Ezúttal egy nagyon finom, húsmentes rakott karfiolt szeretnék neked mutatni: Ezt a vegetáriánus rakott karfiolt hús és fehér rizs helyett vöröslencsével és bulgurral készítheted el.
Ez a nagy adag, kiadós rakott étel, nemcsak finom, de nagyon tápláló is, hiszen tápanyagokban gazdag vöröslencsét és bulgurt tartalmaz. A vöröslencse elkészítéséről, pozitív hatásairól itt olvashatsz. A bulgurról pedig itt tudhatsz meg hasznos dolgokat: Bulgur 9 pontban: Mi az a bulgur és mire jó? vagy a bulgur felhasználásáról itt: A bulgur felhasználása – 7 szuper tipp
Próbáld ki te is ezt a finom húsmentes ételt 🙂
Rakott karfiol vöröslencsével
Mennyiség: 5-6 adag
Sütési hőfok: 200 fok
Sütési idő: 35-40 perc
Vöröslencsés rakott karfiol hozzávalók
- 25 dkg vöröslencse
- 20 dkg bulgur
- 1 nagy karfiol (kb. 1,5 kg)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy tejföl (vegán változathoz: vegán tejföl, házi készítésű vegán tejföl receptek itt: 5 szuper vegán tejföl recept
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 2-3 mk curry
- 1-2 mk kurkuma
- 1 ek étolaj
- só, bors
- szezámmag
Vöröslencsés rakott karfiol elkészítése
- A bulgurt 2-szeres mennyiségű vízben fedő alatt megfőzzük (Bulgur főzése). Ha elkészült, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjét.
- A karfiolt rózsáira szedve kicsit sózott vízben roppanósra főzzük.
- A felaprított vöröshagymát megpirítjuk, majd rászórjuk a curryt és a kurkumát, sózzuk, borsozzuk.
- Ráöntjük a vöröslencsét, felöntjük annyi vízzel, hogy kissé ellepje, majd fedő alatt kb. 15-20 percig főzzük. Közben ellenőrizzük, hogy elég-e a víz. Szükség esetén még öntünk a vörös lencséhez vizet. A lencse úgy jó, ha a végén csak kevés vizet tartalmaz, azaz sűrű és nem híg.
- A vöröslencséhez hozzákeverjük a tejföl 1/3 részét, majd fűszerezzük még, ha szükséges.
- A bulgurt tepsibe, jénai vagy porcelán tálba simítjuk, ráöntjük a vöröslencsét, arra pedig ráhalmozzuk a karfiolt.
- A megmaradt tejföllel megkenjük a rakott karfiol tetejét, majd megszórjuk egy kis szezámmaggal.
- A vöröslencsés rakott karfiolt 200 fokon 35-40 percig sütjük.