Mennyei finom és illatos bazsalikomos pesto recept, amely nem csak tésztával, hanem pirítóssal is isteni!
Bár a bazsalikomos pesto elkészítése némi türelmet igényel, hiszen a bazsalikom leveleit egyenként le kell csipegetni, mégis megéri a szöszölést. A legtöbbek által ismert pestós tésztán kívül másra is felhasználhatjuk: akár pirítósra is kenhetjük vagy akár kedvenc sült krumplinkat is beletunkolhatjuk.
+++ Az oldal alján találsz egy egyszerű tippet, hogyan készítheted el a bazsalikomos pesto vegán változatát.
Egy kis érdekesség a bazsalikomos pesto elnevezéséről, eredetéről:
A bazsalikomos pesztó, más néven pesto alla genovese, az olasz Liguria régióból, azon belül is Genovából származik. A mediterrán konyha egyik legismertebb alapreceptje, és a neve is Genova városát idézi.
Bár a genovai pesztó eredetileg az olasz konyhához kapcsolódik, ma már világszerte elterjedt, és számos változata létezik (például rukkolás, petrezselymes vagy dióval készült pesztó). Az autentikus verzió azonban mindig a liguriai hagyományokat tükrözi.
Ez a pesztó friss, illatos és könnyen elkészíthető, bármelyik ételt feldobja!
Bazsalikomos pesto hozzávalók
Mennyiség: kb. 4 adag
- 1 nagy csokor friss bazsalikom (1 cserép bazsalikom fűszernövény)
- 1/3 bögre fenyőmag (kesudió, mandula vagy dió)
- 1/2 bögre hidegen sajtolt olívaolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál reszelt parmezán (vegán változathoz használj növényi alternatívát vagy élesztőpelyhet)
- citromlé
- só ízlés szerint
Bazsalikomos pesto elkészítése
- A fenyőmagot szárazon lepirítjuk közepes lángon. Ez intenzívebb ízt ad a pesztónak. Fenyőmag helyett használhatsz kesudiót, mandulát vagy diót is.
- A bazsalikomnak leszedegetjük a leveleit, átmossuk és lecsepegtetjük. Hagyjuk, hogy megszáradjanak a levelek.
- A bazsalikomos pestóhoz a hozzávalókat késes robotgépbe öntjük és krémes állagúra aprítjuk. A magokkal kezdjük, majd adjuk hozzá a bazsalikomot stb. és a végén öntsük hozzá fokozatosan az olívaolajat.
- Kóstold meg a pesztót, és ízlés szerint adj hozzá citromlevet, hogy frissítő savanykás ízt kapjon.
- Tedd a pesztót egy tiszta üvegbe, és a tetejére önts egy vékony réteg olívaolajat, hogy megakadályozd az oxidációt. Hűtőben 5-7 napig eláll. Ha szeretnéd tartósítani, fagyaszd le adagokra osztva, így bármikor könnyen felhasználhatod.
Vegán bazsalikomos pesto
A hozzávalókból hagyjuk ki a parmezánt, esetleg használjuk helyette vegán parmezánt vagy inaktív sörélesztőpelyhet.
Milyen ételekhez illik a bazsalikomos pesto?
- Tésztákhoz: Spagetti, penne vagy linguine tésztákhoz keverve.
- Szendvicsekhez: Kenyérre, bagettre vagy ciabattára kenve.
- Pizzákhoz: Paradicsomszósz helyett alapként vagy feltétként.
- Mártogatósnak: Zöldségekhez, grissinihez vagy chipshez.
- Salátaöntetként: Kevés vízzel és citromlével hígítva salátaöntetként is használható.
- Levesekhez: Krémlevesek, például paradicsom- vagy zöldborsóleves tetejére csorgatva.
- Grillezett zöldségekhez: Kiegészítőként sült padlizsánhoz, cukkinikhez vagy paprikához.
Jó étvágyat ehhez a mennyei bazsalikomos pestóhoz!
Próbáltad már a medvehagymás pestót? Szintén mennyei: