A közkedvelt tzatziki vagy tzatziki salátának most a vegán változatát szeretném neked megmutatni. A vegán tzatziki szerintem így is szuper finom, hála a sok finom hozzávalónak és a friss, illatos kapornak 🙂
A vegán tzatzikit természetesen nem csak nyáron élvezheted, hanem más évszakban is, ha megkívánod. Én nyáron mindig a kisebb fajta uborkákból készítem (fürtös uborka, saláta uborka), és csak akkor választom a kígyóuborkát, ha mást már nem lehet kapni. Persze ez is egyéni ízlés kérdése, de nekem jobban ízlenek a hagyományosabb uborkafélék.
A vegán tatziki salátához tzatziki fűszerkeveréket használtam. Ezt több helyen is beszerezheted, én még a Lidlben vettem a görög napokon. Így meg lehet spórolni a fokhagyma pucolást és a fűszerezést, viszont ajánlom, hogy – bár a fűszerkeverék szárított kaprot is tartalmaz – a friss kaprot mégse spórold ki. Hiszen ettől lesz olyan igazán friss nyári íze ennek a finom vegán tzatziki salátának 🙂
Vegán tzatziki hozzávalók
- 50 dkg uborka
- 20-30 dkg szójajoghurt
- 4 ek olivaolaj
- 3-4 mk tzatziki fűszerkeverék
- 1 mk só
- 1 csokor friss kapor
Vegán tzatziki elkészítése
- Először reszeld le az uborkát, majd add hozzá a sót.
- Ezután hagyd legalább 1 óráig állni az uborkát a sóval, hogy levet eresszen. Az uborka tápanyagokban gazdag levét ne dobd ki, hanem készíts belőle finom innivalót, például ezt a citromos uborkalevet.
- Nyomkodd ki alaposan az uborkát és az uborkát tedd egy tálba.
- Keverd ki a szójajoghurtot a fűszerkeverékkel, az olivaolajjal és a finomra vágott kaporral.
- Keverd össze az egészet az uborkával, majd hagy állni a vegán tzatzikit a hűtőben, hogy az ízek kicsit összeérjenek.
Jó étvágyat az elkészült finom vegán tzatziki salátához!