Tudtad, hogy a szilvabefőttet nem muszáj agyoncukrozni és szalicillel eltenni, hogy elálljon? Persze a cukorszirup és a szalicil tartósít… Kár, hogy mindkettő nagyon-nagyon egészségtelen…
Ha még nem tudod, hogy miért egészségtelen a fehér cukor vagy a szalicil, olvass tovább itt:
A szilvabefőttet és más befőttet is a következő módszerrel szoktam készíteni.
A kompótos befőzési módszer előnye (száraz dunszt), hogy a gyümölcs állagát kevésbe tapasztalt konyhatündérkék is jobban el tudják találni, mint a vizes dunsztolásnál (befőtteket vízfürdőben gőzöljük-főzzük).
Igenis lehet befőttet cukor és szalicil nélkül is készíteni úgy, hogy a befőtt hosszú ideig elálljon. A kamrám polcán van olyan 3 éves meggybefőtt, amit csak steviával és a két celofánlapos módszerrel tettem el, és még mindig bírja 🙂
A befőtt sajnos nem vagy csak nagyon kevés vitamint tartalmaz, így a befőtt semmi esetre sem helyettesíti a friss gyümölcsök fogyasztását. Alkalmanként, desszert gyanánt fogyasztva azonban valóban örömet okozhat egy-egy finom szilvabefőtt, meggybefőtt, barackbefőtt, főleg a hideg és sötét téli hónapokban…
Cukormentes szilvabefőtt hozzávalók
- kb. 0,5 kg szilva / 1 db üveg
- stevia/nyírfacukor/eritrit ízlés szerint
- víz
Egyéb hozzávalók
- 720 ml-es üvegek
- celofán
- nátrium-benzoát (nem keverjük a befőttbe)
Cukormentes szilvabefőtt elkészítése
- Az üvegek alaposan elmossuk, elöblítjük.
- A üvegeket a mikróban a legegyszerűbb csírátlanítani (fertőtleníteni): még vizesen behelyezzük őket a mikróba, majd száradásig mikrózzuk őket.
- A fedőket elmossuk, kifőzzük, majd lefelé fordítva tiszta konyharuhán hagyjuk őket megszáradni.
- A celofánt négyzet alakúra vágjuk, minden üveghez 2 darab szükséges.
- A szilvát alaposan átmossuk, ketté vágjuk és kimagozzuk. A szilva ne legyen túl érett, túl puha, legyen inkább kicsit keményebb (de ne éretlen!). A túl érett vagy hibás külsejű szilva miatt a szilvabefőtt megromolhat!
- Egy üveget lazábban teleteszünk szilvával és felöntjük vízzel. A vizet mérőkancsóba átöntjük és megnézzük, hogy mennyi víz fért bele egy üvegbe. Ha ezzel megvagyunk, akkor a kapott vízmennyiséget felszorozzuk annyival, ahány üveg szilvabefőttet szeretnénk eltenni (ezt az üveget még egyszer csírátlanítani kell!)
- A szilvát felöntjük a kiszámolt vízmennyiséggel és elkezdjük úgy főzni, mintha kompótot főznénk. Ízlés szerint édesítjük a szilvát.
- A szilvát felforraljuk és szinte azonnal el is zárjuk alatta a gáztűzhelyet, nehogy szétfőjjön.
- Tiszta merőkanállal egyenként megtöltjük a csírátlanított üvegeket. Először a szilvát szedjük az üvegbe, majd rászedjük a szilva levét (nem kell színig tölteni). Fontos, hogy a szilva forrón kerüljön az üvegekbe!
- A celofán egyik oldalát belemártjuk egy tányérkába öntött vízbe és a vizes felével az üvegre helyezzük és kifeszítjük rajta. Szórunk rá késhegynyi nátrium-benzoátot, majd egy újabb vizes celofánt teszünk rá, úgy hogy a vizes fele van felül (a tartósítószer a száraz rétegek között van. A módszer Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül című könyvecskéjéből származik.).
- Végül szorosan rátekerjük a tetőt az üvegre.
- Ha elkészültünk a szilvabefőttet száraz dunsztba tesszük, azaz ruhákba, paplanba burkoljuk kihűlésig (legalább 2-3 napra).
Jó befőzést és egészséget kívánok!