Még nem tudod, hogy mi a köles? Semmi gond! A következő írásból megtudatsz minden fontos tudnivalót a kölessel kapcsolatban!

A köles a bulgurhoz és a kuszkuszhoz hasonlóan mint egészséges alapanyag egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Ha köles recepteket keresel, a köles receptek gyűjteményét itt találod.

Hasznos időtöltést kívánok!

Köles – Tartalomjegyzék

1. Mi a köles?
2. A köles története dióhéjban
3. Egészséges-e a köles?
4. Gluténmentes-e a köles?
5. Hántolt köles, hántolatlan köles: Mi a különbség?
6. Aranyköles, barnaköles (vadköles): Mi a különbség?
7. Köles összetétele
7.1 Köles kalóriatartalma
7.2 Köles szénhidráttartalma
7.3 Köles fehérjetartalma
7.4 Köles zsírtartalma
7.5 Köles rosttartalma
7.6 Köles vitamintartalma
7.7 Köles gluténtartalma
7.8 Köles glikémiás indexe
8. Köles ára
9. Köles vagy rizs?
10. Köles vagy bulgur?
11. Köles vagy kuszkusz?
12. Köles elkészítése

1. Mi a köles?

A köles tápláló, magas fehérjetartalmú alternatív gabonaféle. A növények közül a köles az egyik legértékesebb fehérjeforrás, így vegetáriánusoknak és vegánoknak kifejezetten javasolt a fogyasztása.

A köles nem egy új gabona, hanem sokkal inkább egy újra felfedezett gabona, amely mostanság egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

2. A köles története dióhéjban

  • A köles az egyik legősibb gabonaféle. Már Kr. e. 7000-ben fellelhető volt, az ókorban Ázsiában és Euróban egyaránt termesztették. A középkorban szintén elterjedt volt, kölesből nagy mennyiségeket tároltak be várakba és városokba, így a köles éhínség idején megmentette az ott lakókat az éhezéstől vagy éhenhalástól.
  • Európában a köles termesztése a burgonya és a kukorica termesztése miatt a 17. században egyre inkább háttérbe szorult, amit más nagyobb hozamú gabonafélék – mint a búza és a rozs – termesztése még inkább felgyorsított. A 18. század folyamán a köles másodrangú gabonává vált.
  • A világ köles termésének 90%-át Afrikában és Ázsiában termesztik (elsősorban India, Nigéria, Niger), ahol a szárazságtűrő és igénytelen köles az egyik legfontosabb alapvető élelmiszernek számít (Magyarországon is termesztenek kölest, bár nagyon kis területen).

3. Egészséges-e a köles?

A köles kifejezetten egészséges gabona:

  • A köles kiváló antioxidáns
  • A köles lúgosító gabona.
  • A köles szépíti a bőrt.
  • A köles csökkenti a koleszterinszintet.
  • A köles erősíti az immunrendszert, így lábadozóknak és kismamáknak is jót tesz ez a sokoldalú gabonaféle.
  • A köles melegítő gabona (vagyis melegíti a szervezetünket), ezért télen vagy hűvösebb időszakokban szintén érdemes kölest ennünk.

4. Gluténmentes-e a köles?

A köles alapjában véve gluténmentes gabonaféle. Ha gluténtartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben csomagolják, akkor más gluténtartalmú gabonákról kerülhet glutén a kölesre (“gluténszennyezett”).

5. Hántolt köles, hántolatlan köles: Mi a különbség?

A hántolt köles az a köles, amelyet megfosztanak a külső héjától. A boltokban kapható sárga színű köles az aranyköles hántolt változata.

A hántolatlan köles az a köles, amelyet nem hántolnak. Hántolatlan kölesként barnakölest (vadköles) vásárolhatunk.

6. Aranyköles, barnaköles (vadköles): Mi a különbség?

Az aranyköles a legelterjedtebb kölesfajta, amelyet hántolt formában vásárolhatunk meg. Az aranykölest muszáj hántolni, mert kemény héja nem alkalmas étkezésre. Őrölve köleslisztként is beszerezhetjük.

A barnaköles vagy vadköles héját nem szükséges eltávolítani, így tápanyagértéke jóval magasabb, mint az aranykölesé. Őrölve, barnaköles lisztként is megvásárolhatjuk.

A sárga köles és a barna köles mellett létezik vörös és fehér köles is.

Mi a köles?


7. Köles összetétele

7.1 Köles kalóriatartalma

350 kcal / 100 gramm köles

7.2 Köles szénhidráttartalma

68,8 g szénhidrát / 100 gramm köles

7.3 Köles fehérjetartalma

9,5 g fehérje / 100 gramm köles

A növények közül a köles az egyik legértékesebb fehérjeforrás, így vegetáriánusoknak és vegánoknak kifejezetten javasolt a fogyasztása.

7.4 Köles zsírtartalma

3,9 g zsír / 100 gramm köles

7.5 Köles rosttartalma

8,5 g rost / 100 gramm köles

7.6 Köles vitamintartalma, köles ásványianyag-tartalma

A köles magnéziumban, B-vitaminban (B1, B3, B5, B6), vasban, kovasavban. A köles rostokban is gazdag (ld. lentebb: köles rosttartalma).

7.7 Köles gluténtartalma

A köles alapvetően gluténmentes, így a gluténtartalma 0.

A köles alapjában véve gluténmentes gabonaféle. Ha gluténtartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben csomagolják, akkor más gluténtartalmú gabonákról kerülhet glutén a kölesre (“gluténszennyezett”).

7.8 Köles glikémiás indexe

Köles GI: 71

8. Köles ára

A köles ára kilónként kb. 800-900 Ft.

9. Köles vagy rizs?

A köles kiváló helyettesítője és egészségesebb alternatívája a fehér rizsnek. Változatos és finom köreteket vagy akár desszerteket is készíthetsz belőle. A köles kifejezetten egészséges, így érdemes bevezetned az étrendedbe.

10. Köles vagy bulgur?

A bulgur tartalmaz glutént, így a köles akkor jobb megoldás a számodra, ha gluténérzékeny vagy. Ha nem vagy gluténérzékeny, akkor érdemes a kölest, a kuszkuszt és a bulgurt felhasználva használnod, hogy minél változatosabban étkezz.

11. Köles vagy kuszkusz?

A kuszkusz tartalmaz glutént, így a köles akkor jobb megoldás a számodra, ha gluténérzékeny vagy. Ha nem vagy gluténérzékeny, akkor érdemes a kölest, a kuszkuszt és a bulgurt felhasználva használnod, hogy minél változatosabban étkezz. A kuszkusz elkészítése szuper egyszerű, így érdemes kipróbálnod a kuszkuszt is!

12. Köles elkészítése

Ha a köles elkészítése érdekel, olvasd el a köles elkészítése című cikket!

Ha valami újra vágysz, mindenképp próbáld ki a kölest!