Ez a  vöröslencse bolognai szuper finom és szuper egészséges, így nem is csoda, hogy 2016. március 19-én kiváló díjat nyert a „Főzz másképpen” diétás receptversenyen!

A vöröslencse bolognai receptemet már ismerhetted, hiszen 2016. január végén a FEM3 Café műsorában már elkészítettem. Még hozzá finom vörösboros alappal és enyhén indiai fűszerezéssel. A vöröslencse bolognai Czippán Anettnek és Berki Krisztiánnak is nagyon ízlett.

A diétás receptverseny döntőjében interjút is készítettek velem, amelyben az életmódváltásról és egészségtudatos életmódról kérdeztek, az interjú videóját itt nézheted meg.

A „Főzz másképpen” diétás receptverseny alkalmából módosítottam a recepten: vörösbor nélkül és inkább az olaszos ízvilágnak megfelelően készítettem el.

Vöröslencse bolognai - Kiváló díj a Főzz másként diétás receptversenyen

Vöröslencsés bolognai – Kiváló díj a Főzz másképpen diétás receptversenyen

Ez a vöröslencse bolognai abban különbözik az eredeti bolognaitól, hogy hús helyett vöröslencsével készül. Azaz vegetáriánus ill. vegán bolognai receptről van szó.

Ennek előnye, hogy ez az étel egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű zsiradékokat, így jótékonyan hat a szív-és érrendszerre. Az ízélmény a finom fűszerezésű, különleges, igazán szaftos paradicsommártásnak köszönhetően megmarad.

A magyar lakosság nagyon sok húst fogyaszt, így fontosnak tartom, hogy minél több finom, húsmentes ételt kerüljön az asztalra. Mivel ezt az ételt könnyen és gyorsan el lehet készíteni, az alapanyagokat egyszerűen be lehet szerezni és az áruk is kedvező, sokan kedvet kaphatnak az elkészítéséhez.

Tanuld meg velünk Te is, hogyan készítsd el ezt a finom és diétás vöröslencse bolognait!

Vöröslencse bolognai hozzávalók

  • 20 dkg vöröslencse
  • 1 db hámozottparadicsom-konzerv
  • 6 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 db zellerszár
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • oregánó, kakukkfű, bazsalikom
  • só, bors
  • tészta: kb. 10-15 dkg/fő

Vöröslencse bolognai elkészítése

  • A vöröslencse bolognaihoz először lereszeljük a hagymát és kevés zsiradékon elkezdjük dinsztelni.
  • Közben lereszeljük a sárgarépát, a zellerszárat és a fokhagymát is, majd hozzáadjuk a vöröshagymához.
  • Kicsit pároljuk, majd enyhén sózzuk, borsozzuk.
  • Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a vöröslencsét, nagyjából kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük és főzni kezdjük.
  • Hozzáöntjük a vöröslencse bolognai zöldséges alaphoz a paradicsomkonzervet és a paradicsompürét is.
  • A vöröslencse bolognai mártást addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul.
  • Ellenőrizzük a vöröslencse bolognai mártás ízét, ha még szükséges, fűszerezzük még.
  • A tésztát a csomagoláson található leírás alapján megfőzzük.

Vöröslencse bolognai a FEM3 Café-ban

Ezt a vöröslencsés bolognai spagettit a FEM3 Café-ban főztem meg. Krisztiánnal és Anettel nemcsak a bolognai készítéséről, de a diétázásról is beszélgettünk. A spagetti jól vizsgázott, így Neked is sok szeretettel ajánlom az elkészítését.

Vöröslencse bolognai videó 1. rész

Vöröslencse bolognai videó 2. rész