A márványos bejgli szuper jól mutat, no és persze szuper finom is! A legnagyobb élmény pedig, ha te magad készíted el.

Ha nem készítettél még eddig vagy esetleg nem tudtál tökéletes márványos bejglit készíteni, akkor ez az írás nagy segítségedre lesz 🙂

A bejgli úgy az igazi, ha gyönyörű márványos a teteje, nem igaz?

Ezt a márványos bejglit ajándékba is készítettem egyszer, mert szerettem volna meglepni a barátokat, családtagokat igazi márványos bejglivel. A siker tökéletes volt, mert azt hitték, hogy vettem valahol…

Mint látni fogod, egyáltalán nem nehéz márványos bejglit sütni. Főleg, hogy most már tudod, hogyan kell 🙂

Láss is neki!

Márványos bejgli

  • Mennyiség: 2 nagy rúd márványos bejgli
  • Márványos bejgli sütési hőfok: 200 fok
  • Márványos bejgli sütési idő: 30-35 perc
Márványos bejgli recept

Márványos bejgli hozzávalók

  • 30 dkg fehér tönkölyliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tk cukor / méz
  • csipet só

Mákos töltelék hozzávalók:

  • 20 dkg darált mák
  • 1 citrom lereszelt héja és leve
  • 10 dkg cukor
  • 1-2 ek szilvalekvár
  • 1 mk fahéj

Diós töltelék hozzávalók:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl tej
  • 1-2 ek baracklekvár

Márványos bejgli elkészítése

  1. A márványos bejgli tésztájához először keverd össze a lisztet, a porcukrot és a csipet sót.
  2. A tejben keverd el a cukrot vagy a mézet, morzsold bele az élesztőt, majd hagy felfutni az élesztőt.
  3. A hideg vajat (margarint) vágd kockákra morzsold össze a liszttel.
  4. Most készíts egy mélyedést a lisztbe és öntsd bele az élesztős tejet és a tojást.
  5. Gyúrd össze a márványos bejgli tésztáját. Ha túl száraz, adhatsz még hozzá egy kis tejet. Ha túl ragacsos, akkor még jöhet hozzá egy kis liszt. A márványos bejgli tésztája akkor jó, ha rugalmas, jól formázható és nem ragad.

    Márványos diós bejgli

    Az elkészült márványos diós bejgli

  6. Oszd a márványos bejgli tésztáját 2 részre és tedd a hűtőbe.
  7. Márványos bejgli töltelék elkészítése: A mákos töltelékhez daráld le a mákot, majd keverd hozzá a mákos töltelék többi hozzávalóját. Ha esetleg száraz a mákos töltelék, akkor tehetsz még hozzá szilvalekvárt. A diós töltelékhez daráld le a diót, majd keverd hozzá a többi hozzávalót is.
  8. A márványos bejgli elkészítéséhez nyújtsd ki a tészta felét kb. 25 X 30 cm nagyságúra, majd oszd szét rajta a mákos tölteléket. Hajtsd fel a két végét, majd óvatosan csavard fel.
  9. Tedd a márványos bejglit sütőpapírral kibélelt tepsire és szurkáld meg.
  10. Készítsd el a 2. rúd márványos bejglit a diós töltelékkel.
  11. Verd simára a tojásfehérjét, majd ecsettel vékonyan kend meg a bejglik tetejét. Hagyd megszáradni márványos bejgli első rétegét. Ha megszáradt az első réteg, jöhet a második vékony réteg. Ezt is hagyd megszáradni. Ha szeretnél többet tudni a márványos réteg elkészítéséről, olvasd el a márványos bejgli 3 titka cikkemet is.
  12. Tedd a két márványos bejglit 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 30-35 perc alatt világos aranybarnára.

Jó étvágyat a márványos bejglihez!