Ki ne szeretné a finom, savanykás kovászos káposztát (egész pontosan kovászolt káposztát), ami kifejezetten a nyár egyik legszuperebb és legfrissítőbb étele? Jó hír, hogy a hagyományos kovászos káposzta nagyon egyszerűen elkészíthető. Ha a kovászos káposztát krumplival készíted, az még inkább leegyszerűsíti a dolgodat ?

Ez a nagyon finom nyári savanyú káposzta nagyon hasonlít a télire, csak annál sokkal frissebb, könnyedebb az íze. Nekem nagyon bevált ízre és állagra is. A káposzta savanyítás nyáron is tökéletesen működik!

Most pedig jöjjön a fincsi kovászos káposzta krumplival készített receptje:

Kovászos káposzta krumplival

Mennyiség: 4,25 literes üveg

Elkészítési idő: 2-5 nap

Kovászos káposzta krumplival hozzávalók

 • 2 kg fehér káposzta
 • víz
 • 3,5-4,5 dkg só
 • 1-2 tk egész fekete bors
 • 4-5 babérlevél
 • 1 db közepes burgonya

Kovászos káposzta krumplival elkészítése

 1. Gyaluld le a fehér káposztát, és sózd le 1 evőkanál sóval.
 2. A krumplival készített kovászos káposzta felöntőlevéhez forralj vizet a maradék sóval (az 1 evőkanállal csökkentett mennyiséggel). Nálam most kb. 2 literre volt szükség, de érdemes kicsivel több vizet forralnod, mert a forraláskor a víz mennyisége csökkenni fog és a kovászos káposzta levéből is fog elpárologni. A megmaradt felöntő levet ennek utánpótlására tudod majd felhasználni. Nálam most kb. 2 liter víz fogyott és ehhez 4 dkg sót tettem. A fent megadott 3,5  dkg sóval enyhébb, a 4,5 dkg sóval erősebb sós (és így savanyú) ízt tudsz elérni.
 3. Hagyd állni a káposztát, hogy kicsit összeessen.
 4. Közben pucolj meg egy közepes burgonyát és vágd vékony szeletekre.
 5. A káposztát a levével együtt tedd az üvegbe (azaz ne nyomkodd ki), a krumpliszeleteket és a fűszereket pedig tedd a káposzta tetejére.

  Kovászos káposzta krumplival, Gluténmentes kovászos káposzta, kovászolt káposzta krumplival

  Az elkészült gluténmentes kovászos káposzta

 6. A kihűlt felöntő levet öntsd a káposztára.
 7. Most pedig jöhet a káposzta napoztatása: Tedd a leendő kovászos káposztát olyan helyre, ahol a legtöbbet éri a nap. Ha van rá lehetőséged, érdemes a kovászos káposztát napos helyre áttenni, ha már nem süt rá a nap. Erre talán a hétvége a legalkalmasabb 🙂
 8. A krumplival készített kovászos káposzta tetejét fedd be lazán celofánnal, egy kis tálkával vagy tányérral. Lényeg, hogy ne tudjon semmi se belemenni és a kovászos káposzta leve adott esetben távozni tudjon.
 9. A kovászos káposzta krumplival napos időben 2-3 nap alatt elkészül. Én legutóbb kissé felhős időt fogtam ki, így nálam 3,5 napig tartott a kovászolás.
 10. Ha érzed a káposzta savanykás illatát, érdemes megkóstolnod. Ha jónak találod, akkor készen is van a kovászos káposztád.
 11. A krumplival készített kovászos káposztát nem kell leszűrni. A hűtőd méretétől függően kisebb üvegekbe, edényekbe szedheted (mint én is), de a saját üvegében is maradhat. A krumplit azért vedd ki az üvegből 🙂
 12. A kovászos káposzta 2-3 hétig biztos eláll. Lehet, hogy tovább is, de ennél tovább nálunk még nem tartott ki egyetlen üveggel sem 🙂

Tipp: Gluténmentes kovászos káposzta készítése

Ha gluténmentes kovászos káposztát szeretnél készíteni, csupán annyit kell tenned, hogy a kovászoláshoz hagyományosan használt kenyeret krumplira cseréled. Mivel a krumpli gluténmentes és abszolút alkalmas a kovászoláshoz, krumplival is szuper finom kovászos káposztát tudsz készíteni. Egyébként nagyon hasonlóan, mint ahogy a gluténmentes kovászos uborka is készül (ezt is nézd meg, érdemes) 🙂

Kovászos káposzta krumplival, Gluténmentes kovászos káposzta, kovászolt káposzta krumplival