Sült tök készítéséhez számomra a nagydobosi sütőtök a legtökéletesebb sütőtök fajta. A nagydobosi sütőtök sütése a sonkatök sütéséhez hasonlóan pofonegyszerű.

A tökéletes sült nagydobosi sütőtök elkészítésében egy jó recept sokat segíthet. Ezért az ebben a cikkben szereplő 3 nagydobosi sütőtök sütési módszer nagy segítséget jelent majd a számodra, hogy tökéletesen sikerüljön a sült sütőtök. Az első módszer magától a termelőtől származik, a másik kettő egyszerűbb elkészítési móddal pedig én szoktam sütőtököt sütni. Próbáld ki mind a hármat, hogy lásd, melyik a legtökéletesebb a számodra!

Ősztől tél közepéig a sütőtök a konyhám egyik legnagyobb sztárja.  A sült sütőtök az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb étel, amelyet önmagában, süteményekhez vagy más ételekhez is imádok elfogyasztani, felhasználni. Imádom reggelire vagy akár desszertnek is 🙂

A nagydobosi sütőtököt persze nem csak sülve, hanem nyersen is felhasználhatjuk alapanyagként, például ehhez a sütőtökös muffinhoz vagy sütőtökös kuglófhoz, vagy ehhez a szuper tejszínes sütőtök krémleveshez. A sütőtökös receptek gyűjteményét itt találod.

A sütőtök a főzőtanfolyamaimon is nagyon kedvelt, a Sütőtökös finomságok főzőtanfolyamon elkészített ételeket mindenki imádta, még az is, aki annyira nem rajongott a sütőtökért.

Nagydobosi sütőtök sütése

 • Hozzávalók: 1,5 – 2 kg nagydobosi sütőtök
 • Sütési hőfok: 200 fok (2. és 3. verzió)
 • Sütőtök sütési ideje: 70-90 perc (2. és 3. verzió)

Nagydobosi sütőtök sütése lépésről lépésre

Nagydobosi sütőtök sütése

 1. A nagydobosi sütőtök sütéséhez először mosd meg a sütőtököt, majd vágd félbe és kapard ki a sütőtök magját egy kanál segítségével. A sütőtök feldarabolásához használj egy strapabíró vágódeszkát és nagyobb vastag pengéjű kést. A nagydobosi sütőtök mérete 5-10 kg mozog, így ha kevesebb sült sütőtökre van szükséged, akkor az egész sütőtök helyett érdemesebb egy kisebb darab, már felvágott sütőtököt vásárolnod.
  Nagydobosi sütőtök sütése

  Vágd szeletekre és magozd ki a nagydobosi sütőtököt egy kanál segítségével!

 2. Vágd nagyjából egyforma darabokra a nagydobosi sütőtököt és helyezd a sütőtök darabokat sütőpapírral bélelt tepsire. A sütőpapírral sok időt spórolhatsz meg, hiszen nem kell majd áztatnod-sikálnod a sütőtök tepsire sült levét.
  Nagydobosi sütőtök sütése

  Tedd a sütőtök szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire!

 3. Nagydobosi sütőtök sütése 1. verzió: A nagydobosi sütőtököt először 30 percig 220 fokon, majd 30 percig 200 fokon, a végén 20-30 percig 160 fokon sütjük. Ez a módszer a nagydobosi sütőtök termelőjétől származik, így biztos szuper sült sütőtököt készíthetünk a segítségével! Ha nincs időd arra, hogy a sütési hőfok állítgatására figyelj, akkor az általam használt két egyszerű sütőtök sütési módszert is érdemes kipróbálnod:
 4. Nagydobosi sütőtök sütése 2. verzió: Tedd a sütőtököt 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süsd 70-90 percig. A sütőtök sütési ideje a sütőtök darabok méretétől függ. Minél nagyobbak a sütőtök szeletek, annál hosszabb a sütési idő.
 5. Nagydobosi sütőtök sütése 3. verzió: A sütőtök sütéséhez nem mindig melegítem elő a sütőt. A sütőtök sütése úgy is nagyszerűen működik, ha a sütőt akkor kapcsoljuk be, amikor a sütőtököt betesszük a sütőbe. A sütő felmelegedési idejétől függően ilyenkor 5-10 perccel lesz hosszabb a sütőtök sütési ideje. Én általában így sütöm a sütőtököt 🙂
 6. A nagydobosi sütőtök akkor sült meg, amikor enyhén megkaramellizálódott a sütőtök teteje, azaz kissé megbarnult. Próbáld elkerülni, hogy a sütőtök teteje megfeketedjen. A fekete részeket így is-úgy is ki kell dobnod, ezért minden szempontból előnyösebb, ha csak enyhén barnára sütöd meg a sütőtököt 🙂
  Nagydobosi sütőtök sütése

  Még 10 perc és meg is sült a nagydobosi sütőtök

 7. Jó étvágyat az elkészült szuper finom sült nagydobosi sütőtökhöz!
  Nagydobosi sütőtök sütése

  Kész is szuper finom sült nagydobosi sütőtök 🙂