Biztos törted már rajta a fejed, hogy mihez kezdj a tzatziki vagy az uborkasaláta készítéséből kimaradt uborkalével. Miért is dobnád ki az uborkalevet, ha készíthetsz belőle valami finomat és értékeset? Mint például ez a finom citromos uborkalevet.
Ez a finom, hűsítő citromos uborkalé most a tzatziki készítésből megmaradt uborkaléből készült.
Tzatziki készítésekor az uborka kinyomkodása után sok uborkalé marad vissza, hiszen az uborka kb. 95%-a víz. Kár lenne kidobni az értékes tápanyagban gazdag uborkalevet, amely sok ásványi anyagot (mangán, kálium, molibdén, foszfor, szilícium), vitamint (A, C) és folsavat is tartalmaz.
Mindamellett ragyogó zöld színe is van 🙂
Mivel a tzatziki készítéséhez lesózzuk az uborkát, az uborkalevünk sót is fog tartalmazni. Ez a vegán tzatziki recept csak enyhén sós uborkalevet eredményez, de ha zavar a sós íz, az uborkalevet vízzel is hígíthatod.
Ha szoktál kovászos uborkát készíteni, akkor a kovászos uborka levét se dobd ki, ugyanúgy felhasználhatod, mint a kimaradt uborkalevet 🙂
Az uborkalevet közvetlenül az uborkából is elkészítheted turmixolással vagy zöldség- és gyümölcspréssel 🙂
Citromos uborkalé hozzávalók
- A tzatziki elkészítésekor megmaradt uborkalé
- friss citrom leve
- igény esetén víz
Citromos uborkalé elkészítése
- Először kóstold meg a tzatziki készítésből visszamaradt uborkalevet. Ha számodra sós, adj hozzá ízlés szerint vizet.
- Az uborkaléhez literenként keverd 1-1/2 citrom levét.
- Forró nyári napokon hűtsd be enyhén a citromos uborkalevet vagy kínáld jégkockákkal! Egyéb esetben szobahőmérsékleten fogyaszd, mert az uborka egyébként is erős hűtő hatással bír.