A márványos bejgli szuper jól mutat, no és persze szuper finom is! A legnagyobb élmény pedig, ha te magad készíted el.
Ha nem készítettél még eddig vagy esetleg nem tudtál tökéletes márványos bejglit készíteni, akkor ez az írás nagy segítségedre lesz 🙂
A bejgli úgy az igazi, ha gyönyörű márványos a teteje, nem igaz?
Ezt a márványos bejglit ajándékba is készítettem egyszer, mert szerettem volna meglepni a barátokat, családtagokat igazi márványos bejglivel. A siker tökéletes volt, mert azt hitték, hogy vettem valahol…
Mint látni fogod, egyáltalán nem nehéz márványos bejglit sütni. Főleg, hogy most már tudod, hogyan kell 🙂
Láss is neki!
Márványos bejgli
- Mennyiség: 2 nagy rúd márványos bejgli
- Márványos bejgli sütési hőfok: 200 fok
- Márványos bejgli sütési idő: 30-35 perc
Márványos bejgli hozzávalók
- 30 dkg fehér tönkölyliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5 dkg porcukor
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 1 dkg élesztő
- 1 tk cukor / méz
- csipet só
Mákos töltelék hozzávalók:
- 20 dkg darált mák
- 1 citrom lereszelt héja és leve
- 10 dkg cukor
- 1-2 ek szilvalekvár
- 1 mk fahéj
Diós töltelék hozzávalók:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 0,5 dl tej
- 1-2 ek baracklekvár
Márványos bejgli elkészítése
- A márványos bejgli tésztájához először keverd össze a lisztet, a porcukrot és a csipet sót.
- A tejben keverd el a cukrot vagy a mézet, morzsold bele az élesztőt, majd hagy felfutni az élesztőt.
- A hideg vajat (margarint) vágd kockákra morzsold össze a liszttel.
- Most készíts egy mélyedést a lisztbe és öntsd bele az élesztős tejet és a tojást.
- Gyúrd össze a márványos bejgli tésztáját. Ha túl száraz, adhatsz még hozzá egy kis tejet. Ha túl ragacsos, akkor még jöhet hozzá egy kis liszt. A márványos bejgli tésztája akkor jó, ha rugalmas, jól formázható és nem ragad.
- Oszd a márványos bejgli tésztáját 2 részre és tedd a hűtőbe.
- Márványos bejgli töltelék elkészítése: A mákos töltelékhez daráld le a mákot, majd keverd hozzá a mákos töltelék többi hozzávalóját. Ha esetleg száraz a mákos töltelék, akkor tehetsz még hozzá szilvalekvárt. A diós töltelékhez daráld le a diót, majd keverd hozzá a többi hozzávalót is.
- A márványos bejgli elkészítéséhez nyújtsd ki a tészta felét kb. 25 X 30 cm nagyságúra, majd oszd szét rajta a mákos tölteléket. Hajtsd fel a két végét, majd óvatosan csavard fel.
- Tedd a márványos bejglit sütőpapírral kibélelt tepsire és szurkáld meg.
- Készítsd el a 2. rúd márványos bejglit a diós töltelékkel.
- Verd simára a tojásfehérjét, majd ecsettel vékonyan kend meg a bejglik tetejét. Hagyd megszáradni márványos bejgli első rétegét. Ha megszáradt az első réteg, jöhet a második vékony réteg. Ezt is hagyd megszáradni. Ha szeretnél többet tudni a márványos réteg elkészítéséről, olvasd el a márványos bejgli 3 titka cikkemet is.
- Tedd a két márványos bejglit 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 30-35 perc alatt világos aranybarnára.
Jó étvágyat a márványos bejglihez!