Ezt a különleges körtés muffint a FEM3 Café műsorában is elkészítettem 2016. októberében. A körtés muffin Czippán Anettnek és Mádai Viviennek is ízlett. És persze a stábnak is 🙂 A videókat az oldal alján találod.
Ez a körtés muffin nemcsak különleges – és természetesen finom -, hanem egészséges is: Teljes kiőrlésű tönkölylisztből készül, finomított cukrot és finomlisztet egyáltalán nem tartalmaz. Így ez a muffin az egészséges muffinok táborát gyarapítja 🙂
Természetesen sima lisztből is cukorból is elkészítheted, ha mondjuk nem szereted a teljes kiőrlésű lisztet.
A körtés muffin önmagában is mennyei, a tokaji aszús öntet elhagyható (a tokajis öntet nem gyerekeknek való).
Desszertként vagy ha édesszájú vagy, akkor akár reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod.
Próbáld ki, mennyei finom!
Körtés muffin hozzávalók
- 25 dkg bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg finomítatlan nádcukor
- 2 kicsi vagy 1 nagy érett körte
- 2 dl bio szójajoghurt
- 6 ek olvasztott kókuszolaj
- friss citromlé
- 1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna
- 1 tk kardamom (elhagyható)
- csipet só
- Körtés muffin tetejére: 3 marék dió
Öntet hozzávalók
- 3 dl tokaji aszú
- 6 ek méz (vegán körtés muffin: agavé szirup)
- 3 púpozott mk nyílgyökérliszt
- friss citromlé
Körtés muffin elkészítése
- Először keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a nádcukrot és a kardamomot.
- Reszeld le a körtét, add hozzá a szójajoghurtot, a kókuszolajat és egy kis citromlevet, majd keverd az egészet a lisztes keverékhez.
- Töltsd a körtés muffin tésztáját muffinformába, majd szórd meg a muffinok tetejét a durvára vágott dióval.
- Süsd a körtés muffinokat 180 fokon 30-35 percig
- Öntet elkészítése: Forrald ki az alkoholt a borból, add hozzá a mézet, majd sűrítsd be a nyílgyökérliszttel, végül ízesítsd még egy kis friss citromlével.
- Találd a körtés muffint az tokajiaszús-mézes öntettel.