Sokan kérdezitek, hogyan lettem vegán. Így most röviden összefoglalom, hogy mi minden vezetett oda, hogy végül a növényi étrend mellett döntöttem.

Ha a vegán életmód előnyeiről szeretnél többet tudni, akkor ajánlom neked a Vegán életmód előnyei 5 pontban írásomat is.

Hogyan lettem vegán? – Első próbálkozások

Elöljáróban annyit, hogy többször is nekifutottam a húsmentes életmódnak. De valamiért mindig „elbuktam”. Pedig akkoriban „csak” vegetáriánus szerettem volna lenni, nem is vegán.

Mindig is volt bennem késztetés a húsmentes táplálkozás iránt. Húsz évesen is volt olyan időszakom, amikor nem ettem húst. Pedig akkoriban nem igen tudtam még azt sem, hogy mi fán terem a vegetarianizmus. A veganizmusról pedig egyáltalán nem is hallottam.

Furcsa volt nekem ez az egész. Falusi lányként a hagyományos kosztot ettem én is, azaz húst, fehér kenyeret, finom lisztes-cukros sütiket és egyéb nem túl egészséges dolgokat. Nem mondom, hogy szerettem, de nem létezett számomra más alternatíva, hiszen ebbe nőttem bele. Biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül 🙂

Ami egyértelmű volt a számomra, hogy nagyon szeretem a friss gyümölcsöket és zöldségeket. Amikor tehettem ezeket „legeltem” a fáról vagy ahol éppen megtermett 🙂 A mai napig megmaradt ez a szokásom: első számú kedvenceim még mindig a friss gyümölcsök, utána pedig a friss zöldségek következnek.

Emlékeim szerint később (legalább) kétszer döntöttem a vegetáriánus életmód mellett. Éreztem, hogy nem jó nekem a hagyományos étrend. A legfőbb problémám az volt vele, hogy túlságosan leterhelt, elnehezített és lelassított. Nem volt kellemes érzés.

Minden alkalommal el is buktam. Részben azért, mert nagyon nehéz volt a számomra egyedül vegetáriánusnak lenni a családban és az ismerősök körében. Rengeteg nehézséggel szembesültem és érzelmileg is nagyon megviselt a kirekesztettség érzése (ez azért nem biztos, hogy teljesen megalapozott volt, valószínűleg döntően belső vívódás volt csupán). És volt olyan időszak is, amikor a munkám miatt nagyon nehezen tudtam megoldani, hogy mindennap vega ételt fogyasszak.

Hogyan lettem vegán? – A döntés

Nagyjából 5 évvel ezelőtt döntöttem el, hogy vegán leszek, azaz kizárólag növényi ételeket fogok fogyasztani.

A döntés a legutolsó diétám után született meg. Már évek óta tudtam, hogy nem jó az, amit csinálok és saját magam ellen hozok döntéseket. Éreztem, hogy számomra nem megfelelőek a „diétásnak” mondott ételek és elfogadtam, hogy ki kell lépnem a komfortzónámból, ha jól szeretném magam érezni és egészséges szeretnék lenni, maradni a jövőben. Az egész életmódváltást ezért kezdtem el, akkor meg miért is követném mások elképzeléseit? Hogy mi jó a számunkra, végül is mi magunk érezzük a legjobban, nem igaz?

Ezúttal ez a felismerés minden akadályt elsöpört. Bejelentettem, hogy mától kezdve csupán növényeket eszem. És azóta tartom magam ehhez. Az elején volt egy kis bizonytalankodás a „nem vegán” környezetem miatt, ami inkább az én belső vívódásom volt, hogy elfogadjam a döntésemet (és ezzel együtt saját magamat is). Másrészt a vegán táplálkozás annyira új volt a számomra, hogy az elején féltem attól is, hogy valamit rosszul fogok csinálni és esetleg megbetegszem (hiánybetegségek, fehérjehiány és más a neten terjengő mítoszok).

És persze az is nehézséget okozott, hogy korábban kijelentettem, hogy én biztos nem leszek vegán. Mert azt biztos nem lehet kibírni. Így egy saját magam által állított korlátot is át kellett lépnem: Először is el kellett hinnem, hogy lehet élni vegánként és hogy képes vagyok kitartani a döntésem mellett.

Az elmúlt 5 évben sok tapasztalatra tettem szert. Ahogy mondani szokták: Kaptam hideget és meleget is 🙂

A vegán étrenddel és az átállással kapcsolatos személyes tapasztalataimat a Vegán étrend előnyei és a Vegán étrend hátrányai cikkben osztottam meg.

Hogyan lettem vegán? –  Mi a helyzet most?

Az elmúlt 5 évben tovább finomodott az életmódom. Ha őszinte akarok lenni, akkor lélekben soha nem sikerült vegánná válnom. Nekem egyszerűen túl szűkek bármilyen rendszer keretei… Egyszerűen szeretek szabadon tapasztalni és létezni (mint minden izmusnak, a veganizmusnak is megvannak a keretei, szabályai, amelyekhez nem tudok és nem is szeretnék alkalmazkodni).

Joggal kérdezheted, hogy miért használom mégis a vegán szót? Mert így egyszerűbb, mint minden alkalommal részletesen kifejteni, hogy hogyan élek is pontosan. Akit érdekel, úgyis megkérdezi, ill. egy-egy mélyebb beszélgetés alkalmával úgyis fény derül a dologra 🙂

De visszatérve az előző gondolatmenetre: Szeretem megtapasztalni a dolgokat és ez alapján kialakítani azt az életmódot, étkezést vagy bármi mást, amiben, amivel a legjobban tudok létezni. Ez pedig folyamatosan változik, hisz mi magunk is folyamatosan változunk. Ehhez szükségeltetik némi bátorság, de úgy tűnik, nagyon megéri új dolgokba belevágni.

Lényeg a lényeg, mostanság növényi koszton élek. Azaz nem eszem állati eredetű dolgokat (tej, tojás, hús), kivéve a mézet. Ezt választottam és számomra most ez a legoptimálisabb és pont.

Magas az energiaszintem, nincs túlsúlyom, soha nem vagyok beteg, elégedett vagyok az életmódommal, imádok növényi ételeket és sütiket készíteni, és ezt másoknak is megtanítani. Mi kell még ennél több?

Az állatokat is nagyon kedvelem, ezért nem szívesen bántanám őket (kivéve ha az életem múlna rajta). De ez igaz embertársaimra is. Had’ járja mindenki a saját útját.

Milyen alapon gondolhatnám azt, hogy az én életmódom különb, jobb vagy netalán egészségesebb bárkiénél?

A fenti kép a tegnapi főzőtanfolyamon készült, ahol finom ételeket és egymás nézeteit tapasztalhattuk egymás kölcsönös örömére 🙂

Szép napot: Szilvi