A bulgur elkészítése nagyon egyszerű és gyors (a bulgurnál talán csak a kuszkusz elkészítése egyszerűbb).

A bulgur nagy előnye a rizzsel szemben (főleg a fehér rizzsel szemben), hogy a szemek soha nem tapadnak össze. A pergős bulgur elkészítése egyáltalán nem jelent gondot, míg a pergős rizs elkészítése már megkíván némi gyakorlatot. Így a bulgur elkészítése kezdő konyhatündéreknek is kifejezetten ajánlott 🙂

Ebben a cikkben a bulgur főzésének 2 lehetséges módját mutatom meg neked: a bulgur főzésének legegyszerűbb módját (Bulgur főzése 1. verzió) és az általam leginkább kedvelt leggyorsabb módját (Bulgur főzése 2. verzió).

Ha több bulgur receptet szeretnél, akkor a bulgur recepteket itt találod. Ha a bulgurról szeretnél többet találni, akkor olvasd el a Bulgur 9 pontban cikkemet is.

Bulgur elkészítése – Tartalomjegyzék

Bulgur főzése
Bulgur főzése hozzávalók
Bulgur főzése 1. verzió
Bulgur főzése 2. verzió
Bulgur főzése lépésről lépésre
Bulgur főzése videó

Bulgur főzése

  • Mennyiség: 2-4 adag (étvágytól és az étel fajtájától függően)
  • Bulgur főzési idő: kb. 15-20 perc

bulgur főzése

Bulgur főzése hozzávalók

  • 20 dkg bulgur
  • 4 dl víz
  • só, bors

Bulgur főzése 1. verzió

A bulgur “hivatalos” elkészítési módja szerint a bulgurt nem kell főzni. Azaz elegendő csupán forró vízzel felönteni és állni hagyni.

Bulgur főzése 2. verzió

A bulgurt a gyorsaság (és a megszokás) kedvéért szoktam 10 percig főzni, majd ezt követően állni hagyni. Korábban nem tudtam, hogyan kell “hivatalosan” bulgurt főzni, próbáltam így is, meg úgyis, és végül a “nem hivatalos” 10 perces főzéses módszer mellett maradtam.

Próbáld ki mindkét bulgur főzési módot, így kiderül, hogy számodra melyik a praktikusabb 🙂

Bulgur főzése lépésről lépésre

  1. Mérd ki a bulgurt és forralj fel kétszeres mennyiségű vizet (bulgur víz arány 1:2, azaz bögrében mérve 1 bögre bulgurhoz 2 bögre víz kell).

    Bulgur főzése

    Forralj vizet és közben mérd ki a bulgurt!

  2. Öntsd fel a bulgurt a forró vízzel, adj hozzá pici sót.

    Bulgur főzése

    Öntsd fel a bulgurt forró vízzel!

  3. Fedd le a bulgurt és hagyd 15-20 percig állni, hogy a bulgur megszívhassa magát. Ha gyorsítani akarsz a folyamaton, akkor párold a bulgurt fedő alatt 10 percig, majd hagyd 10 percig pihenni. Én általában a bulgur utóbbi elkészítési módját választom.

    Bulgur főzése

    Lazítsd fel a párolt bulgurt villával!

  4. El is készült a párolt bulgur. Már csak annyi dolgod van, hogy a bulgurt fellazítod egy villával.

Bulgur elkészítése videó

Ebben a videóban meg is nézheted, hogy készítsd el tökéletesen a bulgurt 🙂