A sárgabarackból (kajszibarackból) mennyei cukormentes dzsemet lehet készíteni. Dzsemként különösen nagy élvezetet jelent a téli és a tavaszi hónapokban, amikor már ill. még nem kapható semmilyen hazai friss gyümölcs. Egy-egy üveg kajszi ragyogó sárga színe és pompás illata napsütést csempész a borúsabb napokba is 🙂
Mivel nagyon magas a cukortartalma, édesíteni se szükséges. Én most a dzsem állaga miatt 15 dkg nyírfacukrot tettem 5 kg letisztított gyümölcshöz.
Tudtad, hogy a lekvár és a dzsem nem ugyanaz? A lekvár és a dzsem közötti különbségekről itt olvashatsz egy hasznos cikket.
Cukormentes sárgabarack dzsem hozzávalók
- 5 kg letisztított sárgabarack (kajszibarack)
- 25 g stabark növényi zselésítő por (Mi az a stabark?)
- 15-20 dkg nyírfacukor vagy eritrit
Hozzávalók a befőzéshez:
- 13 csavaros kisüveg (320 ml)
- természetes celofán (nem műanyag)
- nátrium-benzoát
Cukormentes sárgabarack dzsem elkészítése
- Az üvegek alaposan elmossuk, elöblítjük.
- A üvegeket a mikróban a legegyszerűbb csírátlanítani (fertőtleníteni): még vizesen behelyezzük őket a mikróba, majd száradásig mikrózzuk őket.
- A fedőket elmossuk, kifőzzük, majd egy tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni.
- A celofánt négyzet alakúra vágjuk, minden üveghez 2 darab szükséges.
- A barackot alaposan átmossuk, a hibás részeket kivágjuk. Közben vizet forralunk és a barackokat adagonként egy szűrő segítségével a forró vízbe mártjuk rövid ideig. Ezután lehúzzuk a héjukat és eltávolítjuk a magot belőlük.
- A nagyobbik részét kicsit szétnyomkodjuk, a maradékot kisebb darabokra vágjuk.
- A darabolt gyümölcsöt félreteszünk, a többit feltesszük főni.
- Ha már majdnem felforrt, belekeverjük a kevés nyírfacukorral elkevert stabarkot.
- Hozzáadjuk a félretett gyümölcsdarabokat is.
- Még 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a dzsemet a tűzről.
- Egyenként megtöltjük a csírátlanított üvegeket. Először félig, majd teljesen (nem kell színig önteni).
- A celofán egyik oldalát belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (a tartósítószer a száraz rétegek között van. A módszer Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül című könyvecskéjéből származik.).
- Végül szorosan rátekerjük a tetőt az üvegre.
- Ha elkészültünk az egészet száraz dunsztba tesszük, azaz ruhákba, paplanba burkoljuk kihűlésig (legalább 2-3 napra).
Tipp a sárgabarack dzsem készítéséhez
Mivel a tartósítószert nem keverjük a dzsembe, felbontás után egy héten belül érdemes elfogyasztani, hogy meg ne romoljon. Nálunk soha nem „éli meg” a sárgabarackdzsem az 1 hetet… Van, hogy az 1 napot se…
Olvasd el ezt a hasznos cikket is:
Dzsem vagy lekvár – Mi a különbség?