Kókuszos-szedres túrótorta kókuszlisztből és nyílgyökérlisztből készült gluténmentes piskótával, könnyű túrókrémmel.

A szedres gyümölcsréteg főzés nélkül készül, így a megőrizzük a szeder tápanyagtartalmát és megmarad a gyümölcs természetes íze is. A túrókrém a kókuszkrémtől válik krémessé és kapja enyhén kókuszos ízét.

A nyílgyökérlisztet helyettesíthetjük kukoricakeményítővel A szedret nem édesítettem, így az enyhén édes krém és gyümölcs kiválóan kiegészíti egymást. Ha édes szájú vagy, édesíts rajta kedved szerint!

Kókuszos-szedres túrótorta hozzávalók

  • Tortaforma mérete: 18 cm

Kókuszos-szedres túrótorta

Hozzávalók a gluténmentes piskótához

  • 2 tojás
  • 2 dkg kókuszliszt
  • 2 dkg nyílgyökérliszt
  • 4 dkg nyírfacukor (xilit)
  • 1/4 tk sütőpor

Hozzávalók a túrókrémhez

  • 50 dkg zsírszegény túrókrém
  • 2 dl kókuszkrém
  • 10 dkg nyírfacukor vagy 14 dkg eritrit
  • 15 g zselatin

Hozzávalók a szedres gyümölcsréteghez

  • 20 dkg szeder
  • 2 ek útifű maghéj (Mi az az útifű maghéj és mire jó?)
  • (nyírfacukor, eritrit)

Hozzávalók a szedres zseléhez

  • 10 dkg szeder
  • 1/2 csomag tortazselatin (6 g)
  • (nyírfacukor, eritrit ízlésed szerint)
  • víz

Hozzávalók a túrótorta bevonásához

  • 1/2 csomag tortazselatin (6 g)
  • 125 ml víz
Kókuszos-szedres túrótorta

Cukor- és gluténmentes túrótorta

Kókuszos-szedres túrótorta elkészítése

Gluténmentes piskóta elkészítése

  1. A tojásfehérjéket kézi mixerrel keményre verjük, a cukrot lassan hozzáadjuk. Addig verjük, amíg fényes, kemény masszát kapunk.
  2. Hozzáadjuk egyesével a tojássárgákat, majd 4-5 percig tovább verjük a masszát.
  3. A kókuszliszt, a nyílgyökérliszt (helyettesíthetjük étkezési keményítővel is) és a sütőpor keverékét szitálva villával óvatosan beleforgatjuk (emelgetve) a tésztába.
  4. A tésztát a sütőpapírral kibélelt 18 cm-es kapcsos tortaformába öntjük öntjük.

Szedres gyümölcsréteg elkészítése

  1. A szedret leturmixoljuk és a 2/3 részébe belekeverjük az útifűmaghéjat. Ízlés szerint édesíthetjük, de savanykásan pikánsabb íze van a túróval.

Túrókrém elkészítése

  1. A túrót elkeverjük a nyírfacukorral, majd hozzákeverjük a felvert kókuszkrémet.
  2. A zselatint kevés vízzel összekeverjük, felforraljuk.
  3. A túrókrémből 1-2 kanállal a zselatinba keverünk, majd az egészet a túrókrémhez adjuk.

Szedres zselé elkészítése

  1. Akkor készítjük el, ha a tortánkat már összeállítottuk.
  2. A szeder 1/3 részét kiegészítjük annyi vízzel, hogy 125 ml-t kapjunk.
  3. Belekeverjük a tortazselatin, felforraljuk és levesszük a tűzről. Édesíthetjük, de cukor nélkül pikánsabb 🙂

Kókuszos-szedres túrótorta összeállítása

  1. A piskótára visszahelyezzük a tortakarikát. Ha a tészta kisebb, nem gond, mert a túrókrém kitölti majd. Így még szebb is lesz 🙂
  2. A piskótára vékony réteg túrókrémet simítunk, amelyre a szedres gyümölcsréteg kerül.
  3. A gyümölcsrétegre ráöntjük a maradék túrókrémet.
  4. Elkészítjük a szedres zselét. Kicsit hűtjük, majd az egészet a tortára öntjük és gyors mozdulatokkal egy hurkapálcával vagy kanál végével örvényeket húzunk bele. Igyekezzünk, mert gyorsan megköt 🙂
  5. A tortát hűtőbe helyezzük. Ha a teteje megszilárdult, bevonjuk az átlátszó tortazselatin másik felével.
Kókuszos-szedres túrótorta

Egyszerű túrótorta cukor nélkül