A teljes kiőrlésű zsemlemorzsa házilag is elkészíthető. Főleg, ha olyan teljes kiőrlésű morzsát szeretnél, amelyben nincsenek adalékanyagok (mindenféle „E”).

Teljes kiőrlésű zsemlemorzsát (más néven prézli) vehetsz bioboltban, reform boltban is, bár a nagy részük igazából vagy nem teljes kiőrlésű, vagy ha az, akkor kifejezetten drága.

Én már évek óta itthon sütöm a teljes kiőrlésű kenyeret. Igyekszünk elfogyasztani a teljes kenyeret, de ha marad, akkor azt sajnálom csak úgy kidobni. Van benne rendesen „anyag”, tényleg teljes kiőrlésű lisztből készül. És persze a kenyérsütés megkívánja, hogy rászánjuk az időt és a figyelmet 🙂 Ezek után valóban pazarlás lenne a maradék kenyeret csak úgy kidobni…

Ezért a kimaradt teljes kiőrlésű kenyérből zsemlemorzsa készül.

A házi teljes kiőrlésű zsemlemorzsát használhatod túrógombóchoz, szilvás gombóchoz vagy zöldségek panírozásához is.

Talán gyerekkorodban még Te is készítettél házi zsemlemorzsát 🙂

Ha nem, akkor még most sem késő, hogy megtanuld ;D

Teljes kiőrlésű zsemlemorzsa hozzávalók

  • szikkadt teljes kiőrlésű kenyér

Teljes kiőrlésű zsemlemorzsa készítése

  1. A kimaradt teljes kiőrlésű kenyeret hagyd megszikkadni. Ez azt jelenti, hogy hagyd addig „száradni” a kenyeret, míg könnyen morzsálhatóvá válik.
  2. Sem a túl nedves kenyeret, sem pedig a túl száraz kenyeret nem fogod tudni kézzel szétmorzsolni. A megoldás valahol a kettő állapot között van. Próbálgasd, rá fogsz érezni 🙂
  3. A szikkadt kenyeret morzsáld el a két tenyered között. A túl kemény részeket (megszáradt kenyérhéj) inkább dobd ki, mert ezekkel később se fogsz boldogulni.
  4. Ha lemorzsoltad a kenyeret, akkor terítsd szét a zsemlemorzsát egy tepsin, majd mehet a zsemlemorzsa a sütőbe. Erre azért van szükség, hogy a zsemlemorzsád elveszítse a nedvességtartalmát és ezáltal elálljon és ne penészedjen be.
  5. A leggazdaságosabb megoldás, ha kenyér sütés után betolod a zsemlemorzsát a kikapcsolt sütőbe és hagyod kiszáradni.
  6. A másik megoldás, hogy a zsemlemorzsát tepsistől a sütőbe tolod és felkapcsolod a sütőt 160 fokra. 10-15 perc elég szokott lenni, hogy a zsemlemorzsa kiszáradjon. Megpirítani nem szükséges. A morzsát a kikapcsolt sütőben hagyhatod, míg kihűl.
  7. Ha túl nagynak találod a zsemlemorzsa szemcseméretét, akkor a kihűlt zsemlemorzsát még megőrölheted.
  8. Az így elkészült zsemlemorzsa nagyon sokáig eláll. Gyakorlatilag olyan, mint a bolti zsemlemorzsa, csak sokkal egészségesebb 🙂