A hajdina – más néven pohánka – egy szuper egészséges, gluténmentes alternatív gabona. Nem csak egészséges a hajdina, de nagyon finom is!
A hajdina elkészítése igen egyszerű, hiszen a rizshez és a köleshez hasonlóan készítjük el (a köles elkészítéséről itt olvashatsz részletesen).
Ebben a cikkben egy alap hajdina recept, a párolt hajdina elkészítését nézzük meg. A cikk végén találsz további hasznos tippeket, hogy milyen ételeket tudsz készíteni a hajdinából.
Hajdina elkészítése
- A hajdina elkészítéséhez először mérd ki, majd mosd át a hajdinát.
- Öntsd a hajdinára a forró vizet és add hozzá a sót is.
- Tedd fel főni a hajdinát! A hajdina akkor van készen, ha felszívta a vizet. A hajdina főzési ideje kb. 15 perc.
- Hagyd állni a hajdinát 10-15 percig, majd lazítsd fel villával a hajdinát, hogy szép pergős legyen!
Párolt hajdina
- 20 dkg hajdina
- 4 dl víz
- só ízlés szerint
Párolt hajdina elkészítése
A párolt hajdina elkészítése a hajdina elkészítése pontnak megfelelően történik.
Ez a mennyiségű hajdina 2-4 adagnak felel meg az étel fajtájától és étvágytól függően 🙂
Hajdina elkészítése Videó
Nézd meg, hogyan készült a párolt hajdina itt: Hajdina elkészítése VIDEÓ ITT
Mire jó a hajdina?
A hajdina felhasználása igen sokrétű. Több között erre használhatod fel a hajdinát:
- Hajdina köret: A hajdinából szuper köreteket készíthetsz. A párolt hajdina önmagában is nagyon jó, de még finomabb, ha zöldségekkel és fűszerekkel is gazdagítod!
- Hajdina rakott ételekhez: Kedvenc rakott ételedet hajdinával is elkészítheted.
- Hajdina levesbetét: Tészta helyett hajdinát is használhatsz levesbetétként. Ehhez készítsd el a fenti párolt hajdinát, majd tálald a kedvenc levesedhez!