Gyors szilvalekvár, amelyet nem csak gyorsan, de csapkodásmentesen készíthetsz el!

A lekvárok elkészítése igen hosszadalmas folyamat és balesetveszélyes is. A csapkodó, forró lekvár csúnya sérüléseket képes okozni.

Ha szeretnél másként lekvárt főzni, akkor ez a módszer lehet, hogy neked is tetszeni fog. Ami biztos, nekem nagyon bevált és már évek óta így főzök lekvárokat. Ezzel a módszerrel az otthoni tűzhelyeden is készíthetsz akár kis mennyiségben is szilvalekvárt.

A szilvák közül a besztercei szilvát javaslom, mert ez az igazi lekvárnak való szilva. Az egész gyümölcs kiváló ízű, nem kesernyés a héja, mint más fajtáknak, ráadásul olyan magas a cukortartalma, hogy cukrot sem kell hozzáadnunk. Hallottam már a sütőben készült szilvalekvárról is, állítólag az is nagyon egyszerű.

Ez a szilvalekvár sűrű állagú, így sütikbe is használhatod. Tudtad, hogy a lekvár és a dzsem nem ugyanazt jelenti? A lekvár és a dzsem közötti különbségekről itt olvashatsz egy hasznos cikket.

Mitől gyors a gyors szilvalekvár?

Gyors szilvalekvár 1#: Ez a szilvalekvár készítési mód abból a szempontból gyors, hogy csak kevés időt kell a lekvár mellett töltened. A melegítés-hűlés azért időbe fog telni. Nálam néha 2-3 napig is eltart a lekvárfőzés. Ilyenkor hosszabb időre is félreteszem a lekvárt :).

Gyors szilvalekvár 2#: A szilvalekvár elkészítését szintén gyorsabbá teszi, hogy a szilvát pürésítve főzzük, nem pedig nagy darabokban. Így a szilvának nincs külön időre szüksége ahhoz, hogy szétessen, hiszen már leturmixoltuk 🙂

Gyors szilvalekvár

Kell-e tartósítani a gyors szilvalekvárt?

Ha tisztán dolgoztál és az üvegek légmentesen zárnak, nem szükséges semmilyen tartósítószer.

Ha 150 százalékra biztosra akarsz menni a szilvalekvár tartósságában, használd te is ezt a tartósítószermentes technikát: Tegyél megnevesített celofánt a száraz felével az üveg szájára, majd szórj rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd helyezz erre is egy megnevesített celofánt a nedves felével. Az ötlet Bokor Katalin könyvéből származik, nekem szuper jól bevált. Ezután pedig csavard rá szorosan az üveg fedelét a gyors szilvalekvárra és ebben az esetben is jöhet a száraz dunszt!

Gyors szilvalekvár hozzávalók

Lekvárnak való szilva / nálam: Besztercei szilva

A befőzéshez:

 • Tiszta (sterilizált) csavaros üvegek
 • Természetes celofán
 • (Nátrium-benzoát)
 • (cukor, ha szükségét érzed)

Gyors szilvalekvár elkészítése

 1. Mosd meg alaposan a szilvát alaposan és magozd ki.
 2. A gyors szilvalekvár titka, hogy minél kevesebb szilvát főzünk egy lábasban, annál gyorsabban elkészülünk a szilvalekvárral. Akár 1-2 kg szilvával is kipróbálhatod, tényleg szuper jól működik. A szilvalekvár elkészítéshez jobb vastag falú lábast használni, így kevésbé hajlik rá, hogy odakozmáljon.
 3. Pépesítsd a szilvát kézi botmixerrel, majd tedd fel főni.
 4. A szilvát nem szükséges keverni, várd meg, hogy felforrjon. A tetején összegyűlt szilvalevet szedd le merőkanállal és tedd félre. Néha keverd meg, és ismételd addig a műveletet, amíg már alig képződik folyadék a szilva tetején.
 5. Ekkor tedd félre, hagyjuk kihűlni. Így máris sok nedvességet veszített a szilva.
 6. Néhányszor forrald még fel a szilvalekvárt és hagyd utána kihűlni (amikor volt egy kis időm, alágyújtottam és 5-10 percig kevergettem, utána egyszerűen ott hagytam).
 7. Pár alkalom után olyan sűrű lesz ez a gyors szilvalekvár, hogy megáll benne a kanál. Ekkor elkészültünk. A gyors szilvalekvár színe kicsit világosabb lehet, mint a folyamatosan főzött szilvalekváré.
 8. Ha savanykásabb volt a szilva és a lekvárt nem találod elég édesnek, most ízlés szerint adhatsz hozzá cukrot is.
 9. Ha tisztán dolgoztál és az üvegek légmentesen zárnak, nem szükséges semmilyen tartósítószer.
 10. Töltsd a gyorsan elkészült szilvalekvárt üvegekbe, majd tedd száraz dunsztba legalább 2-3 napra.
 11. Ha 150 százalékra biztosra akarsz menni a szilvalekvár tartósságában, használd te is ezt a celofános technikát (Bokor Katalin könyvéből származik, nekem évek óta szuper jól bevált): Tegyél megnevesített celofánt a száraz felével az üveg szájára, majd szórj rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd helyezz erre is egy megnevesített celofánt a nedves felével. Ezután csavard rá szorosan az üveg fedelét a gyors szilvalekvárra és ebben az esetben is jöhet a száraz dunszt!