A teljes kiőrlésű zsemlemorzsa házilag is elkészíthető. Főleg, ha olyan teljes kiőrlésű morzsát szeretnél, amelyben nincsenek adalékanyagok (mindenféle „E”).
Teljes kiőrlésű zsemlemorzsát (más néven prézli) vehetsz bioboltban, reform boltban is, bár a nagy részük igazából vagy nem teljes kiőrlésű, vagy ha az, akkor kifejezetten drága.
Én már évek óta itthon sütöm a teljes kiőrlésű kenyeret. Igyekszünk elfogyasztani a teljes kenyeret, de ha marad, akkor azt sajnálom csak úgy kidobni. Van benne rendesen „anyag”, tényleg teljes kiőrlésű lisztből készül. És persze a kenyérsütés megkívánja, hogy rászánjuk az időt és a figyelmet 🙂 Ezek után valóban pazarlás lenne a maradék kenyeret csak úgy kidobni…
Ezért a kimaradt teljes kiőrlésű kenyérből zsemlemorzsa készül.
A házi teljes kiőrlésű zsemlemorzsát használhatod túrógombóchoz, szilvás gombóchoz vagy zöldségek panírozásához is.
Talán gyerekkorodban még Te is készítettél házi zsemlemorzsát 🙂
Ha nem, akkor még most sem késő, hogy megtanuld ;D
Teljes kiőrlésű zsemlemorzsa hozzávalók
- szikkadt teljes kiőrlésű kenyér
Teljes kiőrlésű zsemlemorzsa készítése
- A kimaradt teljes kiőrlésű kenyeret hagyd megszikkadni. Ez azt jelenti, hogy hagyd addig „száradni” a kenyeret, míg könnyen morzsálhatóvá válik.
- Sem a túl nedves kenyeret, sem pedig a túl száraz kenyeret nem fogod tudni kézzel szétmorzsolni. A megoldás valahol a kettő állapot között van. Próbálgasd, rá fogsz érezni 🙂
- A szikkadt kenyeret morzsáld el a két tenyered között. A túl kemény részeket (megszáradt kenyérhéj) inkább dobd ki, mert ezekkel később se fogsz boldogulni.
- Ha lemorzsoltad a kenyeret, akkor terítsd szét a zsemlemorzsát egy tepsin, majd mehet a zsemlemorzsa a sütőbe. Erre azért van szükség, hogy a zsemlemorzsád elveszítse a nedvességtartalmát és ezáltal elálljon és ne penészedjen be.
- A leggazdaságosabb megoldás, ha kenyér sütés után betolod a zsemlemorzsát a kikapcsolt sütőbe és hagyod kiszáradni.
- A másik megoldás, hogy a zsemlemorzsát tepsistől a sütőbe tolod és felkapcsolod a sütőt 160 fokra. 10-15 perc elég szokott lenni, hogy a zsemlemorzsa kiszáradjon. Megpirítani nem szükséges. A morzsát a kikapcsolt sütőben hagyhatod, míg kihűl.
- Ha túl nagynak találod a zsemlemorzsa szemcseméretét, akkor a kihűlt zsemlemorzsát még megőrölheted.
- Az így elkészült zsemlemorzsa nagyon sokáig eláll. Gyakorlatilag olyan, mint a bolti zsemlemorzsa, csak sokkal egészségesebb 🙂
Hagyj üzenetet