A bejglit kétféleképpen is elkészíthetjük: Készíthetünk omlós diós és mákos bejglit  vagy diós és mákos bejglit kelt tésztából. Ezúttal diós és mákos bejglit készítünk kelt tésztából.

Nagyrészt hagyományosan készül ez a kelt bejgli, de azért lesz egy kis csavar a kelt bejgli elkészítésében. Ne aggódj, a kelt bejgli természetesen fémmentes 🙂 De azért remélem, hogy érted a viccet és persze szereted az új dolgokat 🙂

Az omlós tészta több zsiradék hozzáadásával készül, ezért is nevezzük omlósnak. A karácsonyi márványos bejgli omlós tésztából készül (egész pontosan omlós-élesztős tésztából). A kelt tésztás bejgli sokkal kevesebb zsiradékkal is beéri, ezért a kettő bejgli közül a kelt tésztás bejgli jelentősen kevesebb kalóriát tartalmaz. Azaz diétásabb, ha ez számít 🙂

Ennek a diós és mákos kelt tésztás bejglinek az a különlegessége, hogy a kelt tésztába egy kis teljes kiőrlésű liszt is került. A diós és mákos bejgli töltelékbe pedig kevesebb cukor készült (tehát nem elírás a lent megadott cukormennyiség). Szerintünk így is mennyei a bejgli és persze egészségesebb is. Ez a kelt bejgli tészta természetesen teljes kiőrlésű liszt nélkül is működik (azaz 1 kg sima liszttel).

A bejgli természetesen nem csak diós vagy mákos töltelékkel készülhet, de egyértelműen a diós és a mákos bejgli töltelék a legnépszerűbb, amelyeknek szintén több izgalmas változata létezik.

A karácsonyi bejgli nem csak omlós tésztából készülhet, hanem kelt tésztából is. Igazából ez is szokás kérdése. Nálunk korábban kizárólag kelt bejgli készült és csak az utóbbi években kezdtem el omlós bejglit sütni.

Hogy ki melyiket szereti jobban, egyéni ízlés kérdése. Ami biztos, mindkét bejgli nagyon finom, ha jól el tudjuk készíteni!

A következő részletes kelt tésztás bejgli recept segít abban, hogy már elsőre is jól sikerüljön a diós és a mákos kelt tésztás bejglid!

Diós és mákos bejgli kelt tésztából

Mennyiség: 2 nagy rúd diós bejgli és 2 nagy rúd mákos bejgli (2 nagy tepsi)

Sütési hőfok: 180 fok

Sütési idő: kb. 30 perc

Diós és mákos bejli kelt tésztából

Diós és mákos bejgli kelt tésztából hozzávalók

  • 1 kg liszt: 70 dkg sima liszt + 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (tönköly vagy búza)
  • 8 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 10 dkg vaj (vagy margarin)
  • 4 dkg élesztő
  • 2 tojás a bejgli tésztájába
  • 1 tojás a bejglik megkenéséhez
  • 2 csipet só

Mákos töltelék hozzávalók

  • 40 dkg darált mák
  • 2 citrom lereszelt héja és leve
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 2 ek szilvalekvár
  • 2 mk fahéj

Diós töltelék hozzávalók

  • 40 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 dl friss narancslé
  • 2 ek baracklekvár
  • 1 mk fahéj

Diós és mákos bejgli kelt tésztából elkészítése

  1. Először futtasd fel az élesztőt a cukorral elkevert tejben.
  2. Olvaszd fel a vajat (vagy margarint) és tedd félre.
  3. A liszthez add hozzá a sót, a tojást, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrd össze, dolgozd ki a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott vajat.
  5. Akkor jó a kelt bejgli tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
  6. A bejgli kelt tésztáját tedd egy kilisztezett tálba, szórd meg a tetejét kevés liszttel.

    Diós és mákos bejgli kelt tésztából

    Tedd a kelt bejgli tésztáját kilisztezett tálba és szórd meg a tetejét is liszttel!

  7. Keleszd a bejgli tésztát kb. 45 percig. Ennyi idő alatt nagyjából  a duplájára kell nőnie.

    Diós és mákos bejgli kelt tésztóbl

    Kelt bejgli tésztája 30 perc kelesztés után

  8. Mákos bejgli töltelék elkészítése: Daráld le a mákot, majd keverd hozzá a mákos töltelék többi hozzávalóját. Figyelj arra, hogy a mákos töltelék ne legyen se túl száraz, se túl nedves. Ha esetleg száraz a mákos töltelék, akkor tehetsz még hozzá szilvalekvárt.
  9. Diós bejgli töltelék elkészítése: Daráld le a diót, majd keverd hozzá a diós töltelék többi hozzávalóját. Figyelj arra, hogy a diós töltelék ne legyen se túl száraz, se túl nedves. Ha esetleg száraz a diós töltelék, akkor tehetsz még hozzá baracklekvárt.

Diós és mákos bejgli összeállítása és sütése

  1. Helyezd a megkelt tésztát picit kilisztezett nyújtódeszkára és gyúrd át.
  2. Oszd 4 egyforma részre a kelt bejgli tésztát és formázz belőlük egy-egy gömböcöt. Ebből a tésztamennyiségből 2 nagy rúd diós és 2 nagy rúd mákos kelt tésztás bejgli készül.
  3. Az egyik gömböcöt nyújts ki kb. 25 X 30 cm nagyságúra (vagy akkorára, hogy a bejgli beleférjen a tepsidbe), majd az ujjaiddal óvatosan terítsd szét a mákos tölteléket a tésztán.

    Diós és mákos bejgli kelt tésztából

    Terítsd szét óvatosan a mákos tölteléket a kelt bejgli tésztáján!

  4. Hajtsd fel a bejgli kelt tészta 2 szélét, majd kezd el óvatosan feltekerni a bejgli tésztáját.

    diós és mákos bejgli kelt tésztából

    Hajtsd fel a bejgli tésztáját a tészta két rövidebbik szélén!

  5. Ha megvan, tedd át egy sütőpapírral kibélelt tepsire és kezd el a második kelt mákos bejgli formázását.
  6. A mákos bejglit pihentesd meleg helyen kb. 30 percig, hogy újra megkeljenek.
  7. Kend meg a kelt tésztás bejglik tetejét 1 felvert tojással, majd süsd készre őket 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt.

    Diós és mákos bejgli kelt tésztából

    Az elkészül mákos kelt bejglik

  8. A kelt mákos bejglikhez hasonlóan készítsd el a kelt tésztás diós bejgliket is.