Ez a finom és omlós mákos bejgli egyszerűen kihagyhatatlan!
A mákos bejgli tésztája omlós, de nem morzsálódik, nem esik szét, jól lehet szeletelni már pár óra múlva is. Bár a másnapi tálalás az igazán szép.
A mákos bejgli töltelék kellően szaftos, így nem kell tartanod tőle, hogy megakad a torkodon. Épp ellenkezőleg, nagyon is jól fog csúszni 🙂
Nagyrészt hagyományosan készül ez a mákos bejgli, de azért lesz egy kis csavar a kelt bejgli elkészítésében. Ne aggódj, a kelt bejgli természetesen fémmentes 🙂 De azért remélem, hogy érted a viccet és persze szereted az új dolgokat 🙂
Ennek a mákos bejglinek az a különlegessége, hogy a tésztába egy kis teljes kiőrlésű liszt is került. A mákos bejgli töltelék pedig kevesebb cukorral készült (tehát nem elírás a lent megadott cukormennyiség). Szerintünk így is mennyei a bejgli és persze egészségesebb is. Ez az omlós bejgli tészta természetesen teljes kiőrlésű liszt nélkül is működik (azaz 50 dkg sima liszttel).
A karácsonyi bejgli nem csak omlós tésztából készülhet, hanem kelt tésztából is. Igazából ez is szokás kérdése. Nálunk korábban kizárólag kelt bejgli készült és csak az utóbbi években kezdtem el omlós bejglit sütni. Ezúttal omlós mákos bejglit készítünk.
Hogy ki melyiket szereti jobban, egyéni ízlés kérdése. Ami biztos, mindkét bejgli nagyon finom, ha jól el tudjuk készíteni!
Ha diós bejglit szeretnél, akkor a diós bejgli receptjét itt találod: Omlós diós bejgli, a Diós és mákos bejgli kelt tésztából receptjét pedig itt.
Láss is hozzá, ha lehet dupla adagot süss, mert egy kevés lesz!
Mákos bejgli
Mákos bejgli hozzávalók
- 50 dkg liszt (30 dkg finomliszt + 20 dkg teljes kiőrlésű liszt)
- 5 dkg porcukor
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 1 dkg élesztő
- 1 tk cukor / méz
- csipet só
- két csipet türelem
Mákos bejgli töltelék hozzávalók:
- 40 dkg darált mák
- 2 citrom lereszelt héja és leve
- 15 dkg cukor
- 2 ek szilvalekvár
- 2 mk fahéj
Mákos bejgli elkészítése
- Először keverd össze a lisztet, a porcukrot és a csipet sót.
- A tejben keverd el a cukrot vagy a mézet, morzsold bele az élesztőt, majd hagy felfutni az élesztőt.
- A hideg vajat vágd kockákra és add a lisztes-cukros keverékhez.
- Kezd el szétmorzsolni a vajat a liszttel. Akkor vagy készen, ha már nincsenek nagyobb vajdarabok a lisztben. Ehhez a művelethez használd fel a két csipet türelmet
- Most készíts egy mélyedést a lisztbe és öntsd bele az élesztős tejet és a tojást.
- Gyors mozdulatokkal keverd össze a bejgli tésztát, majd gyúrd össze. Ha túl száraz, adhatsz még hozzá egy kis tejet. Ha túl ragacsos, akkor még jöhet hozzá egy kis liszt. A bejgli tészta akkor jó, ha rugalmas, jól formázható és nem ragad.
- Oszd bejgli tésztát két részre és a töltelék elkészítéséig letakarva tedd be a hűtőbe pihenni.
- Mákos bejgli töltelék elkészítése: Daráld le a mákot, majd keverd hozzá a mákos töltelék többi hozzávalóját. Ha esetleg száraz a mákos töltelék, akkor tehetsz még hozzá szilvalekvárt.
Mákos bejgli összeállítása és sütése
- Oszd 2 egyforma részre a bejgli tésztát. Ebből a tésztamennyiségből 2 nagy rúd mákos bejgli készül.
- Az egyik adag tésztát nyújts ki kb. 25 X 30 cm nagyságúra (vagy akkorára, hogy a bejgli beleférjen a tepsidbe), majd terítsd szét a mákos tölteléket a tésztán.
- Hajtsd fel a bejgli tészta két végét, majd óvatosan csavard fel.
- Ha megvagy vele, akkor mehet az első mákos bejgli a sütőpapírral kibélelt tepsire.
- Készítsd el a 2. rúd mákos bejglit is.
- A mákos bejgliket szurkáld meg, majd kend meg a mákos bejglik tetejét tojással. Ha márványosra szeretnéd a mákos bejgli tetejét, nézd meg itt, hogyan készül a tökéletes márványos bejgli: A márványos bejgli 3 titka
- Tedd a két mákos bejglit 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 30-35 perc alatt világos aranybarnára.
- Jó étvágya a mákos bejglihez!