Biztos törted már rajta a fejed, hogy mihez kezdj a tzatziki vagy az uborkasaláta készítéséből kimaradt uborkalével. Miért is dobnád ki az uborkalevet, ha készíthetsz belőle valami finomat és értékeset? Mint például ez a finom citromos uborkalevet.

Ez a finom, hűsítő citromos uborkalé most a tzatziki készítésből megmaradt uborkaléből készült.

Tzatziki készítésekor az uborka kinyomkodása után sok uborkalé marad vissza, hiszen az uborka kb. 95%-a víz. Kár lenne kidobni az értékes tápanyagban gazdag uborkalevet, amely sok ásványi anyagot (mangán, kálium, molibdén, foszfor, szilícium), vitamint (A, C) és folsavat is tartalmaz.

Mindamellett ragyogó zöld színe is van 🙂

Mivel a tzatziki készítéséhez lesózzuk az uborkát, az uborkalevünk sót is fog tartalmazni. Ez a vegán tzatziki recept csak enyhén sós uborkalevet eredményez, de ha zavar a sós íz, az uborkalevet vízzel is hígíthatod.

Ha szoktál kovászos uborkát készíteni, akkor a kovászos uborka levét se dobd ki, ugyanúgy felhasználhatod, mint a kimaradt uborkalevet 🙂

Az uborkalevet közvetlenül az uborkából is elkészítheted turmixolással vagy zöldség- és gyümölcspréssel 🙂

Citromos uborkalé hozzávalók

Citromos uborkalé

Citromos uborkalé elkészítése

  1. Először kóstold meg a tzatziki készítésből visszamaradt uborkalevet. Ha számodra sós, adj hozzá ízlés szerint vizet.
  2. Az uborkaléhez literenként keverd 1-1/2 citrom levét.
  3. Forró nyári napokon hűtsd be enyhén a citromos uborkalevet vagy kínáld jégkockákkal! Egyéb esetben szobahőmérsékleten fogyaszd, mert az uborka egyébként is erős hűtő hatással bír.