Ezt a különleges körtés muffint a FEM3 Café műsorában is elkészítettem 2016. októberében. A körtés muffin Czippán Anettnek és Mádai Viviennek is ízlett. És persze a stábnak is 🙂 A videókat az oldal alján találod.

Ez a körtés muffin nemcsak különleges – és természetesen finom -, hanem egészséges is: Teljes kiőrlésű tönkölylisztből készül, finomított cukrot és finomlisztet egyáltalán nem tartalmaz. Így ez a muffin az egészséges muffinok táborát gyarapítja 🙂

Természetesen sima lisztből is cukorból is elkészítheted, ha mondjuk nem szereted a teljes kiőrlésű lisztet.

A körtés muffin önmagában is mennyei, a tokaji aszús öntet elhagyható (a tokajis öntet nem gyerekeknek való).

Desszertként vagy ha édesszájú vagy, akkor akár reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatod.

Próbáld ki, mennyei finom!

Körtés muffin hozzávalók

  • 25 dkg bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg finomítatlan nádcukor
  • 2 kicsi vagy 1 nagy érett körte
  • 2 dl bio szójajoghurt
  • 6 ek olvasztott kókuszolaj
  • friss citromlé
  • 1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna
  • 1 tk kardamom (elhagyható)
  • csipet só
  • Körtés muffin tetejére: 3 marék dió

Öntet hozzávalók

  • 3 dl tokaji aszú
  • 6 ek méz (vegán körtés muffin: agavé szirup)
  • 3 púpozott mk nyílgyökérliszt
  • friss citromlé

körtés muffin

 

Körtés muffin elkészítése

  • Először keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a nádcukrot és a kardamomot.
  • Reszeld le a körtét, add hozzá a szójajoghurtot, a kókuszolajat és egy kis citromlevet, majd keverd az egészet a lisztes keverékhez.
  • Töltsd a körtés muffin tésztáját muffinformába, majd szórd meg a muffinok tetejét a durvára vágott dióval.
  • Süsd a körtés muffinokat 180 fokon 30-35 percig
  • Öntet elkészítése: Forrald ki az alkoholt a borból, add hozzá a mézet, majd sűrítsd be a nyílgyökérliszttel, végül ízesítsd még egy kis friss citromlével.
  • Találd a körtés muffint az tokajiaszús-mézes öntettel.