A bejglit kétféleképpen is elkészíthetjük: Készíthetünk omlós diós és mákos bejglit vagy diós és mákos bejglit kelt tésztából. Ezúttal diós és mákos bejglit készítünk kelt tésztából.
Nagyrészt hagyományosan készül ez a kelt bejgli, de azért lesz egy kis csavar a kelt bejgli elkészítésében. Ne aggódj, a kelt bejgli természetesen fémmentes 🙂 De azért remélem, hogy érted a viccet és persze szereted az új dolgokat 🙂
Az omlós tészta több zsiradék hozzáadásával készül, ezért is nevezzük omlósnak. A karácsonyi márványos bejgli omlós tésztából készül (egész pontosan omlós-élesztős tésztából). A kelt tésztás bejgli sokkal kevesebb zsiradékkal is beéri, ezért a kettő bejgli közül a kelt tésztás bejgli jelentősen kevesebb kalóriát tartalmaz. Azaz diétásabb, ha ez számít 🙂
Ennek a diós és mákos kelt tésztás bejglinek az a különlegessége, hogy a kelt tésztába egy kis teljes kiőrlésű liszt is került. A diós és mákos bejgli töltelékbe pedig kevesebb cukor készült (tehát nem elírás a lent megadott cukormennyiség). Szerintünk így is mennyei a bejgli és persze egészségesebb is. Ez a kelt bejgli tészta természetesen teljes kiőrlésű liszt nélkül is működik (azaz 1 kg sima liszttel).
A bejgli természetesen nem csak diós vagy mákos töltelékkel készülhet, de egyértelműen a diós és a mákos bejgli töltelék a legnépszerűbb, amelyeknek szintén több izgalmas változata létezik.
A karácsonyi bejgli nem csak omlós tésztából készülhet, hanem kelt tésztából is. Igazából ez is szokás kérdése. Nálunk korábban kizárólag kelt bejgli készült és csak az utóbbi években kezdtem el omlós bejglit sütni.
Hogy ki melyiket szereti jobban, egyéni ízlés kérdése. Ami biztos, mindkét bejgli nagyon finom, ha jól el tudjuk készíteni!
A következő részletes kelt tésztás bejgli recept segít abban, hogy már elsőre is jól sikerüljön a diós és a mákos kelt tésztás bejglid!
Diós és mákos bejgli kelt tésztából
Mennyiség: 2 nagy rúd diós bejgli és 2 nagy rúd mákos bejgli (2 nagy tepsi)
Sütési hőfok: 180 fok
Sütési idő: kb. 30 perc
Diós és mákos bejgli kelt tésztából hozzávalók
- 1 kg liszt: 70 dkg sima liszt + 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (tönköly vagy búza)
- 8 dkg cukor
- 5 dl tej
- 10 dkg vaj (vagy margarin)
- 4 dkg élesztő
- 2 tojás a bejgli tésztájába
- 1 tojás a bejglik megkenéséhez
- 2 csipet só
Mákos töltelék hozzávalók
- 40 dkg darált mák
- 2 citrom lereszelt héja és leve
- 15 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 2 ek szilvalekvár
- 2 mk fahéj
Diós töltelék hozzávalók
- 40 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 1 narancs lereszelt héja
- 1 dl friss narancslé
- 2 ek baracklekvár
- 1 mk fahéj
Diós és mákos bejgli kelt tésztából elkészítése
- Először futtasd fel az élesztőt a cukorral elkevert tejben.
- Olvaszd fel a vajat (vagy margarint) és tedd félre.
- A liszthez add hozzá a sót, a tojást, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
- Gyúrd össze, dolgozd ki a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott vajat.
- A bejgli kelt tésztáját tedd egy kilisztezett tálba, szórd meg a tetejét kevés liszttel.
- Keleszd a bejgli tésztát kb. 45 percig. Ennyi idő alatt nagyjából a duplájára kell nőnie.
- Mákos bejgli töltelék elkészítése: Daráld le a mákot, majd keverd hozzá a mákos töltelék többi hozzávalóját. Ha esetleg száraz a mákos töltelék, akkor tehetsz még hozzá szilvalekvárt.
- Diós bejgli töltelék elkészítése: Daráld le a diót, majd keverd hozzá a diós töltelék többi hozzávalóját. Ha esetleg száraz a diós töltelék, akkor tehetsz még hozzá baracklekvárt.
Diós és mákos bejgli összeállítása és sütése
- Oszd 4 egyforma részre a kelt bejgli tésztát. Ebből a tésztamennyiségből 2 nagy rúd diós és 2 nagy rúd mákos kelt tésztás bejgli készül.
- Nyújts ki az első adag tésztát kb. 25 X 30 cm nagyságúra (vagy akkorára, hogy a bejgli beleférjen a tepsidbe), majd oszd szét a mákos tölteléket a tésztán.
- Hajtsd fel a bejgli kelt tészta 2 szélét, majd tekerd fel a bejgli tésztáját.
- Ha megvan, tedd át egy sütőpapírral kibélelt tepsire és kezd el a második kelt mákos bejgli formázását.
- A mákos bejglit pihentesd meleg helyen 20-30 percig.
- Kend meg a kelt tésztás bejglik tetejét 1 felvert tojással, majd süsd készre őket 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt.
- A kelt mákos bejglikhez hasonlóan készítsd el a kelt tésztás diós bejgliket is.