Isteni finom cukormentes eperdzsem hozzáadott finomított cukor és tartósítószer nélkül. Ha hiszed, hanem, az eperdzsem cukor nélkül is eláll 🙂
Nálunk az eperdzsem az abszolút díjnyertes az összes dzsem közül 🙂 Na jó, még a meggy-málna is nagy kedvenc…
Az eperdzsemet korábban zselésítővel készítettem, de ennek a működéséhez szükség volt az előírt cukormennyiségre. Mivel a cukrot ki akartam spórolni a dzsemből, áttértem egy másik sűrítőre, a Stabarkra (Stabark, a növényi zselésítő). A dzsemek így is szuperül elállnak 🙂
Cukormentes eperdzsem hozzávalók
- 5 kg letisztított érett és édes eper
- 25 g stabark növényi zselésítő por
- őrölt vanília
- 1,5 kk stevia
- 10-20 dkg nyírfacukor (xilit)/ 15-30 dkg eritrit
A befőzéshez:
- 13 csavaros kisüveg (320 ml)
- természetes celofán (nem műanyag)
- nátrium-benzoát
Cukormentes eperdzsem elkészítése
- Az üvegek alaposan elmossuk, elöblítjük.
- A üvegeket a mikróban a legegyszerűbb csírátlanítani (fertőtleníteni): még vizesen behelyezzük őket a mikróba, majd száradásig mikrózzuk őket. (Ezek után jogos a kérdés, hogy a mikró mit is csinál az ételeinkkel melegítés közben.)
- A fedőket elmossuk, kifőzzük, majd egy tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni.
- A celofánt négyzet alakúra vágjuk, minden üveghez 2 darab szükséges.
- A gyümölcsöt alaposan átmossuk, megtisztítjuk a felesleges részektől.
- A nagyobbik részét kicsit szétnyomkodjuk, a maradékot kisebb darabokra vágjuk.
- A darabolt gyümölcsöt félreteszünk, a többit feltesszük főni.
- Ha már majdnem felforrt, hozzáadjuk a félretett gyümölcsdarabokat is.
- Belekeverjük a kevés nyírfacukorral elkevert stabarkot és az őrölt vaníliát.
- Még 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a dzsemet a tűzről.
- Egyenként megtöltjük a csírátlanított üvegeket. Először félig, majd teljesen (nem kell színig önteni).
- A celofán egyik oldalát belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (a tartósítószer a száraz rétegek között van).
- Végül szorosan rátekerjük a tetőt az üvegre.
- Ha elkészültünk az egészet száraz dunsztba tesszük, azaz ruhákba, paplanba burkoljuk kihűlésig (legalább 2-3 napra).
Eperdzsem – Hasznos tippek
- Mivel a tartósítószert nem keverjük a dzsembe, felbontás után egy héten belül érdemes elfogyasztani, hogy meg ne romoljon.
- Hogy mennyi édesítőszert teszel a dzsembe, az ízléseden múlik. No és persze az eper minőségén. Ha mézédes az epred, nagyon kevés cukor is elég hozzá.
- Éretlen, rossz minőségű epret nem érdemes befőzni, mert csak rengeteg cukor hozzáadásával lehet az eperdzsemet ehetővé tenni…
- Az 5 kg letisztított eperhez kb. 7 kg epret kell vásárolnod. Ha apró az eper, akkor ennél többre is szükség lehet. Én a biztonság kedvéért mindig 10 kg-ot veszek, mert az előkészületek során sok epernek lába kél, azaz megesszük 🙂