A pirított tökmag házilag is egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Tudtad, hogy nem csak a boltban kapható hántolt tökmagot lehet megpirítani, hanem a tök belsejéből kikapart friss magokat is?

A következő írásból megtudod, hogyan pirítsd meg a héjas tökmagot illetve a héj nélküli tökmagot sütőben és serpenyőben.

Ezek után a pirított tökmag készítése biztos sikerülni fog!

Sütőtök szezonban, amikor is jelentős mennyiségű sült tököt készítünk és fogyasztunk el, jelentős mennyiségű tökmag is termelődik. Miért dobnád ki, ha finom csemegét, ropogtatni valót is készíthetsz belőle?

Ha szereted a sütőtökből készült ételeket, a sütőtök recepteket és sütőtökös ételeket itt találod.

Pirított tökmag házilag 1# – Pirított tökmag sütőben

Ha sütőtököt sütsz, akkor érdemes a tökmagot félretenned és megpirítanod. Persze héjas tökmagot is vásárolhatsz (de ez általában már pörkölt és sózott is, így a pirítással már nem kell fáradnod).

A héj nélküli tökmagot is mindig így pirítottam (#3 pont), és most a héjas tökmagnál is szuperül működött ez a pirítási technika. A pirított tökmag készítése ebben az esetben mindössze 10 percet vesz igénybe!

 1. A kikapart tökmagokat válogasd ki a tök szivacsos részéből és terítsd szét őket egy tányéron.
 2. Van aki meg szokta mosni a tökmagot, én ezt kihagyom és inkább hagyom megszáradni.
 3. A tökmag másnapra már megszárad és könnyedén lemorzsolhatod róla a pici rászáradt részeket (Erre véletlenül jöttem rá, amikor egyszer nem volt időm rendesen megtisztítani a magokat).
 4. Terítsd szét a megszáradt tökmagot egy rétegben sütőpapírral bélelt tepsiben.

  pirított tökmag házilag

  Terítsd szét a tökmagot egy rétegben sütőpapírral bélelt tepsiben!

 5. Pirítsd meg a tökmagot 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt. 5 Perc után forgasd át egyszer a tökmagokat, hogy egyenletesen piruljanak!

  pirított tökmag házilag

  Pirítsd a tökmagot 10 perc alatt aranybarnára!

 6. Az elkészült tökmag aranybarna színű. Vigyázz, mert a tökmag gyorsan megég és akkor keserű lesz!

  Pirított tökmag házilag

  Elkészült a finom, aranybarna pirított tökmag!

Megjegyzés: Ez a pirított tökmag kicsit másként készül, mint sok helyen olvashatod. Én nem áztattam be a tökmagot és nem is sütöttem hosszú ideig. A pirításhoz olaj és más zsiradék sem szükséges, a tökmag pirítása szárazon történik.

Persze ha nedvesen sütnénk vagy sütés előtt jól beáztatnánk a tökmagot, biztos sokkal tovább tartana megpirítani. De minek vacakoljunk az áztatással, ha így is tökéletes lesz a pirított tökmag, ráadásul még rengeteg időt is spórolunk vele!

Pirított tökmag házilag 2# – Pirított tökmag serpenyőben

A tökmagot nem csak sütőben, hanem serpenyőben is elkészítheted. Serpenyőben héjas és hántolt (héj nélküli) tökmagot is piríthatsz. A tökmag pirítását szárazon, azaz olaj vagy más zsiradék nélkül végezzük.

 1. A pirított tökmag elkészítéséhez szórd a héjas vagy héj nélküli tökmagot vékony rétegben egy serpenyőbe.
 2. Kezd el pirítani a tökmagot közepes lángon (fokozaton) és rázogasd közben a serpenyőt.
 3. A héjas tökmag szépen el kezd pirulni és akkor van készen, ha aranybarna a színe.

Pirított tökmag házilag 3# – Héj nélküli tökmagból

Héj nélküli tökmag sütése sütőben

 1. Készítsd el ugyanúgy, mint a héjas pirított tökmagot (1# pont)!
 2. A pirított tökmag ebben az esetben akkor van készen, ha a tökmag kicsit „felpuklisodott” és kissé sötétebb színűvé vált (de nem sötét, mert akkor már megégett és keserű!).

Héj nélküli tökmag pirítása serpenyőben

 1. Készítsd el ugyanúgy, mint a héjas pirított tökmagot (2# pont)!
 2. A héj nélküli tökmagon a sötétebb színe miatt nehezebb megállapítani, hogy mikor pirult meg. Ha szemfüles vagy, láthatod, hogy sötétebbé válik. Amit viszont biztos észreveszel, hogy a tökmagok kissé „felpuklisodnak”. Ha bizonytalan vagy, akkor alapos fújás után (forró!) kóstold meg a pirított tökmagot. Ha kellemes pirított íze van, akkor készen van, ha nyers íze van, akkor pirítsd türelmesen tovább 🙂

Mire jó a pirított tökmag?

 • A pirított tökmag szuper egészséges rágcsálni való. Érdemes só nélkül is kipróbálnod. A frissen pirított tökmag sokkal finomabb, mint a boltban kapható sózott-pirított tökmag.
 • A pirított tökmag szuper jól illik ehhez a tejszínes sütőtök krémleveshez vagy ehhez a vegán sütőtök krémleveshez is. Találáskor szórd meg a sütőtök krémleves tetejét pirított tökmaggal és kóstold meg milyen finom így együtt a levessel!