Ki ne szeretné a finom, savanykás és ropogós kovászos uborkát, ami a nyár egyik legínycsiklandóbb hűsítő étele? Jó hír, hogy a hagyományos kovászos uborka gluténmentesen is elkészíthető. És ráadásul nagyon egyszerűen.

Ha gluténmentes kovászos uborkát szeretnél készíteni, csupán annyit kell tenned, hogy a kovászoláshoz hagyományosan használt kenyeret krumplira cseréled. Mivel a krumpli gluténmentes és abszolút alkalmas a kovászoláshoz, krumplival is szuper finom kovászos uborkát tudsz készíteni.

Nekem nagyon bevált ízre és állagra is. Kifejezetten szeretem, hogy a kovászos uborka leve selymesen tiszta marad és nem kell leszűrni, mielőtt a kész koviubit betennénk a hűtőbe 🙂

Gluténmentes kovászos uborka

Kovászolni való uborka: fürtös uborka

Hogy mennyi uborka fér az üvegbe, több tényezőtől függ: az uborka méretétől és alakjától és hogy mennyi kaprot tömünk az üvegünkbe 🙂 A nagyobb és görbébb ubikból kevesebb fér ugyanabba az üvegbe. Én most nagyobb uborkákat használtam, a kicsiket a téli csemegeuborkához tettem félre. A nagy uborkáktól egyáltalán nem kell félni, ugyanolyan finom lesz az ízük, mint a kisebbeknek. Lényeg, hogy az uborkát megfelelően bevagdosd.

Az uborkához hasonlóan a káposzta is savanyítható nyáron, nézd meg a gluténmentes kovászos káposzta elkészítését is, érdemes 🙂

Most pedig jöjjön a fincsi gluténmentes kovászos uborka receptje:

Gluténmentes kovászos uborka

Mennyiség: 4,25 literes üveg

Elkészítési idő: 2-5 nap

Gluténmentes kovászos uborka

Gluténmentes kovászos uborka hozzávalók

 • 2,5 kg kovászolni való uborka (fürtös uborka)
 • víz
 • 2-2,5 dkg só/1 liter felöntőlé
 • nagy csokor kapor
 • szőlőlevél
 • 1 db közepes burgonya

 

Gluténmentes kovászos uborka elkészítés

 1. Mosd meg jól az uborkákat és vagdosd be az uborkát a két vége felől: először az uborka felezővonalában hosszában majdnem az uborka széléig (ne vágd ketté), utána erre merőlegesen az uborka másik végétől kezdve. Az uborkák két végét is le lehet vágni (lásd videó fentebb).
 2. A szintén megmosott kaprot és szőlőlevelet a tiszta üvegbe helyezzük, majd az uborkákat szorosan egymás mellé helyezzük az üvegbe: először függőlegesen, majd ezt követően ahogy az uborka mérete engedi. Én az első sort függőlegesen tettem, utána vízszintesen fértek jobba az ubik 🙂

  Így tedd az ubit, a kaprot, a szőlőlevelet és a krumplit az üvegbe 🙂

 3. Pucolj meg egy közepes burgonyát és vágd vékony szeletekre. A krumpliszeleteket tedd az uborkák közé.
 4. Engedd fel az uborkával teli üveget vízzel, majd önts le a vizet. Mérd meg a víz mennyiségét, majd literenként adj hozzá 2-2,5 dkg sót. A 2 dkg sóval enyhébb sós ízt tudsz elérni (ha 2 liter vizet mértél, akkor ehhez 4-5 dkg sót adj). Érdemes több vizet hozzáadnod, mert a forraláskor a víz mennyisége csökkenni fog és a kovászos uborka levéből is fog elpárologni. A megmaradt felöntő levet ennek utánpótlására tudod majd felhasználni. Nálam most 1,8 liter víz fogyott és ehhez 3,6 dkg sót tettem.
 5. A felöntő sós vizet forrald fel, majd hagy kihűlni.
 6. A kihűlt felöntő levet önts az uborkákra.
 7. Most pedig jöhet az uborkák napoztatása: Tedd a leendő kovászos uborkát olyan helyre, ahol a legtöbbet éri a nap. Ha van rá lehetőséged, érdemes a kovászos uborkát napos helyre áttenni, ha már nem süt rá a nap. Erre talán a hétvége a legalkalmasabb 🙂
 8. A gluténmentes kovászos uborka tetejét fedd be lazán celofánnal, egy kis tálkával vagy tányérral. Lényeg, hogy ne tudjon semmi se belemenni és a kovászos uborka levébe adott esetben távozni tudjon.
 9. A gluténmentes kovászos uborka napos időben 2-3 nap alatt elkészül. Én legutóbb nagyon jó időt fogtam ki, így nálam elég volt 2,5 nap. De előfordult már, hogy borongós volt az idő és a kovászolás 4 napig is eltartott.
 10. Ha az uborka színe elhalványodik és érzed a savanykás illatát, érdemes megkóstolnod. Ha jónak találod, akkor készen is van a gluténmentes kovászos uborkád.

  Gluténmentes kovászos uborka

  Az elkészült gluténmentes kovászos uborka

 11. A gluténmentes kovászos uborkát nem kell leszűrni. A hűtőd méretétől függően kisebb üvegekbe, edényekbe szedheted, de a saját üvegében is maradhat.
 12. A gluténmentes kovászos uborka 2-3 hétig biztos eláll. Lehet, hogy tovább is, de ennél tovább nálunk még nem tartott ki egyetlen üveggel sem 🙂