A kuszkusz nagy valószínűség szerint a világ legegyszerűbb körete. Ami biztos, hogy a bulgur és a köles mellett igen nagy népszerűségnek örvend.
A kuszkusz elkészítése igen egyszerű: a kuszkuszt a rizs vagy a köles elkészítésétől eltérően még főzni sem kell.
A kuszkuszt rendkívül sokoldalúan el lehet készíteni. Ebben a cikkben egy alap kuszkusz recept, a párolt kuszkusz elkészítését nézzük meg. A cikk végén találsz további hasznos tippeket a kuszkusz felhasználásáról.
A kuszkusz elkészítéséről egy szuper, rövid videót is készítettem: Kuszkusz elkészítése videó. Nézd meg, érdemes 🙂
Ebből megtudhatod, hogy a kuszkuszból a kuszkusz köreten túl más nagyszerű finomságot is készíthetsz.
Ha kuszkusz összetétele érdekel vagy hogy mi a kuszkusz, olvass tovább itt!
Kuszkusz elkészítése
Mint fentebb is olvashattad, a kuszkuszt nem kell főzni. A hagyományos kuszkuszt gőzölni szokták erre a célra készült speciális eszközzel. Az Európában általában kapható instant kuszkuszt is lehet gőzölni, de sokkal egyszerűbb a lenti módon egyszerűen forró vízzel nyakon önteni.
A kuszkusz víz arány 1:1 és 1:1,5 között a megfelelő. Ez azt jelenti, hogy 1 bögre kuszkuszhoz 1 bögre vizet vagy 1 bögre kuszkuszhoz 1,5 bögre vizet használsz. A kevesebb vízzel kissé pergősebb lesz a kuszkusz. Én inkább az1:1,5 arányt szeretem, szerintem így is tökéletes a kuszkusz 🙂
- A kuszkusz elkészítéséhez először mérd ki a kuszkuszt és forrald fel a vizet.
- Öntsd a kuszkuszt porcelán- vagy üvegtálba, add hozzá a sót, majd öntsd a kuszkuszra a forró vizet.
- Takard le a kuszkuszt egy tányérral (vagy egy nagy fedővel).
- A kuszkusz akkor van készen, ha felszívta a vizet. A kuszkusz elkészítése kb. 10-15 perc.
- Lazítsd fel villával a kuszkuszt, hogy szép pergős legyen!
Kuszkusz elkészítése videó
Nézd meg rövid videómat a kuszkusz elkészítéséről: Kuszkusz elkészítése VIDEÓ ITT
Kuszkusz recept – Alaprecept
- 20 dkg kuszkusz
- 3 dl víz
- só ízlés szerint
A kuszkusz elkészítése a kuszkusz elkészítése pontnak megfelelően történik.
Ez a mennyiségű kuszkusz 2-3 adagnak felel meg az étel fajtájától és étvágyadtól függően 🙂
Mire jó a kuszkusz?
A kuszkusz felhasználása igen sokrétű. Több között erre használhatod fel a kuszkuszt:
- Kuszkusz köret: A kuszkuszból szuper köreteket készíthetsz. A párolt kuszkusz önmagában is nagyon jó, de még finomabb, ha zöldségekkel és fűszerekkel is gazdagítod! Itt találsz 3 hagymás kuszkusz receptet.
- Kuszkusz édesen: A kuszkuszt a rizshez vagy köleshez hasonlóan édesen is elkészítheted. A kuszkuszból finom édességeket, desszerteket is varázsolhatsz: Íme ez a Kuszkusz édesen alaprecept, vagy ez a különleges marokkói desszert: Narancsos-mandulás édes kuszkusz (videóval).
- Kuszkusz saláta: Készítsd el a párolt kuszkuszt és adj hozzá friss zöldségeket. Kész is a kuszkusz saláta!
- Kuszkusz levesbetét: Tészta helyett kuszkuszt is használhatsz levesbetétként. Ehhez készítsd el a fenti párolt kuszkuszt, majd tálald a kedvenc levesedhez!
Ez hasznos volt, köszönöm szépen!
Nagyon szívesen 🙂