A kuszkusz az egyik legremekebb alapanyag: Elkészítése egyszerű és rendkívül gyors.

A kuszkusz mellett szól szintén, hogy finom és egészséges is.

Ha még nem ismered a kuszkuszt vagy szeretnél többet tudni erről a szuper gabonaféléről, akkor ez a cikk egész biztosan hasznodra fog válni.

Ha a kuszkusz elkészítése érdekel, akkor ezt itt találod, a kuszkusz recepteket pedig itt.

Mi a kuszkusz? – Tartalomjegyzék

Kuszkusz 1. pont – Mi a kuszkusz?
Kuszkusz 2. pont – Hogyan néz ki a kuszkusz?
Kuszkusz 3. pont – Miből van a kuszkusz?
Kuszkusz 4. pont – Kuszkusz előállítása
Kuszkusz 5. pont – Kuszkusz összetétele
Kuszkusz 6. pont – Kuszkusz íze
Kuszkusz 7. pont – Kuszkusz glikémiás indexe
Kuszkusz 8. pont – Kuszkusz ára
Kuszkusz 9. pont – Egészséges-e a kuszkusz?
Kuszkusz 10. pont – Gluténmentes-e a kuszkusz?
Kuszkusz 11. pont – A bulgur és kuszkusz ugyanaz?
Kuszkusz 12. pont – Kuszkusz felhasználása

Kuszkusz 1. pont – Mi a kuszkusz?

Sokan úgy gondolják, hogy a kuszkusz egy gabonaféle. A kuszkusz (franciául: couscous, innen a magyar kuszkusz elnevezés) azonban nem egy gabona, hanem egy olyan tésztaétel, amelyet legtöbbször durumbúzából készítenek.

A kuszkusz eredetileg Észak-Afrikából származik. A kuszkusz az arab konyha igen kedvelt körete, amely mára a világ többi részén is nagy népszerűségnek örvend.

A kuszkusz népszerűségének legfőbb oka, hogy rendkívül egyszerűen és sokoldalúan elkészíthető. A kuszkuszból készíthető ételeknek csupán a fantáziánk szabhat határt!

Európában a kuszkuszból elsősorban köretet készítenek, de a kuszkusz édességekhez, desszertekhez is szuper alapanyag.

Kuszkusz 2. pont – Hogyan néz ki a kuszkusz?

A kuszkusz kicsi, kerek szemcsékből áll, színe világos. Engem a kuszkusz kinézete alapján leginkább a grízre emlékeztet.

Kuszkusz 3. pont – Miből van a kuszkusz?

A kuszkusz gabonából készül. Ez a gabona legtöbbször a durumbúza, ritkábban köles vagy árpa.

Kuszkusz 4. pont – Kuszkusz előállítása

A kuszkuszt hagyományosan durumbúza-darából készítik kézzel.

A boltokban azonban nem ezt a kuszkuszt árulják, hanem a kuszkusz instant változatát. A a Wikipedia szerint a kuszkuszt ugyanis ma nagyrészt iparilag állítják elő:  A kuszkuszt először előgőzölik, majd kiszárítják. Így egy instant termékhez jutunk, amelyet mindössze már csak forróvízzel kell felöntenünk. A kuszkusz elkészítési módja ezt teljesen alátámasztja. És persze a kuszkusz ára is: Ha kézzel készített kuszkuszt árulnának a boltban, az jóval drágább lenne pár száz forintnál.

Kuszkusz 5. pont – Kuszkusz összetétele

A kuszkusz összetétele, tehát szénhidráttartalma, fehérjetartalma, zsírtartalma és kalóriatartalma gyakorlatilag megegyezik a többi gabonáéval:

Kuszkusz kalóriatartalma

376 Kcal / 100 gramm kuszkusz

Kuszkusz szénhidráttartalma

74,4 gramm / 100 gramm kuszkusz

Kuszkusz fehérjetartalma

12,7 gramm / 100 gramm kuszkusz

Kuszkusz zsírtartalma

0,6 gramm / 100 gramm kuszkusz

Kuszkusz rosttartalma

1,4 gramm / 100 gramm kuszkusz

Mi a kuszkusz? A 12 legfontosabb tudnivaló a kuszkuszról

Kuszkusz 6. pont – Kuszkusz íze

A kuszkusz íze semleges. Ha mégis hasonlítani kellene valamihez, akkor azt mondanám, hogy a kuszkusz íze leginkább a főtt tésztára emlékeztet. Legalábbis engem 🙂

Kuszkusz 7. pont – Kuszkusz glikémiás indexe

Kuszkusz GI: 65

Kuszkusz 8. pont – Kuszkusz ára

A kuszkusz ára kb. 800-900 Ft/kg

Kuszkusz 9. pont – Egészséges-e a kuszkusz?

A kuszkusz kifejezetten egészséges, szuper egészséges köreteket vagy akár édességeket is készíthetünk kuszkuszból.

Kuszkusz 10. pont – Gluténmentes-e a kuszkusz?

Mivel a kuszkusz leggyakrabban durumbúzából készül, a kuszkusz nem gluténmentes.

Kuszkusz 11. pont – A bulgur és kuszkusz ugyanaz?

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a bulgur és a kuszkusz nem ugyanaz. A bulgur búzatöret, tehát gabonaféle, míg a kuszkusz egy tésztaétel.

Kuszkusz 12. pont – Kuszkusz felhasználása

A kuszkuszt semleges íze miatt sokféle formában, fűszerezéssel el lehet készíteni:

  • A kuszkuszból sós ételeket készíthetsz.
  • A kuszkuszból édes ételeket, desszertet is készíthetsz: Íme ez a Kuszkusz édesen alaprecept, vagy ez a különleges marokkói desszert: Narancsos-mandulás édes kuszkusz (videóval).
  • A kuszkuszból gyors és szuper egyszerű köretet készíthetsz. Itt találsz egy szuper alap kuszkusz receptet.
  • A kuszkuszból akár laktató egytálételt is varázsolhatsz: Ehhez gazdagítsd a kuszkuszt például zöldségekkel, hüvelyesekkel, pirított magokkal.
  • A kuszkusz remek alapja a laktatóbb salátáknak is. Nehogy már csak zöld leveleket rágcsálj 🙂