Dzsem vagy lekvár? Ugyanaz a kettő vagy két eltérő dologról beszélünk?
A dzsemet és a lekvárt sokan egymás szinonimájaként használják, pedig a dzsem és a lekvár nem ugyanazt jelenti. Tapasztalataim szerint a dzsemet legtöbben lekvárként emlegetik.
A lekvár az, amit régebb óta ismerek, hiszen gyerekkoromban még az udvaron üstben főztük a szilva- vagy baracklekvárt. Így ezeket a mai napig nagyon szeretem. Akár kenyérre kenve lekváros kenyérként fogyasztva is 🙂
A dzsemet később ismertem meg, és azért kedveltem meg nagyon, mert sokkal gyorsabban el lehet készíteni, mint a lekvárt. Másrészt a dzsemet nem kell agyonfőzni, így maradnak benne gyümölcsdarabok is, amit én kifejezetten imádok. A dzsemben biztos több vitamin marad, mint a hosszú órákig főzött lekvárban. Bár őszintén szólva ha „vitaminra” (finom, érett és édes gyümölcsre) vágyom, akkor inkább friss gyümölcsöt eszem 🙂
Nézzük is meg, mi is a különbség a dzsem és a lekvár között!
Dzsem vagy lekvár 1. különbség: Az elkészítés ideje
A dzsem elkészítési ideje jóval rövidebb, mint a lekvár főzési ideje.
A lekvárt hosszú órákig főzzük, mire elérjük a kívánt sűrűséget (ez ízlés dolga is). A dzsemet elég felforralni és rövid ideig főzni, itt a csírátlanítás a cél, nem pedig a gyümölcs víztartalmának elpárologtatása.
Dzsem vagy lekvár 2. különbség: Az elkészítés módja
A lekvárt a gyümölcs víztartalmának elpárologtatásával sűrítjük be. Ezért is hosszú a lekvár főzési ideje.
A dzsemet csak rövid ideig főzzük, így be kell vetnünk valami extrát a dzsem sűrítésére. Ez leggyakrabban pektint, dzsemfixet vagy más sűrítőanyagot (pl. Stabark) jelent.
Dzsem vagy lekvár 3. különbség: Befőzhető gyümölcsök
Lekvárt leggyakrabban szilvából, sárgabarackból (kajsziból) főzünk. Épp most vettem egy mini üveg cukormentes somlekvárt, így a som is alkalmas lekvár főzésére 🙂 Minél nagyobb és húsosabb a gyümölcs, annál gazdaságosabban lehet belőle lekvárt főzni. Szilvából kedvezőbb áron tudunk lekvárt főzni, mint például somból (elég drága volt, de nagyon megérte megkóstolni).
Dzsemet sok gyümölcsből lehet főzni. Dzsemet általában kajsziból, meggyből, málnából, meggy-málnából, szederből főzök. Biztos lehetne másból is, de nálunk ezek fogynak a legjobban.
A gazdaságosságra visszatérve még megjegyezném, hogy ugyanannyi gyümölcsből mindig sokkal több dzsem készül, mint lekvár. 5 kg letisztított gyümölcsből nálam kb. 12-13 kisüveg dzsem készül, a lekvár ennek csupán töredéke lesz (gyümölcstől függ).
Dzsem vagy lekvár 4. különbség: Íz
A lekvárok íze intenzívebb, mert úgymond besűrítjük a gyümölcs esszenciáját. A dzsemek íze kissé lágyabb, viszont a dzsemben lévő gyümölcsdarabok jobban emlékeztetnek a friss gyümölcsre, ami számomra igen megemeli a dzsemek élvezeti értékét.
Ízlések és pofonok különbözőek, kinek a lekvár, kinek a dzsem 😉
Dzsem vagy lekvár 5. különbség: Szín
A dzsemek színe intenzívebb, mert a hosszú ideig főzött lekvároké. Minél tovább főzzük a lekvárt, annál sötétebb lesz a színe.
Dzsem vagy lekvár 6. különbség: Felhasználás
A lekvárok, már ha „keményre” főztük őket, kiválóan alkalmasak sütésre is, azaz megfelelő keménységű lekvárral azokat a sütiket is megtölthetjük, amelyeket még sütnünk kell a sütőben.
Ezzel szemben a dzsemek nem alkalmasak magas hőfokú sütésre, mert magas víztartalmuk miatt kifolynak a sütikből. A dzsemeket inkább a már megsült sütik, desszertek töltésére, ízesítésére, díszítésére tudjuk használni. Például palacsinta töltelékeként 🙂 A dzsemekkel hidegen is vigyázni kell, mert könnyen eláztatják a sütik tésztáját!
Dzsem vagy lekvár: Dzsem és lekvár receptek
- Cukormentes sárgabarack dzsem
- Cukormentes őszibarack dzsem
- Cukormentes eper dzsem
- Gyors szilvalekvár
Remélem, már számodra is egyértelmű, hogy a dzsem és a lekvár egyáltalán nem ugyanaz. Az hogy melyik az egészségesebb, vagy hogyan lehet egészségesebben dzsemet vagy lekvárt készíteni, egy másik cikk témája lesz. De ha megnézed a fenti recepteket, azonnal megtudhatod, hogyan lehet akár cukor nélkül dzsemet vagy lekvárt készíteni 🙂