Cukormentes őszibarack dzsem – azaz az üvegbe zárt napsütés…

Nagyon szerencsés vagyok, ismét kaptam egy jó nagy adag gyümölcsöt ajándékba. Ezúttal gyönyörű színű és rendkívül illatos és zamatos őszibarackot. Egy részéből ez a szép, ragyogóan napsárga őszibarackdzsem készült. Ha télen kinyitod, akkor az illata és a színe biztos a meleget és a napsütést fogja az eszedbe juttatni 🙂

Mindössze 15 dkg nyírfacukor került az 5 kg letisztított őszibarackhoz 😀

Készítsd el Te is ezt a mennyei finom és ragyogó színű őszibarack dzsemet!

Cukormentes őszibarack dzsem

  • 5 kg letisztított sárga húsú őszibarack
  • 25 g stabark növényi zselésítő por (Mi az a stabark?)
  • 15 – 20 dkg nyírfacukor (xilit) / eritrit

Hozzávalók a befőzéshez

  • 13 csavaros kisüveg (320 ml)
  • természetes celofán (nem műanyag)
  • nátrium-benzoát

Cukormentes őszibarack dzsem recept

Cukormentes őszibarack dzsem elkészítés

  1. Az üvegek alaposan elmossuk, elöblítjük.
  2. A üvegeket a mikróban a legegyszerűbb csírátlanítani (fertőtleníteni): még vizesen behelyezzük őket a mikróba, majd száradásig mikrózzuk őket.
  3. A fedőket elmossuk, kifőzzük, majd egy tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni.
  4. A celofánt négyzet alakúra vágjuk, minden üveghez 2 darab szükséges.
  5. Az őszibarackokat alaposan átmossuk, lehúzzuk a héjukat és eltávolítjuk a magot belőlük.
  6. A nagyobbik részét kicsit szétnyomkodjuk, a maradékot kisebb darabokra vágjuk.
  7. A darabolt őszibarackot félreteszünk, a többit feltesszük főni.
  8. Ha már majdnem felforrt, belekeverjük a kevés nyírfacukorral elkevert stabarkot (cukor nélkül nehezebb a stabarkot a dzsembe keverni, de szépen lassan azért menni fog).
  9. Hozzáadjuk a félretett gyümölcsdarabokat is.
  10. Még 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a dzsemet a tűzről.
  11. Egyenként megtöltjük a csírátlanított üvegeket. Először félig, majd teljesen (nem kell színig önteni).
  12. A celofán egyik oldalát belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (a tartósítószer a száraz rétegek között van. A módszer Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül című könyvecskéjéből származik.).
  13. Végül szorosan rátekerjük a tetőt az üvegre.
  14. Ha elkészültünk az egészet száraz dunsztba tesszük, azaz ruhákba, paplanba burkoljuk kihűlésig (legalább 2-3 napra).

Olvasd el ezt a hasznos cikket is:

Tudtad, hogy a lekvár és a dzsem nem ugyanazt jelenti? A lekvár és a dzsem közötti különbségekről itt olvashatsz egy hasznos cikket.