Cukormentes őszibarack dzsem – azaz az üvegbe zárt napsütés…
Nagyon szerencsés vagyok, ismét kaptam egy jó nagy adag gyümölcsöt ajándékba. Ezúttal gyönyörű színű és rendkívül illatos és zamatos őszibarackot. Egy részéből ez a szép, ragyogóan napsárga őszibarackdzsem készült. Ha télen kinyitod, akkor az illata és a színe biztos a meleget és a napsütést fogja az eszedbe juttatni 🙂
Mindössze 15 dkg nyírfacukor került az 5 kg letisztított őszibarackhoz 😀
Készítsd el Te is ezt a mennyei finom és ragyogó színű őszibarack dzsemet!
Cukormentes őszibarack dzsem
- 5 kg letisztított sárga húsú őszibarack
- 25 g stabark növényi zselésítő por (Mi az a stabark?)
- 15 – 20 dkg nyírfacukor (xilit) / eritrit
Hozzávalók a befőzéshez
- 13 csavaros kisüveg (320 ml)
- természetes celofán (nem műanyag)
- nátrium-benzoát
Cukormentes őszibarack dzsem elkészítés
- Az üvegek alaposan elmossuk, elöblítjük.
- A üvegeket a mikróban a legegyszerűbb csírátlanítani (fertőtleníteni): még vizesen behelyezzük őket a mikróba, majd száradásig mikrózzuk őket.
- A fedőket elmossuk, kifőzzük, majd egy tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni.
- A celofánt négyzet alakúra vágjuk, minden üveghez 2 darab szükséges.
- Az őszibarackokat alaposan átmossuk, lehúzzuk a héjukat és eltávolítjuk a magot belőlük.
- A nagyobbik részét kicsit szétnyomkodjuk, a maradékot kisebb darabokra vágjuk.
- A darabolt őszibarackot félreteszünk, a többit feltesszük főni.
- Ha már majdnem felforrt, belekeverjük a kevés nyírfacukorral elkevert stabarkot (cukor nélkül nehezebb a stabarkot a dzsembe keverni, de szépen lassan azért menni fog).
- Hozzáadjuk a félretett gyümölcsdarabokat is.
- Még 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a dzsemet a tűzről.
- Egyenként megtöltjük a csírátlanított üvegeket. Először félig, majd teljesen (nem kell színig önteni).
- A celofán egyik oldalát belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (a tartósítószer a száraz rétegek között van. A módszer Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül című könyvecskéjéből származik.).
- Végül szorosan rátekerjük a tetőt az üvegre.
- Ha elkészültünk az egészet száraz dunsztba tesszük, azaz ruhákba, paplanba burkoljuk kihűlésig (legalább 2-3 napra).
Olvasd el ezt a hasznos cikket is:
Tudtad, hogy a lekvár és a dzsem nem ugyanazt jelenti? A lekvár és a dzsem közötti különbségekről itt olvashatsz egy hasznos cikket.
A fagylaltot én is így készítem el. Köszönöm a dzsem receptet. A stabarkot hol lehet kapni?
Szívesen. Bioboltokban vagy webshopban. Keress rá a neten 🙂
Érdekes, hogy mennyit lehet erről mondani. Azt hittem, hogy nem jutok el a végéig, de az érvelés megfelelően vezetett és kellemes, és gyorsan olvasható. Várok még több olyan bejegyzést, amelynek hasonló értéke van 🙂