Tudtad, hogy a céklát is lehet kovászolni? A finom, savanykás és finom fűszeres kovászolt cékla (köznyelven: kovászos cékla) az egyik kedvenc nyári finomságunk.

A kovászolt céklát kenyérrel és krumplival is el lehet készíteni. Én most krumplit tettem bele. Ha kenyérrel szeretnéd készíteni, akkor egy szeletke kenyér elég lesz hozzá. A kenyeret jó tüllbe csomagolni. Ha nincs ilyened, akkor a kovászolt cékla levét érdemes a végén leszűrnöd.

De a krumpli is abszolút alkalmas a kovászoláshoz, krumplival is szuper finom kovászolt céklát tudsz készíteni. Sőt szuper finom kovászos uborkát (kovászos uborka krumplival recept) vagy kovászos káposztát (kovászos káposzta krumplival recept).

Nekem nagyon bevált ízre és állagra is ez a kovászos cékla. Kifejezetten szeretem, hogy a cékla nem ecetes-cukros, hanem kellemes savanykás és fűszeres.

Hogy mennyi cékla fér az üvegbe, több tényezőtől függ: az cékla méretétől és alakjától és hogy mennyi kaprot tömünk az üvegünkbe 🙂

Most pedig jöjjön a fincsi kovászolt cékla receptje:

Kovászolt cékla

Mennyiség: 1,7 literes üveg

Elkészítési idő: 2-5 nap

Kovászolt cékla hozzávalók

 • 1,2 kg cékla
 • víz
 • 2-2,5 dkg só/1 liter felöntőlé
 • kapor, babérlevél, kömény, szemes fekete bors ízlés szerint
 • 1 db közepes burgonya

kovászolt cékla, kovászos cékla

Kovászolt cékla elkészítés

 1. Mosd meg jól céklákat és pucold meg. Szeleteld fel a céklákat kb. 2-3 mm vastagra, vagy gyaluld le. Lényeg, hogy nagyjából egyforma vastagok legyenek a szeletek. Érdemes kesztyűben végezni a műveletet, mert a cékla befogja a kezünket 🙂
 2. A szintén megmosott kaprot helyezd a tiszta üvegbe, szórd bele a fűszereket, majd tedd a céklát is az üvegbe.
 3. Pucolj meg egy közepes burgonyát és vágd vékony szeletekre. A krumpliszeleteket tedd a cékla tetejére.
 4. Engedd fel a céklával teli üveget vízzel, majd önts le a vizet. Mérd meg a víz mennyiségét, majd literenként adj hozzá 2-2,5 dkg sót. A 2 dkg sóval enyhébb sós ízt tudsz elérni (ha 2 liter vizet mértél, akkor ehhez 4-5 dkg sót adj). Érdemes több vizet hozzáadnod, mert a forraláskor a víz mennyisége csökkenni fog és a kovászolt cékla levéből is fog elpárologni. A megmaradt felöntő levet ennek utánpótlására tudod majd felhasználni. Nálam most 1,5 liter víz fogyott és ehhez 3 dkg sót tettem.
 5. A felöntő sós vizet forrald fel, majd hagy kihűlni.

  Kovászolt cékla, kovászos cékla

  A kovászolt céklához vágd kb. 2-3 mm vastagra a céklát!

 6. A kihűlt felöntő levet önts a céklára.
 7. Tedd a leendő kovászos céklát olyan helyre, ahol a legtöbbet éri a nap. Ha van rá lehetőséged, érdemes a kovászos céklát napos helyre áttenni, ha már nem süt rá a nap. Erre talán a hétvége a legalkalmasabb 🙂
 8. A kovászos cékla tetejét fedd be lazán celofánnal, egy kis tálkával vagy tányérral. Lényeg, hogy ne tudjon semmi se belemenni és a kovászos cékla leve adott esetben távozni tudjon.
 9. A krumplival készített kovászos cékla napos időben 3 nap alatt elkészül.
 10. Ha érzed a kovászolt cékla savanykás illatát, érdemes megkóstolnod. Ha jónak találod, akkor készen is van a kovászolt céklád.
 11. A krumplival készített kovászos céklát nem kell leszűrni. A hűtőd méretétől függően kisebb üvegekbe, edényekbe szedheted, de a saját üvegében is maradhat.
 12. A kovászos cékla 2-3 hétig biztos eláll. Lehet, hogy tovább is, de ennél tovább nálunk még nem tartott ki egyetlen üveggel sem 🙂