A sütőtök sütése nem nagy ördöngösség. A tökéletes sütőtök elkészítésében egy jó recept sokat segíthet, ezért úgy gondoltam, ezúttal megosztom több éves sütőtök sütéssel kapcsolatos tapasztalataimat is Veled.

Ősztől tél közepéig a sütőtök a konyhám egyik legnagyobb sztárja.  A sült sütőtök az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb étel, amelyet önmagában, süteményekhez vagy más ételekhez is imádok elfogyasztani, felhasználni. Imádom reggelire vagy akár desszertnek is 🙂

A sütőtököt persze nem csak sülve, hanem nyersen is felhasználhatjuk alapanyagként, például ehhez a sütőtökös muffinhoz vagy sütőtökös kuglófhoz, vagy ehhez a szuper almás sütőtök krémleveshez. A sütőtökös receptek gyűjteményét itt találod.

A sütőtök a főzőtanfolyamaimon is nagyon kedvelt, a Sütőtökös finomságok főzőtanfolyamon elkészített ételeket mindenki imádta, még az is, aki annyira nem rajongott a sütőtökért.

Ebben a cikkben a legismertebb sütőtökfajta, a sonkatök sütését nézzük meg két változatban 🙂

Sütőtök sütése

 • Hozzávalók: 1,5 – 2 kg sonkatök
 • Sütési hőfok: 200 fok
 • Sütőtök sütési ideje: 60-90 perc

Sütőtök sütése lépésről lépésre - A tökéletes sült sütőtök

Sütőtök sütése

 1. A sütőtök sütéséhez először mosd meg a sonkatököt, majd vágd félbe és kapard ki a sötőtök magját egy kanál segítségével. A sütőtök feldarabolásához használj egy strapabíró vágódeszkát és nagyobb vastag pengéjű kést.
  Sütőtök sütése - Sonkatök sütése

  Sütőtök sütése: A sonkatök sütése

 2. Vágd nagyjából egyforma darabokra a sütőtököt és helyezd a sütőtök darabokat sütőpapírral bélelt tepsire. A sütőpapírral sok időt spórolhatsz meg, hiszen nem kell majd áztatnod-sikálnod a sütőtök tepsire sült levét.
  Sütőtök sütése

  Tedd a sütőtök szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire!

 3. Sütőtök sütése 1. verzió: Tedd a sütőtököt 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süsd 60-90 percig. A sütőtök sütési ideje a sütőtök darabok méretétől függ. Minél nagyobbak a sütőtök szeletek, annál hosszabb a sütési idő.
 4. Sütőtök sütése 2. verzió: A sütőtök sütéséhez nem mindig melegítem elő a sütőt. A sütőtök sütése úgy is nagyszerűen működik, ha a sütőt akkor kapcsoljuk be, amikor a sütőtököt betesszük a sütőbe. A sütő felmelegedési idejétől függően ilyenkor 5-10 perccel lesz hosszabb a sütőtök sütési ideje. Én általában így sütöm a sütőtököt 🙂
  Sütőtök sütése

  Süsd a sütőtököt 60-90 percig!

 5. A sütőtök akkor sült meg, amikor enyhén megkaramellizálódott a sütőtök teteje, azaz kissé megbarnult. Próbáld elkerülni, hogy a sütőtök teteje megfeketedjen. A fekete részeket így is-úgy is ki kell dobnod, ezért minden szempontból előnyösebb, ha csak enyhén barnára sütöd meg a sütőtököt 🙂
  Sütőtök sütése

  Az elkészült, kissé karamellizálódott sült sütőtök

 6. Jó étvágyat az elkészült szuper finom sütőtökhöz!