Az eper kifejezetten egészséges, tápláló és hihetetlenül finom is. Ebben a cikkben az eperrel kapcsolatos leghasznosabb és legérdekesebb tudnivalókat gyűjtöttem egy csokorba.

Én imádom az epret. És Te?

Egyszerűen nem tudok neki ellenállni. Meglátom a szép piros színét, megérzem a pompás illatát és addig falom, amíg a tányéromon el nem fogy az utolsó szem eper is.

De hát ki bánja? Egyrészt nagyon finom az eper, miért is bánkódjak miatta, hogy lecsúszott egy nagy tállal… Másrészt meg szuper egészséges is, így végképp nincs okom az elfogyasztott epermennyiségen töprengeni.

Leghasznosabb tippem az eperrel kapcsolatban: Annyit egyél belőle, amennyi csak jól esik és addig edd, amíg lehet kapni!

Hasznos időtöltést kívánok 🙂

Eper – Az eperről dióhéjban

Az édes és zamatos eper a ismert és nagy mennyiségben termesztett bogyós gyümölcs. Kelet-Ázsiából származik, de feltételezhetően a vadon élő epret (szamócát) már az ősember is gyűjtötte, fogyasztotta.

Az importgyümölcsöknek köszönhetően egész évben kapható friss vagy mélyhűtött formában. Magyarországon az eper szezonja májustól júliusig tart, a gyümölcs ekkor a legolcsóbb, a legfrissebb és a legízletesebb.

Eper – A szuper egészséges és szuper diétás gyümölcs

Gazdag antioxidánsokban, elsőrangú C-vitamin-forrás és kimondottan kalóriaszegény: 10 dkg eper kb. 30 kalóriát tartalmaz, így diétához is javasolható.

Eper – Az eper pozitív hatásai

Tekintettel arra, hogy antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza, az eper elsősorban a következő területeken fejti ki jótékony hatásait:

  • szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
  • a vércukorszint hatékonyabb szabályozása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatának csökkentése
  • egyes ráktípusok megelőzése (például mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák)

Mik azok az antioxidánsok?

Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek védekezni a szabad gyökök – sejteket és DNS-t – károsító hatásai ellen. Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be a szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl. az antioxidáns hatású enzimek, a szőlőcukor vagy a húgysav.

Közismert antioxidánsok:

A-, C- és E-vitamin, béta-karotin, flavonoidok, izoflavonoidok, fenolsavak, a szelén, a Q10 molekula (Webbeteg: Mik is azok az antioxidánsok?).

Eper, földieper vs. szamóca – mi a különbség?

Az epret, földiepret és a szamócát sokan összekeverik, vagy esetleg azt gondolják, hogy ugyanazt a gyümölcsöt jelentik.

A szamóca az eper vadon termő változata. A szamóca évezredek óta terem a mérsékelt éghajlatú régiókban szerte a világon.

A szamóca (fragaria) a rózsafélék (rosaceae) családjába tartozó nemzetség neve, eredetileg vadon termő, apró kis, piros gyümölcs, amellyel az erdőkben találkozhatunk. Jellegzetes illata és zamata van. Magyarországon a nemesített, termesztett szamócafajokat földiepernek nevezik, ez terem manapság a kertekben, és kapható a zöldségesnél.

A földieper nagyon hasonlít a szamócára, ám annál jóval nagyobb. Nem keverendő azonban össze a faeperrel, amely a fákon terem, fehér vagy sötétbordó, lila színű, és régen a vándorok eledele volt.

Eper

Az eper vásárlása és tárolása

Mivel az eper rendkívül romlandó, csak annyi mennyiséget vásároljunk, amennyit 1-3 napon belül el tudunk fogyasztani.

Közepes és nagy méretű, penésztől mentes szemeket válasszunk, amelyek ragyogó, mélyvörös színűek és élénkzöld szárúak. Mivel az eper szedés után már nem érik tovább, ne válasszunk fakó színű vagy sárgás-zöldes foltokkal teli éretlen szemeket, mivel ezek valószínűleg úgyis savanyúak és gyenge minőségűek.

Az érett szemek nem csak finomak, de sok-sok tápanyagot (vitamint, antioxidánst és enzimet) is tartalmaznak. Fontos, hogy a megvásárolt eper optimálisan érett, de ne túlérett legyen, mivel az éretlen és túlérett eper kevesebb C-vitamint és fitonutrienst tartalmaz az optimálisan érett eperhez képest.

Érdemes tudni, hogy az eper a többi gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan a betakarítás után is „tovább lélegzik”, vagyis oxigént vesz fel és szén-dioxidot ad le a környezetében. Ez a folyamat a gyümölcs romlásával (foltosodással, ráncosodással) jár együtt, és minél gyakoribb a légcsere (minél több a felvett oxigén és a leadott szén-dioxid), annál gyorsabb a romlási folyamat. A lényeg: az eper eltarthatóságának időtartamát úgy tudjuk növelni, ha lassítjuk a „légzési” folyamatot, vagyis hűtőszekrénybe helyezzük a gyümölcsöt.

Tegyük a mosatlan szemeket egy tárolódobozba vagy ládába, majd zárjuk le szorosan celofánnal, így optimális szinten tarthatjuk az eperszemek nedvességtartalmát. Ha a fenti módon hűtőszekrényben tároljuk, az eper 2-3 napig megőrzi a benne lévő vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és fitonutrienseket.

Az eper tárolásáról itt olvashatsz még egy nagyon hasznos tippet: Eper tárolása – Egy apró, de nagyon hasznos trükk. Ez a trükk akkor is segíthet, ha az epret kissé összetörted hazafelé!