Az eper tárolása nem egyszerű feladat. Főleg, ha az ép epret kissé össze is töröd a hazafelé vezető úton.
Én is pont így jártam. Gyönyörű epret vásároltam. A vásárlás nem volt betervezve, épp hazafelé kerékpároztam, amikor mégis elcsábultam. Természetesen tárolóedény se volt nálam, a biciklim egyébként is meg volt pakolva, így a 2 kiló epret a szokásos műanyag dobozban és nejlon szatyorba bújtatva vittem haza.
Igyekeztem óvatosan közlekedni, de az eper csak összetört hazáig. Lekvár éppen nem lett belőle, de látszott, hogy a két kiló eper – amit egyszerre nem tudtunk és nem is akartunk megenni -, nem fogja túl sokáig bírni. Még a hűtőben se.
De végül eszembe jutott egy megoldás, ami megmentett jó egy kiló epret az ehetetlenné válástól. A legjobb az volt az egészben, hogy másnapra alig romlott az eper állaga, így szinte észre se vettük a biciklis szállítás okozta kellemetlenségeket…
Eper tárolása – Így ne tárold az epret!
- Az epret soha ne tárold abban a műanyag dobozban, amiben vásároltad. Ebben hihetetlenül nagy az esélye, hogy az egész bepenészedik. Főleg, ha még be is van zacskózva.
- Az epret zacskóban és más hermetikusan lezárt eszközben se tárold, mert az epernek valamennyi lélegzésre azért szüksége van.
- Az epret szabadon se tárold a hűtőben, mert átveheti a többi étel szagát. Ez elég kellemetlen is lehet…
- Az epret meleg helyen se érdemes tárolnod, mert ezzel gyorsítod a minőség romlását.
Eper tárolása – Ha friss az eper és nem (nagyon) törted össze
- A friss eper tárolására az a legjobb megoldás, ha csak annyit epret veszel, amennyit éppen meg tudtok enni. A pocakban már nem történhet további minőségromlás 🙂
- Ha mégis többet vásárolsz, mert mondjuk másnap nem tudsz újabb adagot szerezni, akkor arra figyelj, hogy az eper mindenképp friss legyen és amennyire csak lehetséges óvd az állagát hazáig, azaz ne (nagyon) törd össze.
- Az epret ne mosd meg, mielőtt beteszed a hűtőbe.
- Az epret óvatosan átteszed egy üveg vagy porcelán tálba, vagy akár kotliba, majd lefeded folpackal vagy a kotli fedőjével.
- Ha egy kissé megnyomódott az eper vagy már nagyon érett, akkor az edény aljára mindenképp tegyél 2 darab konyhai papírtörlőt, hogy felszívhassa a felesleges nedvességet.
Eper tárolása – Ha az eper összetört, de még nem lekvár
- Ha mégis úgy jársz mint én, és az eper kissé összetörik, akkor a következőképpen járj el:
- Válogasd ki az epret. Ami nagyon összetört, tedd tányérra és még aznap fogyasszátok el.
- A kissé összetört epreket másnapra még megmentheted. Ehhez válassz ki egy megfelelő méretű üveg vagy porcelán tálat, vagy egy kotlit (ld. kép). Tegyél dupla papírtörlőt az edény aljára, majd helyezd erre 1 rétegben a legépebb eperszemeket. Az epret ne mosd meg!
- Az első rétegre tegyél még egy dupla papírtörlőt, majd rakosgasd rá a következő réteget.
- A lényeg, hogy minden rétegre tegyél konyhai papírtörlőt és hogy a legsérültebb szemek kerüljenek legfelülre. Így ezek már nem nyomódnak tovább, plusz másnap ezeket kezditek megenni 🙂
- Ha kotlit használsz, az egész tetejére is tegyél papírtörlőt, majd jöhet a fedő. Ha más üveg vagy porcelán edényt használsz, akkor elég a folpack.
- Ezután azonnal tedd az epret a hűtőbe.
Eper tárolása – Meddig áll el?
- Az eper tárolási ideje nagyban függ az eper frissességétől és állapotától. Ha friss, érett (de nem túlérett) és nem nyomódott vagy tört össze, akkor 2-3 napig biztos elvan a hűtőben.
- Ha az eper túlérett, vagy megnyomódott, összetört, akkor 1 napot még kibír a hűtőben a fenti rétegezős módszerrel. A konyhai papírtörlő felszívja a felesleges nedvességet, és így megóvja az epret a penészedéstől.
Jó ég! Sosem hallottam azt a szót, hogy „kotli”, pedig már nem vagyok mai gyerek! Amikor először láttam a szót, azt hittem, rosszul olvasom. A képen viszont egy egyszerű zománcozott lábast látok. Sosem hallottam a kotli szót, úgyhogy elég nagy fejtörést okozott, hogy vajon ez most tényleg egy lábas, vagy valami olyan edény, ami hasonlít a lábasra, de mégsem az? Azt hittem, valami újfajta találmány, amiről még nem hallottam. A neten kellett utánanéznem és nem egykönnyen találtam rá, hogy ez a szó bizony egy békési tájszó és a jó öreg lábast jelenti 🙂 Mivel – feltételezem – nem csak békésiek olvassák az oldalt, célszerű lenne a „hivatalos” szót használni, esetleg zárójelbe tenni a „kotli” szót.
Amúgy köszönöm a tippeket az eper tárolásához, ki fogom próbálni 🙂
Én sem hallottam még ezt a szót, de a képről csak rá lehet jönni.
Egyetértek Csilla nevű hozzászólóval, felesleges „kotlizni” ha ez egy tájszó, itt pedig az internet egész magyar ajkú közössége olvas.
DE JÓ,HOGY IGY IS MEGTUDTUK A JÓ ÖREG LÁBAS TÁJSZÓLÁSOS NEVÉT!
Mindig tanulhatunk valami újat 🙂