Kókuszos-szedres túrótorta kókuszlisztből és nyílgyökérlisztből készült gluténmentes piskótával, könnyű túrókrémmel.
A szedres gyümölcsréteg főzés nélkül készül, így a megőrizzük a szeder tápanyagtartalmát és megmarad a gyümölcs természetes íze is. A túrókrém a kókuszkrémtől válik krémessé és kapja enyhén kókuszos ízét.
A nyílgyökérlisztet helyettesíthetjük kukoricakeményítővel A szedret nem édesítettem, így az enyhén édes krém és gyümölcs kiválóan kiegészíti egymást. Ha édes szájú vagy, édesíts rajta kedved szerint!
Kókuszos-szedres túrótorta hozzávalók
- Tortaforma mérete: 18 cm
Hozzávalók a gluténmentes piskótához
- 2 tojás
- 2 dkg kókuszliszt
- 2 dkg nyílgyökérliszt
- 4 dkg nyírfacukor (xilit)
- 1/4 tk sütőpor
Hozzávalók a túrókrémhez
- 50 dkg zsírszegény túrókrém
- 2 dl kókuszkrém
- 10 dkg nyírfacukor vagy 14 dkg eritrit
- 15 g zselatin
Hozzávalók a szedres gyümölcsréteghez
- 20 dkg szeder
- 2 ek útifű maghéj (Mi az az útifű maghéj és mire jó?)
- (nyírfacukor, eritrit)
Hozzávalók a szedres zseléhez
- 10 dkg szeder
- 1/2 csomag tortazselatin (6 g)
- (nyírfacukor, eritrit ízlésed szerint)
- víz
Hozzávalók a túrótorta bevonásához
- 1/2 csomag tortazselatin (6 g)
- 125 ml víz
Kókuszos-szedres túrótorta elkészítése
Gluténmentes piskóta elkészítése
- A tojásfehérjéket kézi mixerrel keményre verjük, a cukrot lassan hozzáadjuk. Addig verjük, amíg fényes, kemény masszát kapunk.
- Hozzáadjuk egyesével a tojássárgákat, majd 4-5 percig tovább verjük a masszát.
- A kókuszliszt, a nyílgyökérliszt (helyettesíthetjük étkezési keményítővel is) és a sütőpor keverékét szitálva villával óvatosan beleforgatjuk (emelgetve) a tésztába.
- A tésztát a sütőpapírral kibélelt 18 cm-es kapcsos tortaformába öntjük öntjük.
Szedres gyümölcsréteg elkészítése
- A szedret leturmixoljuk és a 2/3 részébe belekeverjük az útifűmaghéjat. Ízlés szerint édesíthetjük, de savanykásan pikánsabb íze van a túróval.
Túrókrém elkészítése
- A túrót elkeverjük a nyírfacukorral, majd hozzákeverjük a felvert kókuszkrémet.
- A zselatint kevés vízzel összekeverjük, felforraljuk.
- A túrókrémből 1-2 kanállal a zselatinba keverünk, majd az egészet a túrókrémhez adjuk.
Szedres zselé elkészítése
- Akkor készítjük el, ha a tortánkat már összeállítottuk.
- A szeder 1/3 részét kiegészítjük annyi vízzel, hogy 125 ml-t kapjunk.
- Belekeverjük a tortazselatin, felforraljuk és levesszük a tűzről. Édesíthetjük, de cukor nélkül pikánsabb 🙂
Kókuszos-szedres túrótorta összeállítása
- A piskótára visszahelyezzük a tortakarikát. Ha a tészta kisebb, nem gond, mert a túrókrém kitölti majd. Így még szebb is lesz 🙂
- A piskótára vékony réteg túrókrémet simítunk, amelyre a szedres gyümölcsréteg kerül.
- A gyümölcsrétegre ráöntjük a maradék túrókrémet.
- Elkészítjük a szedres zselét. Kicsit hűtjük, majd az egészet a tortára öntjük és gyors mozdulatokkal egy hurkapálcával vagy kanál végével örvényeket húzunk bele. Igyekezzünk, mert gyorsan megköt 🙂
- A tortát hűtőbe helyezzük. Ha a teteje megszilárdult, bevonjuk az átlátszó tortazselatin másik felével.