A sárgabarackból (kajszibarackból) mennyei cukormentes dzsemet lehet készíteni. Dzsemként különösen nagy élvezetet jelent a téli és a tavaszi hónapokban, amikor már ill. még nem kapható semmilyen hazai friss gyümölcs. Egy-egy üveg kajszi ragyogó sárga színe és pompás illata napsütést csempész a borúsabb napokba is 🙂
Mivel nagyon magas a cukortartalma, édesíteni se szükséges. Én most a dzsem állaga miatt 15 dkg nyírfacukrot tettem 5 kg letisztított gyümölcshöz.

Cukormentes sárgabarack dzsem hozzávalók

  • 5 kg letisztított sárgabarack (kajszibarack)
  • 25 g stabark növényi zselésítő por (Mi az a stabark?)
  • 15-20 dkg nyírfacukor vagy eritrit

Hozzávalók a befőzéshez:

  • 13 csavaros kisüveg (320 ml)
  • természetes celofán (nem műanyag)
  • nátrium-benzoát

Cukormentes sárgabarack dzsem elkészítése

  1. Az üvegek alaposan elmossuk, elöblítjük.
  2. A üvegeket a mikróban a legegyszerűbb csírátlanítani (fertőtleníteni): még vizesen behelyezzük őket a mikróba, majd száradásig mikrózzuk őket.
  3. A fedőket elmossuk, kifőzzük, majd egy tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni.
  4. A celofánt négyzet alakúra vágjuk, minden üveghez 2 darab szükséges.
  5. A barackot alaposan átmossuk, a hibás részeket kivágjuk. Közben vizet forralunk és a barackokat adagonként egy szűrő segítségével a forró vízbe mártjuk rövid ideig. Ezután lehúzzuk a héjukat és eltávolítjuk a magot belőlük.
  6. A nagyobbik részét kicsit szétnyomkodjuk, a maradékot kisebb darabokra vágjuk.
  7. A darabolt gyümölcsöt félreteszünk, a többit feltesszük főni.
  8. Ha már majdnem felforrt, belekeverjük a kevés nyírfacukorral elkevert stabarkot.
  9. Hozzáadjuk a félretett gyümölcsdarabokat is.
  10. Még 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a dzsemet a tűzről.
  11. Egyenként megtöltjük a csírátlanított üvegeket. Először félig, majd teljesen (nem kell színig önteni).
  12. A celofán egyik oldalát belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (a tartósítószer a száraz rétegek között van. A módszer Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül című könyvecskéjéből származik.).
  13. Végül szorosan rátekerjük a tetőt az üvegre.
  14. Ha elkészültünk az egészet száraz dunsztba tesszük, azaz ruhákba, paplanba burkoljuk kihűlésig (legalább 2-3 napra).

Tipp a sárgabarack dzsem készítéséhez

Mivel a tartósítószert nem keverjük a dzsembe, felbontás után egy héten belül érdemes elfogyasztani, hogy meg ne romoljon. Nálunk soha nem „éli meg” a sárgabarackdzsem az 1 hetet… Van, hogy az 1 napot se…

Olvasd el ezt a hasznos cikket is:

Dzsem vagy lekvár – Mi a különbség?