A bulgur elkészítése nagyon egyszerű és gyors (a bulgurnál talán csak a kuszkusz elkészítése egyszerűbb).
A bulgur nagy előnye a rizzsel szemben (főleg a fehér rizzsel szemben), hogy a szemek soha nem tapadnak össze. A pergős bulgur elkészítése egyáltalán nem jelent gondot, míg a pergős rizs elkészítése már megkíván némi gyakorlatot. Így a bulgur elkészítése kezdő konyhatündéreknek is kifejezetten ajánlott 🙂
Ebben a cikkben a párolt bulgur elkészítésének 2 lehetséges módját mutatom meg neked: a bulgur elkészítésének legegyszerűbb módját (Bulgur elkészítése 1. verzió) és az általam leginkább kedvelt leggyorsabb módját (Bulgur elkészítése 2. verzió).
Ha több bulgur receptet szeretnél, akkor a bulgur recepteket itt találod. Ha a bulgurról szeretnél többet találni, akkor olvasd el a Bulgur 9 pontban cikkemet is.
Bulgur elkészítése – Tartalomjegyzék
Bulgur elkészítése
Bulgur recept hozzávalók
Bulgur elkészítése 1. verzió
Bulgur elkészítése 2. verzió
Bulgur elkészítése lépésről lépésre
Bulgur elkészítése videó
Bulgur elkészítése tippek: Mire jó a bulgur?
Bulgur elkészítése
- Mennyiség: 2-4 adag (étvágytól és az étel fajtájától függően)
- Bulgur főzési idő: kb. 15-20 perc
Bulgur recept hozzávalók
- 20 dkg bulgur
- 4 dl víz
- só, bors
Bulgur elkészítése 1. verzió
A bulgur „hivatalos” elkészítési módja szerint a bulgurt nem kell főzni. Azaz elegendő csupán forró vízzel felönteni és állni hagyni.
Bulgur elkészítése 2. verzió
A bulgurt a gyorsaság (és a megszokás) kedvéért szoktam 10 percig főzni, majd ezt követően állni hagyni. Korábban nem tudtam, hogyan kell “hivatalosan” bulgurt főzni, próbáltam így is, meg úgyis, és végül a “nem hivatalos” 10 perces főzéses módszer mellett maradtam.
Próbáld ki mindkét bulgur főzési módot, így kiderül, hogy számodra melyik a praktikusabb 🙂
Bulgur elkészítése lépésről lépésre
- Mérd ki a bulgurt és forralj fel kétszeres mennyiségű vizet (bulgur víz arány 1:2, azaz bögrében mérve 1 bögre bulgurhoz 2 bögre víz kell).
- Öntsd fel a bulgurt a forró vízzel, adj hozzá pici sót.
- Fedd le a bulgurt és hagyd 15-20 percig állni, hogy a bulgur megszívhassa magát. Ha gyorsítani akarsz a folyamaton, akkor párold a bulgurt fedő alatt 10 percig, majd hagyd 10 percig pihenni. Én általában a bulgur utóbbi elkészítési módját választom.
- El is készült a párolt bulgur. Már csak annyi dolgod van, hogy a bulgurt fellazítod egy villával.
Bulgur elkészítése videó
Ebben a videóban meg is nézheted, hogy készítsd el tökéletesen a bulgurt. Bulgur elkészítése VIDEÓ ITT
A bulgur különlegesen finom ízű gabonaféle, változatosan és egyszerűen elkészíthető. Egyszerűen megunhatatlan! Mi legalábbis nagyon imádjuk. Remélem Te is megkedveled a bulgurt, ha eddig még nem próbáltad!
- Bulgur köret: A bulgur felhasználásának leggyakoribb módja a bulgur elkészítése köretnek. A legegyszerűbb bulgur köret a fentebb olvasható párolt bulgur. Szintén egyszerű és finom bulgur köret a petrezselymes bulgur, amely szuper alternatívája a petrezselymes rizsnek. Nagyon finom bulgur köret a wokban készülő zöldséges bulgur, vagy a magyaros ízvilágú török rizs, amelynek elkészítését a reform ételektől ódzkodóknak is ajánlom. A bulgur köretek gyűjteményét itt találod.
- A bulgur salátákhoz is kiváló.
- Rakott bulgur és bulgur egytálételek: A bulgurból szuper rakott bulgurt és bulgur egytálételeket varázsolhatsz (ehhez helyettesítsd a rizst bulgurral).
- A bulgurt tarhonya helyett is bevetheted: Mivel a bulgur megfőzve nagyon hasonlít a tarhonyára (legalábbis szerintem), akár tarhonya helyett is használhatod. Aki nem ismeri ezt a gabonafélét, nem fog rájönni a cserére, mert az íze is annyira hasonló a tarhonyáéhoz. Viszont a bulgur sokkal egészségesebb a tarhonyánál. Legalábbis a hagyományos tarhonyáknál, amelyek többnyire finomlisztből és tojásból készülnek.
- Bulgur levesbe: A bulgur levesbetétnek is kiváló.
- Bulgur édesen: A bulgurból még finom édességeket is készíthetsz.