A csemegekukorica főzése nem is olyan bonyolult dolog, bár a kukorica főzést el lehet rontani. Például ha túlfőzzük a csemegekukoricát.

Szerencsére csupán néhány apróságot kell tudnod a csemegekukorica főzésével kapcsolatban, hogy a főtt kukoricád szuper jól sikerüljön. Évek óta készítek főtt kukoricát és kivétel nélkül mindig nagyon finom lesz.

Ebben benne van a saját tapasztalat és persze más hozzáértők tapasztalata is, amelyeket sorra kipróbáltam: szeretek piacra járni és azoktól tanulni, akik maguk termesztik az adott zöldséget. Ezúton is szeretném megköszönni nekik a sok finom zöldséget és hogy megosztották velem értékes tapasztalataikat.

Így ha követed a csemegekukorica főzésének a következő 4 lépését, egész biztosan te is tökéletes főtt kukoricát tehetsz az asztalra 🙂

Ami biztos: Az alapanyag minősége – mint minden más ételnél is – bizony nagyon fontos.

A legjobb, ha piacon vagy megbízható termelőnél szerzed be a kukoricát. Vizsgáld meg a kukoricacsöveket minden esetben és kérdezd meg az eladót, hogy milyen fajta kukoricát árul (bár ez nem minden esetben garancia a kukorica jó minőségére). Ha egyszer bevált egy eladó, legközelebb is nála vásárolj!

Most pedig nézzük meg a csemegekukorica főzés 4 lépését:

Csemegekukorica főzése – 1. lépés: Hogyan vásároljunk csemegekukoricát?

Friss, zsenge és egészséges csemegekukoricát válassz a főzéshez! Az alapanyag minősége nagyban befolyásolja a főtt kukorica ízét!

Vizsgáld meg, hogy a szemek épek-e (ne legyenek fonnyadtak, és ne legyenek kártevőre utaló jelek, pl. kukacra), a kukoricacsuhé (cső héja) legyen zöld. A takarmánykukorica nem jó választás, mert ízben és állagban messze el marad a finom, puha és édes csemegekukoricától.

Csemege kukorica főzése - Főtt kukorica készítése

Válassz friss, zsenge és egészséges csemegekukoricát a kukorica főzéséhez!

Csemegekukorica főzése – 2. lépés: Hogyan tisztítsuk meg a csemegekukoricát?

A csemegekukoricáról távolítsd el a csuhét (zöld héját) és a bajszát. Nagyjából a csuhé felét érdemes félretenned a főzéshez.
A csuhé egy részét helyezd egy nagy lábas aljára úgy, hogy befedje. Erre tedd a kukoricacsöveket, majd az egész tetejére újból a csuhé következik (ld. kép).

Csemege kukorica főzése - Főtt kukorica készítése

A csemegekukorica alá és fölé is tegyél kukoricacsuhét!

Csemegekukorica főzése – 3. lépés: Hogyan főzzük a kukoricát?

Öntsd fel a csemegekukoricát annyi forró vízzel, hogy éppen ellepje, majd újra forrástól főzd fedő alatt tovább 10 percig. Csak gyöngyözzön a víz, ne lobogjon!

Csemege kukorica főzése - Főtt kukorica készítése

Öntsd fel a kukoricát forró vízzel és főzd újraforrástól 10 percig!

Csemegekukorica főzése – 4. lépés: Hogyan fogyasszuk a csemegekukoricát?

Ha készen van a főtt kukorica, hagyd egy kicsit hűlni, majd láss neki! A főtt kukorica melegen a legfinomabb!

Eheted natúron vagy kissé sózva. A főtt kukoricát kedvenc fűszereiddel grillezve is fogyaszthatod. Valami mennyei 🙂

Csemege kukorica főzése - Főtt kukorica készítése

Jó étvágyat a finom főtt kukoricához!