szemben (főleg a fehér rizzsel szemben), hogy a szemek soha nem tapadnak össze. A pergős bulgur elkészítése egyáltalán nem jelent gondot, míg a pergős rizs elkészítése már megkíván némi gyakorlatot.

Így a bulgur elkészítése kezdő konyhatündéreknek is kifejezetten ajánlott 🙂

A bulgurt a rizshez vagy köleshez hasonlóan készítjük el. Most a legegyszerűbb bulgur köret, a párolt bulgur elkészítését nézzük meg. Ha több bulgur receptet szeretnél, akkor a bulgur recepteket itt találod.

A bulgur – más néven török búza (vagy török rizs) – tulajdonképpen rostban gazdag durumbúza töret. Ha többet szeretnél tudni a bulgurról, akkor itt találsz hasznos és érdekes tudnivalókat a bulgurról.

Bulgur elkészítése

A bulgur “hivatalos” elkészítési módja szerint a bulgurt nem kell főzni. Elegendő csupán forró vízzel felönteni és állni hagyni.

A bulgurt a gyorsaság (és a megszokás) kedvéért szoktam 10 percig főzni, majd ezt követően állni hagyni. Korábban nem tudtam, hogyan kell “hivatalosan” bulgurt főzni, próbáltam így is, meg úgyis, és végül a “nem hivatalos” 10 perces főzéses módszer mellett maradtam.

Próbáld ki mindkét bulgur főzési módot, így kiderül, hogy számodra melyik a praktikusabb 🙂

  1. Mérd ki a bulgurt és forralj fel kétszeres mennyiségű vizet (azaz 1 bögre bulgurhoz 2 bögre víz kell).

    Bulgur elkészítése

    Forralj vizet és közben mérd ki a bulgurt!

  2. Öntsd fel a bulgurt a forró vízzel, adj hozzá pici sót.

    Bulgur elkészítése

    Öntsd fel a bulgurt forró vízzel!

  3. Fedd le a bulgurt és hagyd 15-20 percig állni, hogy a bulgur megszívhassa magát. Ha gyorsítani akarsz a folyamaton, akkor párold a bulgurt fedő alatt 10 percig, majd hagyd 10 percig pihenni. Én általában a bulgur utóbbi elkészítési módját választom.

    Bulgur elkészítése

    A bulgur 15-20 perc múlva magába is szívta a vizet!

  4. El is készült a bulgur. Már csak annyi dolgod van, hogy a bulgurt fellazítod egy villával.

    párolt bulgur

    Lazítsd fel a párolt bulgurt villával!

Barna bulgur elkészítése

A világos és a barna bulgur főzési ideje megegyezik, így a két fajtát akár vegyesen is főzheted! A barna bulgur elkészítésével kapcsolatban olvasd el az előző bekezdésben olvasható világos bulgur elkészítése című részt!

Párolt bulgur hozzávalók

Mennyiség: 2-4 adag

Főzési idő: kb. 15-20 perc

  • 20 dkg bulgur
  • 4 dl víz
  • só, bors

Párolt bulgur elkészítése

A párolt bulgurt a bulgur elkészítése pont szerint készítsd el.

Mire jó a bulgur?

A bulgur különlegesen finom ízű gabonaféle, változatosan és egyszerűen elkészíthető. Egyszerűen megunhatatlan! Mi legalábbis nagyon imádjuk. Remélem Te is megkedveled a bulgurt, ha eddig még nem próbáltad!

  • Bulgur köret: A bulgur felhasználásának leggyakoribb módja a bulgur elkészítése köretnek. A legegyszerűbb bulgur köret a fentebb olvasható párolt bulgur. Szintén egyszerű és finom bulgur köret a petrezselymes bulgur, amely szuper alternatívája a petrezselymes rizsnek. Nagyon finom bulgur köret a török rizs recept, amelynek elkészítését magyaros ízvilága miatt a reform ételektől ódzkodóknak is ajánlom.
  • A bulgur salátákhoz is kiváló.
  • Rakott bulgur és bulgur egytálételek: A bulgurból szuper rakott bulgurt és bulgur egytálételeket varázsolhatsz (ehhez helyettesítsd a rizst bulgurral).
  • A bulgurt tarhonya helyett is bevetheted: Mivel a bulgur megfőzve nagyon hasonlít a tarhonyára (legalábbis szerintem), akár tarhonya helyett is használhatod. Aki nem ismeri ezt a gabonafélét, nem fog rájönni a cserére, mert az íze is annyira hasonló a tarhonyáéhoz. Viszont a bulgur sokkal egészségesebb a tarhonyánál. Legalábbis a hagyományos tarhonyáknál, amelyek többnyire finomlisztből és tojásból készülnek.
  • Bulgur levesbe: A bulgur levesbetétnek is kiváló.
  • Bulgur édesen: A bulgurból még finom édességeket is készíthetsz.
2018-10-16T09:22:13+00:00By |Alapreceptek|