Ez a finom és omlós mákos bejgli egyszerűen kihagyhatatlan!

A mákos bejgli tésztája omlós, de nem morzsálódik, nem esik szét, jól lehet szeletelni már pár óra múlva is. Bár a másnapi tálalás az igazán szép.

A mákos bejgli töltelék kellően szaftos, így nem kell tartanod tőle, hogy megakad a torkodon. Épp ellenkezőleg, nagyon is jól fog csúszni 🙂

A mákos bejglit kétféleképpen is elkészíthetjük: Készíthetünk omlós mákos bejglit vagy mákos bejglit kelt tésztából. Ezúttal omlós mákos bejglit készítünk.

Nagyrészt hagyományosan készül ez a mákos bejgli, de azért lesz egy kis csavar a kelt bejgli elkészítésében. Ne aggódj, a kelt bejgli természetesen fémmentes 🙂 De azért remélem, hogy érted a viccet és persze szereted az új dolgokat 🙂

Az omlós bejgli tészta több zsiradék hozzáadásával készül, ezért is nevezzük omlósnak. A karácsonyi márványos bejgli omlós tésztából készül (egész pontosan omlós-élesztős tésztából). A kelt tésztás bejgli sokkal kevesebb zsiradékkal is beéri, ezért a kettő bejgli közül a kelt tésztás bejgli jelentősen kevesebb kalóriát tartalmaz. Azaz diétásabb, ha ez számít 🙂

Ennek a mákos bejglinek az a különlegessége, hogy a kelt tésztába egy kis teljes kiőrlésű liszt is került. A mákos bejgli töltelék pedig kevesebb cukorral készült (tehát nem elírás a lent megadott cukormennyiség). Szerintünk így is mennyei a bejgli és persze egészségesebb is. Ez az omlós bejgli tészta természetesen teljes kiőrlésű liszt nélkül is működik (azaz 50 dkg sima liszttel).

A bejgli természetesen nem csak diós vagy mákos töltelékkel készülhet, de egyértelműen a diós és a mákos bejgli töltelék a legnépszerűbb, amelyeknek szintén több izgalmas változata létezik.

A karácsonyi bejgli nem csak omlós tésztából készülhet, hanem kelt tésztából is. Igazából ez is szokás kérdése. Nálunk korábban kizárólag kelt bejgli készült és csak az utóbbi években kezdtem el omlós bejglit sütni.

Hogy ki melyiket szereti jobban, egyéni ízlés kérdése. Ami biztos, mindkét bejgli nagyon finom, ha jól el tudjuk készíteni!

Szívesen osztom meg veled ezt a szuper mákos bejgli receptet, már csak annyit kell tenned, hogy követed a leírást és akkor szuper jó mákos bejglid lesz  🙂

Ha diós bejglit szeretnél, akkor a diós bejgli receptjét itt találod: Omlós diós bejgli, a Diós és mákos bejgli kelt tésztából receptjét pedig itt.

Láss is hozzá, ha lehet dupla adagot süss, mert egy kevés lesz!

Mákos bejgli

Mennyiség: 2 nagy rúd mákos bejgli
Sütési hőfok: 200 fok
Sütési idő: 30-35 perc

Mákos bejgli hozzávalók

  • 50 dkg liszt (30 dkg finomliszt + 20 dkg teljes kiőrlésű liszt)
  • 5 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tk cukor / méz
  • csipet só
  • két csipet türelem

Mákos bejgli töltelék hozzávalók:

  • 40 dkg darált mák
  • 2 citrom lereszelt héja és leve
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 2 ek szilvalekvár
  • 2 mk fahéj

Mákos bejgli elkészítése

  1. Először keverd össze az átszitált lisztet, a porcukrot és a csipet sót.
  2. A tejben keverd el a cukrot vagy a mézet, morzsold bele az élesztőt, majd hagy felfutni az élesztőt.
  3. A hideg vajat vágd kockákra és add a lisztes-cukros keverékhez.
  4. Kezd el szétmorzsolni a vajat a liszttel. Akkor vagy készen, ha már nincsenek nagyobb vajdarabok a lisztben. Ehhez a művelethez használd fel a két csipet türelmet
  5. Most készíts egy mélyedést a lisztbe és öntsd bele az élesztős tejet és a tojást.
  6. Gyors mozdulatokkal keverd össze a bejgli tésztát, majd gyúrd össze. Ha túl száraz, adhatsz még hozzá egy kis tejet. Ha túl ragacsos, akkor még jöhet hozzá egy kis liszt. A bejgli tészta akkor jó, ha rugalmas, jól formázható és nem ragad.
  7. Formázz a bejgli tésztájából 2 gombócot és a töltelék elkészítéséig letakarva tedd be a hűtőbe pihenni.
  8. Mákos bejgli töltelék elkészítése: Daráld le a mákot, majd keverd hozzá a mákos töltelék többi hozzávalóját. Figyelj arra, hogy a mákos töltelék ne legyen se túl száraz, se túl nedves. Ha esetleg száraz a mákos töltelék, akkor tehetsz még hozzá szilvalekvárt.

Mákos bejgli összeállítása és sütése

  1. Helyezd a bejgli tésztát picit kilisztezett nyújtódeszkára és gyúrd át.
  2. Oszd 2 egyforma részre a bejgli tésztát és formázz belőlük egy-egy gombócot. Ebből a tésztamennyiségből 2 nagy rúd mákos bejgli készül.
  3. Az egyik gombócot nyújts ki kb. 25 X 30 cm nagyságúra (vagy akkorára, hogy a bejgli beleférjen a tepsidbe), majd az ujjaiddal óvatosan terítsd szét a mákos tölteléket a tésztán.
  4. Hajtsd fel a bejgli tészta két végét, majd óvatosan csavard fel.

    Mákos bejgli

    Hajtsd fel a mákos bejgli két szélét, majd tekerd fel óvatosan!

  5. Ha megvagy vele, akkor mehet az első mákos bejgli a sütőpapírral kibélelt tepsire.

    Mákos bejgli

    Tedd a 2 mákos bejglit sütőpapírral bélelt tepsire!

  6. Készítsd el a 2. rúd mákos bejglit is.
  7. A mákos bejgliket szurkáld meg, majd kend meg a mákos bejglik tetejét tojással. Ha márványosra szeretnéd a mákos bejgli tetejét, nézd meg itt, hogyan készül a tökéletes márványos bejgli: A márványos bejgli 2 titka

    Mákos bejgli

    Kend meg a mákos bejgli tetejét tejjel vagy tojással!

  8. Tedd a két mákos bejglit 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 30-35 perc alatt világos aranybarnára.
  9. Jó étvágya a mákos bejglihez!